Reklama

Reklama

Film Hrdinové ohně, natočený na motivy skutečné události, vypráví hrdinský příběh provinčního hasičského sboru, který se díky naději, odhodlání a obětavosti svých členů stal jedním z nejelitnějších hasičských týmů ve Spojených státech. Jejich nesmírná odvaha a jedinečné spojenectví vyvstane ve chvíli, kdy bojují proti katastrofálnímu požáru, který ohrožuje vše, co je jim blízké. (Magic Box)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (420)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Klasická americká pocta "dosaď libovolné povolání, při kterém někdo zemřel" se vším všudy. Naštěstí se patos držel na hollywoodské uzdě, což je pro Američana totálně bez heroizace, pro Evropana je to snesitelná dávka patosu. Problém filmu spočívá ve stavbě děje. Dvě hodiny jsou servírované rodinné situace a dramata, občas proložené kopáním lesní zeminy lopatami a teorií jak zvládat rozsáhlé ohně (vidět to totiž moc není, takže se o tom jen kecá a skrze dialogy vysvětluje divákovi, který ten systém pochopí, ale stejně si ho nedovede pořádně představit). Jsem pyroman (sexuálně mě nevzrušuje po nocích lézt do stodol JZD a podpalovat je, ale nevynechám příležitost zapálit téměř cokoliv, když je to samozřejmě k užitku), takže mě po celý film dost sráželo, že při sledování pocty mrtvým hasičům vidím místo jejich zajímavého povolání jen jejich názory na rodinu a jak se kladní "bráchové" s citem pro povinnost hezky americky hecují. Závěr a pomyslný vrchol filmu byl pak totálně nepřehledný, hlavní postavy doslova sfouknutí za vteřinu na prach, bez vylíčení hrůzy, nervů a zoufalosti, které bezprostředně předtím nastaly a především bez vylíčení komplexní situace a jak k ní vlastně došlo, kdo co posral, kdo co podcenil. Film koncipován vysloveně pro pozůstalé, osekán jen tak, aby pokud možno nikoho z nich neurazil nebo nešokoval, ale aby si u něj dosyta dojatí pobrečeli. No a to je přesně jeho největší problém. 65 % ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Drama, u kterého vám (emotivně) shoří i obočí. A na hasičský oddíl Granite Mountain budete ještě dlouho vzpomínat. Byli to dobří klucííí. Byli. A učili se základům hašení u Horyny, díl, v němž hoří les, byl v jejich videotéce tím nejvyhledávanějším. A v každé dobré partě musí být sranda. A tak klucííí měli i vypálené Hoří, má panenko. A to celé se hezky, citlivě, bohužel velmi hořlavě promítlo do jejich pospolité party, jíž velel hasičský úderník Josh Brolin, který zrovinka ke klukům přibral ryzího nevzorňáka, prostě smažáka Millese Tellera, který ovšem v závěru trpěl víc, než když na hasičském bále rozkradli tombolu. Určitě už jste podobný druh filmu viděli nebo o něm máte povědomí: Dokonalá bouře, Moře v plamenech a jiné, které také vycházejí ze skutečných událostí. Takže v podstatě víte, do čeho jdete. Občasná schematičnost v příběhu i postavách vám nemůže vadit. Mě konkrétně třeba odrazovala délka filmu, přece jen film má přes dvě hodiny, ale Joseph Kosinski si s tím poradil zdárně, celé poznávání hasičské party, ve které chyběl už jen Lúďa, bylo zajímavé a funkční. Prostě vůbec ničím otravné. Oheň působil realisticky, závěr zdecimoval slzné kanálky. Sakra, jak takový bezva film, co má skvělé herecké obsazení, které vtáhne diváka svým zanícením, může takhle zapadnout?! Je to tedy příjemný film, který nesází na spektakulárnost, ale na lidské charaktery, člověčinu a citlivý i civilní styl vyprávění. 10/10 ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Joseph Kosinski si po dvoch ambicióznych sci-fi veľkofilmoch vybral takýto relatívne menší a divácky menej atraktívnejší projekt, čo ma určite trochu prekvapuje, ale ja s tým nemám ani najmenší problém, v tomto prípade to len vítam. Filmy so skutočnými hrdinami ma stále lákajú a požiarnici patria medzi mojich najobľúbenejších. A aby sa film odlíšil od tých pár, ktoré sa požiarnikom venujú, miesto mestského prostredia tu máme odborníkov na boj s požiarmi v otvorenom teréne a našťastie je to rovnako atraktívne. Film je možno zbytočne dlhý, zase tak moc sa tu toho neudeje a rovnako dobre by fungoval aj pri kratšej dĺžke, ale ako fanúšikovi tejto témy mi to vôbec neprekáža. Dejovo mi to aj tak prišlo po celý čas dostatočne zaujímavé, občas poteší nejaká sekvencia z práce požiarnikov v teréne, aj keď väčšina z nich nepôsobí až tak nebezpečne, priestor má pár najdôležitejších postáv a ich manželky, tréning nováčika, ktorému takmer nikto neverí, ale on sa len tak nevzdá a našťastie nechýba ani to najdôležitejšie v tomto type filmu, pocit, že sú všetci jedna rodina a každý by dal za každého svoj život. A tak sa film prakticky celý čas drží na podobnej úrovni, až vo finále nečakane vygraduje a priznám sa, že táto fáza na mňa teda dosť zapôsobila. Filmu pomáhajú aj postavy, medzi požiarnikmi vynikajú šéf Josh Brolin, nováčik Miles Teller a Taylor Kitsch, ale nesklamú ani vedľajšie postavy ako Jennifer Connelly alebo Jeff Bridges. Samotná akcia tu možno nemá až také zastúpenie, ako by sa od filmu s touto tématikou dalo čakať, ale všetky radové sekvencie sú perfektne natočené a nechýba im prakticky až taká poetika, napríklad také sledovanie požiaru v noci a finále je zase úplne iné, než by sa od hollywoodskeho filmu dalo čakať, prišlo mi to až moc kruté, ale taký je skutočný život a film čo najviac vystihol realitu. Kosinsky ma tu nesklamal ani v najmenšom, film má nielen dokonalú vizuálnu stránku, ale získali si ma aj postavy a finále ma zasiahlo aj emocionálne. Škoda, že sa Only the brave nedostalo k nám do kín, kde by sa dala vizuálna stránka ešte viac vychutnať, ale ja som si to užil aj takto. Viacerých sklame menej akčné prevedenie, ale mne sa to páčilo a ešte si to párkrát pozriem. PS: Po druhom pozretí idem s hodnotením naplno, už mi to sadlo dokonalo po všetkých stránkach a neprišlo mi to ani trochu dlhšie, keďže všetky postavy mi tak prirástli k srdcu, že ma bavili aj všetky ich civilné scény a južanský spôsob života a finále mi aj napriek tomu, že som ho už videl prišlo ešte zdrvujúcejšie. Jednoznačne najlepší film o požiarnikoch, aký som vôbec videl a moja nová srdcovka, ktorú budem pozerávať pravidelne. 88% ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Režijně vypilovaný majstrštyk, kterému nedám pět jenom proto, že postavu Tellera nastavuje hodně klišovitě a jeho přeměnu podává rutinně a uchvátaně (a je ve výsledku pro film trochu zbytečná). Jinak budu pět superlativy, jelikož takhle výtečně zahraný, vypravěčsky vyrovnaný a emocionálně strhující katastrofák jsem snad nikdy neviděl. Je to totiž v prvé řadě silné a uvěřitelné drama o "rodičích a práci", kde se neděje nic přestřeleného a postavy přirostou k srdci právě tím, jak se chovají obyčejně a přirozeně - Kosinski tedy ukazuje svou třídu nejen při plápolání požárů, z nichž jde v jeho podání skutečný respekt a strach, ale i v osobních rovinách a jejich podřízení enormně účinnému závěru, který nepůsobí vůbec pateticky, a troufám si tvrdit, že pokud neznáte jako já skutečné události, zaručeně vás sejme. Skvělý soundtrack, nádherná kamera i triky, dokonalí Teller a Connely, ultraprďácký Brolin. Jeden z nejlepších filmů roku 2017, čeští distributoři ať se laskavě chytí za rypák. 85% ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Po čertech zatraceně těžké hodnocení... Kdyby všechen ten patos byl jen naoko, nebo aspoň s občasným spikleneckým pomrkáváním na diváka, jak jsem dlouho doufal... Ale když on je kupodivu myšlený úplně vážně. Všichni arizonští hasiči jsou proto stoprocentní chlapáci ve stetsonech, kostkovaných košilích a džínách s opasky s obrovskými přezkami a se stoprocentně chlapáckými hláškami. Jejich ženy jsou stoprocentně kúl a sexy farmářské kočky (v košilích a džínách s opasky s obrovskými přezkami). Hasičská práce je taky stoprocentně chlapácká a kúl a sexy. Po chvíli už tenhle stereotyp bohužel začíná nudit. A nudí hlavně telenovelické mezihry z osobních životů hrdinů mezi jednotlivými požárnickými zásahy... Ale když ony ty zásahy jsou fakt hrozně zajímavé a skvěle natočené. A když ony se ty chlapácky prosté rozhovory přece jenom dobře poslouchají. A když ona Jennifer Connelly to s koňma tak dobře umí. A největší plus filmu - všichni, tedy opravdu úplně všichni ti frajeři a frajerky jsou stoprocentně bílí! V dnešním americkém filmu zázrak. Ani jeden latiník, ani jeden negr. A na konci mi bylo docela smutno a měl jsem jasno - kdybych se narodil v Arizoně nebo Texasu nebo tam někde, chtěl bych být požárníkem! Jako náborová agitka na americké hasiče funguje tenhle film myslím dokonale. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (14)

  • Jednalo se o nejnebezpečnější americký požár od roku 1933 a největší ztrátu hasičů od útoku 11. září 2001. (ARI50)
  • Na oslavě jeden z mladíků otevře láhev piva řetězovou pilou značky Stihl. (Yoshimitsu)
  • Napriek tomu, že sa celý dej filmu odohráva na viacerých miestach v americkom štáte Arizona, tak celé jeho natáčanie prebiehalo v susednom Novom Mexiku. (MikaelSVK)

Související novinky

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Reklama

Reklama