Reklama

Reklama

Bojuje se zločinci i s místními politiky... Policejní poručík Frank Bullitt (Steve McQueen) dostává velmi důležitý úkol: ochránit po dobu 48 hodin klíčového svědka Johnyho Rosse, který má vypovídat před senátním výborem proti mafiánské organizaci. Tímto úkolem ho pověřil ambiciózní politik Chalmers (Robert Vaughn), který chce rozkrytím této organizace získat kladné politické body pro svou plánovanou kandidaturu do Kongresu. Svědek Ross je bývalým členem této organice a před klíčovým slyšením se ukrývá v hotelovém pokoji, který má Bullitt střežit společně se svými kolegy. Brzy ovšem do pokoje vniknou dva muži, strhne se přestřelka a Ross na následky postřelení umírá. Poručík Bullitt se rozhodne zprávu o jeho smrti zatajit, pouští se do nebezpečného vyšetřování a na vlastní pěst pátrá po pozadí celého podivného případu... Akční kriminální snímek Bullittův případ se v době svého uvedení v roce 1968 setkal s velkým úspěchem a byl oceněn Oscarem za nejlepší střih. V současnosti lze snímek zařadit mezi klasiky kriminálního žánru, proslulý je zejména automobilovou honičkou v ulicích kopcovitého San Francisca a hereckým výkonem Stevea McQueena v roli mlčenlivého a zatvrzelého policisty. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (382)

poz3n 

všechny recenze uživatele

No takovéhle kriminálky se dnes už opravdu netočí. Pomalé tempo, dost jednoduchý příběh a o to větší důraz na postavu a její prožívání situace. Velice sympatická práce s tichem, s momenty, kdy s hlavním hrdinou pozorujeme okolí a plně vnímáme daný moment. K tomu napomáhá vhodně zvolené observační snímání ovlivněné novými vlnami tehdejší doby. V mnoha momentech si divák může uvědomit, že právě v ten okamžik by v současném akčním filmu burácela hudba a tempo střihu by bylo značně zběsilé, zatímco Bullitt zachovává ve stejné chvíli ticho, důraz na tvář a pohled postav a délku záběru. O legendární automobilové honičce se není třeba rozepisovat. Paráda. 8/10 ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Go Mustang Go:-)! Sanfranciský policista charismatický Steve McQueen (Frank Bullitt) se svým nadupaným mustangem Fastback má z pověření kariéristického politika (R.Vaughn) ochraňovat nebezpečného gangstera který je důležitým svědkem v procesu s mafií. Úspěšný průběh procesu má zajistit politikovi volební vítězství. Když je svědek přes všechno jeho úsilí zavražděn, policista to zatají aby mohl nerušeně pokračovat v pátrání po skutečných vinících a členech gangu. Tolik stručný spoiler.Více než jen dobrý akční thriller s ještě lepším a skvělým výkonem hlavního představitele, kdy zejména ta celá dvanáctiminutová honička bez žádného hudebního doprovodu, jen za zvuků nabroušených motorů ve strmých sanfranciských ulicích které se Steve účastní osobně, ta fakt na tu svou dobu nemá chybu. Ostatně bere dnes tak stejně dobře za dech jako tenkrát. Za zmínku ještě stojí připomenout krásnou J. Bisset která ve filmu vypadá neuvěřitelně sexy. Dnes už nestárnoucí klasika. Podle mě druhé nejlepší McQueenovo krimi hned po Útěku. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Je zaujímavé sledovať, ako sa podobajú a koľko styčných prvkov majú americké a francúzske kriminálky zo sedemdesiatych rokov (plus pár rokov hore a dole). Zápletky, herecké typy, dusná atmosféra. Dosaďte si v prípade Bullittovho prípadu za McQueena Deloina alebo Belmonda, za šéfa alebo zabijáka Gabina, za San Francisco Paríž a výsledok bude rovnaký. Bullittov prípad je síce najznámejší geniálnou automobilovou naháňačkou, ale aj samotná zápletka je solídna a drží diváka celý čas v napätí, nie je však výnimočná. Zároveň je snímka dôkazom, že si filmy pamätáme najmä vďaka obrazom a sekvenciám, ako kvôli deju. Jej základná myšlienka je vyjadrená pár vetami v sekvencii McQueen/Bisset pár minút po nájdení mŕtvoly mladej ženy. Proti jednoduchosti v tomto prípade nemám žiadne námietky. Taktiež je zaujímavé sledovať, ako je ťažké v prípadoch oboch krajín na túto kriminálnu tradíciu úspešne naväzovať. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Stará poctivá filmařina 60.let,kdy se filmové hvězdy obešly bez milionových honorářů a napodobování japonských bojových umění stejně jako se automobilové honičky obešly bez digitálních triků, aniž by to ubralo na kvalitě výsledku.Dnes již klasická detektivka se opírá o výkony Steva McQueena a Roberta Vaughna ale ani herci ve vedlejších rolích nejsou špatní.Kvalitní úsporné dialogy, napětí a pečlivě budovaná atmosféra jsou bohužel poněkud znehodnoceny nedotaženým scénářem,kdy je jednání podřízeno potřebám budoucího děje(veledůležitý svědek v mafiánském procesu střežený jediným policistou,zabijáci označovaní za profesionály jediným výstřelem zraní oběť a odejdou,aniž by se přesvědčili o výsledku a podobně.)Celkový dojem 80%. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Prioritnou motiváciou pre vzhliadnutie Bullitta bola, že vraj (podľa viacerých filmových ankiet) najlepšia automobilová naháňačka všetkých dôb...Hmm, je to vec názoru, mne sa viac páčila napr. naháňačka vo French Connection. Každopádne tieto old-schoolové kriminálky mám veľmi rád, Bullitta považujem za veľmi dobrý priemer s charizmatickým hrdinom...Hlbšie a trvalejšie nadšenie film nezanechá, ale jednoznačne poteší. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (45)

  • Prvotná verzia scenáru neobsahovala legendárnu automobilovú naháňačku a film nemal byť pôvodne zasadený v San Franciscu. (Real Tom Hardy)
  • Herec Steve McQueen se závodnickými sklony v divoké honiččce plně prokázal kvality auta a podle dobových zpráv prodej Mustangů značně stoupl. [Zdroj: časopis Cinema 02/2019] (ČSFD)
  • Steve McQueen držel při legendární honičce tvář co nejblíže okénku, aby bylo vidět, že řídí on, a ne kaskadér. (Javert)

Související novinky

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (více)

Spielberg našel svého Bullitta

Spielberg našel svého Bullitta

18.11.2022

Známý režisér Steven Spielberg (Mnichov, Jurský park) zdá se našel svůj další projekt. Bude jím „remake“ akční klasiky se Stevem McQueenem (Le Mans, Sedm statečných) Bullitt. Vedle toho už pak tvůrce… (více)

Smrtící Zvěrokruh Davida Finchera

Smrtící Zvěrokruh Davida Finchera

15.06.2006

Pravděpodobně nejznámějším skutečným sériovým vrahem v Americe je the Nash Bridges. Ti všichni a mnoho dalších jsou více či méně ovlivnění Zodiakem. V Bullittově případu se Steve McQueen inspiroval… (více)

Reklama

Reklama