Reklama

Reklama

Dívka Mattie Rossová odjíždí z rodné farmy, aby našla a pohřbila svého otce. Ten se před časem vydal do města, aby tam koupil koně. Domů se však živý nevrátil. Jeho společník Tom Chaney jej při cestě za obchodem zákeřně zastřelil a okradl. Mattie chce ve městě najít muže, který Chaneyho dopadne a zajistí, aby s ním bylo naloženo podle platných zákonů. Podaří se jí najmout zkušeného, i když poněkud svérázného Roostera Cogburna. Společně se vydávají do hor, kde se vrah nejspíše ukrývá... Western natočil zkušený hollywoodský tvůrce, režisér Henry Hathaway (Tři bengálští jezdci, Liška pouště, Na sever Aljašky, Synové Katie Elderové, Nevada Smith). Pod jeho režijním vedením Roostera Cogburna ztvárnil John Wayne, který za svůj herecký výkon získal Oscara. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (94)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Pokud by Coeni neudělali remake "Opravdová kuráž" možná bych se na film díval jinak, takhle mě to neustále nutilo srovnávat a posuzovat v čem je jaká verze lepší. Výsledek je takový, že verze bratrů Coenových je prostě lepší ve všech směrech. Ať už to je Jeff Bridges, který překonal samotného Waynea, tak i ostatní herci, méně výrazná ale zajímavější hudba, koukatelnější kamera, lepší režie a působivější závěrečná přestřelka. Vyjímka potvrzující, že i remake může předčit originál. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

To, že True Grit od bratrů Coenů je vlastně remake jsem zjistil, až když jsem v televizi objevil tento western. Říkal jsem si, že v rámci porovnání určitě neuškodí, když se do něj pustím. Navíc v něm hraje John Wayne a tak jsem nepochyboval, že bych udělal špatně. Ve výsledku ale nevím, jestli jsem dobře udělal nebo ne. Hlavní postava Mattie je v českém dabingu tak brutálně vlezlá a protivná, že jsem doufal, že jí tam někdo z drsnejch rančerů zpacifikuje a bude pokoj. Jelikož se ale jedná o pomstu na slovo vzatou, dalo se předpokládat, že o zpacifikování tady řeč rozhodně nebude. John Wayne to tam obstřeloval obstojně, ale Mattie mu do toho pořád tak kecala, že mi z toho udělali spíš parodii, než adekvátní filmový zážitek. V porovnání s jinými westerny té doby na mě působí Maršál až moc dětinsky a lacině. Remake tak vnímám o mnoho lépe. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Fat old man... to bohužel neplatí jen o bohatýrském korpusu Johna Waynea, ale i o bohatýrském korpusu téhle nostalgické westernové podívané, která viděna současnýma očima doplácí na proklatě těžkou zadnici. Navzdory několika pěkným místům je to jen taková plakátově sytá koňská estráda pro penzisty, která zejména po starozákonně potemnělém remaku Coenů vypadá jako hodně muzeální exemplář. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Ba ne, asi jsem to čekal ještě horší. Přeci jen Maršál v několika scénách funguje, jen ho až příliš často sráží ta naivita a hloupé plácání postav. Coenovci kopírují scénář krok po kroku (opravdu téměř všechny scény se objeví i v nové verzy) a přesto dokáží ze stejné látky vyrobit o mnoho silnější zážitek. Možná, kdyby byl Maršál silnější, neuhýbala by mi pozornost ke všemu okolo...možná, kdybych byl pozornější, byl by Maršál lepší. Asi by 3 hvězdy byly spravedlivější, ale western stojí na nespravedlnosti. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Dlouho, předlouho jsem neviděl western s tak skvělým příběhem a výbornými dialogy. Drsně vtipná road movie pomystychtivé umanuté holky, stárnoucího šerifa-alkoholika a frajerského rangera, kteří si během dvou hodin přicházejí na chuť, zatímco neustále pasou po zmetcích ukrytých někde uvnitř indiánského teritoria. Je to napínavé, je to zábavné, je to (především na konci) drsné a nekompromisní a je to setsakra povedené. Oscar pro Waynea byl rozhodne zasloužený (jízda na koni s opakovačkou v jedné ruce a s revolverem v druhé, to je fakt NĚCO), ovšem nikdo z kolegů-herců za ním nezaostává ani o píď.__P.S. Scéna s věšením zločinců (pojatým jako představení pro velké i malé) na mě dýchla až peckinpahovskou nostalgií.__P.P.S. Na remake od bráchů Coenů se teď těším ještě víc. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (20)

  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Charlese Portise. (Hans.)
  • Wilford Brimley v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)

Související novinky

Ben Affleck zpátky u režie

Ben Affleck zpátky u režie

09.08.2020

Herec, režisér a oscarový scenárista Ben Affleck (Město, Argo) se po čtyřech letech vrátí za kameru. Napíše a natočí snímek The Big Goodbye, jenž bude vyprávět o pozadí vzniku snímku Čínská čtvrť… (více)

Poslední jízda Johna Waynea

Poslední jízda Johna Waynea

11.07.2006

\"Více jak půlstoletí byl John Wayne světem považován za symbol Ameriky jak v morálních standardech, tak ve věcech moudrosti naší společnosti,\" řekl o Johnovi na jeho pohřbu Frank Sinatra a s tím… (více)

Reklama

Reklama