Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Had Plissken se vrací. Velký divácký úspěch akčního sci-fi thrilleru Útěk z New Yorku z roku 1981 (který se u nás v kinech nehrál, ale záhy po revoluci patřil k oblíbeným videohitům) inspiroval jeho režiséra Johna Carpentera, aby o patnáct let později natočil Útěk z L.A. Použil velmi podobný syžet a pouze se přesunul z východního na západní pobřeží Spojených států. V roce 2013 je po velkém zemětřesení Los Angeles ostrovem, který není součástí nových Spojených států. Slouží jako obrovské vězení pro všechna individua, jež byla vyhoštěna ze země, která se v reakci proti rostoucímu násilí a úpadku morálky stala policejním státem. Jednooký hrdina prvního snímku Had Plissken (Kurt Russell) je tu znovu poslán na téměř beznadějnou misi. Má získat černý kufřík, kontrolující satelitní rozvody elektrické energie, který na ostrov zavlekla rebelantská prezidentova dcera. Jako zvláštní pobídku dostane do krve virus, který jej bez protilátky do deseti hodin zabije… Carpenter dostal k dispozici značný rozpočet 50 milionů dolarů (skoro desetkrát tolik než stál Útěk z New Yorku) a využil ho k pochmurné evokaci zdevastovaného města, v jehož rozpadlých ruinách se pohybují bizarní postavy nejrůznějších zločinců a zkrachovalých existencí. Kurt Russell (který se tentokrát podílel na scénáři i na produkci) hraje Plisskena jako znechuceného cynika, jemuž na budoucnosti nových Spojených států pramálo záleží a hodlá si pouze zachránit vlastní kůži. Zručně natočený snímek plný akčních scén je jen lehce zahalenou parodií na temné postkatastrofické filmy, jež především v devadesátých letech vznikaly jako na běžícím pásu pro potřeby nenasytného videotrhu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (295)

monolog 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že se mi to dost líbilo, ale to je asi tím, že jsem jedničku viděl až po tomhle. Nejvíc mě asi chytla ta hudba (hlavně na konci) a představa, jaký by to bylo, kdyby se to opravdu přihodilo. Jinak film je zábavnej, někdy dobrej, někdy průměrnější, jak kde. Ale dost to zastírá konečná pointa a skvělej drsňáckej Had Plissken. To je prostě postava, která si pokračování zasloužila. A zajímalo by mě, jak dlouho natáčeli tu scénu na basketbalovým hřišti. Někdy jsou triky viditelně umělý (vlna) a někdy je to, co se děje před kamerou opravdu blbost (ostřelování z rogala), ale celkově tomu musím nechat, že mě to opravdu chytlo. A těch několik pěkných štěňat pro Bruce, Fondu, Valerii, nonekupteto! ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Po technické stránce místy až zoufalé hrozné (snad všechny trikové scény jsou nebývale nevěrohodné a směšné) a i scénář je bohužel těžká slátanina, ale za úchvatně ikonického béčkového hrdinu (kožený oblek, dlouhé husté vlasy a samozřejmě páska přes oko), dobře obsazené vedlejší role (Buscemi, Grier a zejména Bruce Campbell) a hlavně za neobvyklý (z hlediska žánru) a neuvěřitelně cool konec, který vyvolá silný pocit satisfakce (tedy pokud máte alespoň trochu pochopení pro anarchii a rebelii) a u někoho možná i katarze (Tetsuova zmínka o KLUBU RVÁČŮ je hodně přesná), tomuhle Carpenterově zfetovanému úletu přeci jen ty 3* dám... 50 % ()

Reklama

Džejkop 

všechny recenze uživatele

Muž s páskou přes oko se vrací na scénu. I když babka kořenářka (opakovaně) povídala, že je mrtvej. Opak je pravdou, Snake Plissken je zpátky v plné parádě. Rozhodne se nakopat prdel všem vyvrhelům, tentokrát na západním pobřeží USA. Snake je znovu zatčen, odsouzen, pověřen obtížným úkolem a omezen časovým limitem. Prezident ho vybaví přiléhavým tričkem, kalhoty a stylovým kabátem. Samozřejmě dostane i zbraně a sirky, které se později budou hodit. A výlet do temného ráje může začít. Na cestě potká spoustu podivínů, navštíví prvotřídní plastickou chirurgii v srdci Beverly Hills, a setká se s Che Guevarou. Po několika peripetiích získá požadované zařízení a jako bonus také prezidentovu dcerku, která mezitím zjistila, že hajzlík není jen tatínek pravičák, ale také milenec levičák. Plissken se vrací těsně před vypršením časového limitu na pevninu a vytírá zadnice nejen prezidentovi, ale také celému světu. Útěku z L. A. by se dalo vyčíst snad naprosto všechno. Postrádá to jakokuliv originalitu, sprostě to kopíruje jedničku, má to totálně přímočarý děj, laciné efekty. Mám ale takový dojem, že je to všechno záměr a Carpenter paroduje sám sebe. A pokud to není záměr, pak tu pořád ještě zbývá zatraceně cool Snake Plissken. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Jednotka ma pôsobivu neopakovatelnu atmosferu, ale inak je to dost velka nuda a Russellov Plisken tam je este dost nevyrazny. Dvojka je neskutocne zabavna volovina. Plisken je presne ten zabavny drsniak ako sa o nom traduje. Ma mnozstvo hlasok, je drsny, proste cool. K tomu mu sekunduje kopa infantilnych vedlajsich postav. (ci uz uchylny Bruce Campbell, alebo muzatka Pam Grier - v dabingu ju nadaboval chlap, ha ha a kopa dalsich) Akcne sceny su zabavne trashove. Film mal sice solidny 50 megovy rozpocet, ale prevedenie trikov je divne. Posobia prilis ocividne a lacno. Skoro to vyzera ako zamer. K dokonalosti tomu chyba len trochu rychlejsie tempo. Ale Carpenter si daval vzdy na cas, takze na jeho pomery film dost odsypa. Vysledkom je guilty pleasure film, ktory si kedykolvek pustim znova. 7/10. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Kurt Russell se po letech vrátil k postavě drsného Pliskera, bývalého vojáka a zločince s páskou přes oko, kterého už ztvárnil v osmdesátých letech ve filmu Útěk z New Yorku. Je zajímavé, jak si tvůrci v roce 1996 představovali rok 2013 a ještě zajímavější je, co tento letopočet představoval pro USA. Podle režiséra a scenáristy Johna Carpentera nevěstil nic dobrého, a tak se rozhodl do něj implantovat apokalyptickou vizi, ve které se vše bude odvíjet na akční vlně a bude se pracovat, pokud možno, s originalitou sobě vlastní. Carpenter svého oblíbence Russella pověřil, aby se tvářil maximálně drsně a dovolil mu ze staré známosti si v průběhu filmu v akčních pasážích zasurfovat anebo si zalétat. Veterán Carpenter je král "béček" a nikdy neusiloval o proniknutí do vyšších pater, protože se ve svojí "mateřské" kategorii cítí dobře a má ji skvěle zvládnutou. Pokárat by ovšem zasloužily triky, anebo častá zadní projekce v některých akčních scénách, ale jinak film od počátku nasadí dobré tempo, které mu vydrží až do konce. A konec je ze všeho nejlepší a hlavně, jak u Carpentera bývá dobrým zvykem, není odhadnutelný. A rozhodně to není žádný povinný "happy end". 80% ()

Galerie (90)

Zajímavosti (13)

  • Keď je Kurt Russell vedený cez chodbu, dôjde medzi ním a chlapcom v čiapke k očnému kontaktu. Toho chlapca hrá jeho skutočný syn. (Abiosis)
  • Podraz s vírusom Plutoxin 7 mal byť súčasťou pôvodného filmu, ale nakoniec nebol použitý. (Abiosis)
  • Kate Hudson odmítla nabídku na roli ve filmu. Důvodem byla přítomnost jejího otčíma Kurta Russella, kvůli kterému by mohla být vnímána jako protekční dítě. (Roman.Ticka)

Související novinky

Kdo uteče z New Yorku?

Kdo uteče z New Yorku?

30.08.2014

Hollywood se snaží Snakea Plisskena vzkřísit už nějaký ten pátek. Slavný tvrďák z Útěku z New Yorku a Útěku z L.A. by ale nadále neměl disponovat tváří Kurta Russella. Na scénu nastoupí mladá tvář,… (více)

Návrat Johna Carpentera

Návrat Johna Carpentera

22.01.2008

Seriál Masters of Horror vytáhl z hrobů několik žánrových mistrů a ukázal jim, že fanoušci na ně nejenže nezapomněli, ale pořád stojí i o jejich novou tvorbu. Minulý týden jsme psali, že na vlně… (více)

Reklama

Reklama