Reklama

Reklama

Zapomeňte na Čelisti, zapomeňte na uhlazená hollywoodská schémata. Přichází desetimetrový Bílý žralok, který se rozhodl „trochu“ znepříjemnit život obyvatelům poklidného přímořského městečka Port Harbor. Poté, co starosta dává od krvavého problému ruce pryč, berou záchranu místních lidí do rukou dva neohrožení bojovníci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (51)

drackula 

všechny recenze uživatele

Nápad možno v pohode, ale scény zo žralokom hroznééé. Chvíľu mal žralok veľkosť max 2-3 metre - keď boli využívané zábery živého žraloka, odrazu 15 m, keď sa na scéne objavila gumová atrapa, ktorá bola tak neuveritelne statická, až to bolelo. Však uznajte, hlava sa vynorí z vody a trčí z nej asi minutu bez náznaku pohybu, z otvorenou hubou - podotýkam zo stále rovnako otvorenou hubou :D 20 % ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Typická italská napodobenina klasického hororu. Ač se kolem pláží prohání několikametrová obluda (prý deset až patnáct metrů, nu, nevím, když max. odhadovaná délka je 6 metrů...), závod na prknech se prostě konat bude! Kladem snímku jsou podmořské záběry a zejména scény se skutečným žralokem, které jsou akční a efektní. Když přijde na řadu maketa nebo malý model žraloka, je to poněkud horší, ale pořád vítězí nad případnými levnými pixely. Několik překousnutí v půli, souboj s vrtulníkem a zavalení potápěčů žralokem svépomocí - tady snímek zamířil do vod čiré fantazie. I přes další spíše úsměvné scény - střílení na žraloka, citace - bojka tažená žralokem či vesměs prkenné herecké výkony film rychle uteče, a tak hodnocení s dřívější doby ponechávám. ()

Reklama

kajda.l odpad!

všechny recenze uživatele

Vskutku (ne)povedená parodie na Čelisti. Mám trošku nutkání dát jednu hvězdu, protože jak u tohoto "HORORU", jsem se nenasmál, ani u nějaké komedie, tedy žánru, kde se předpokládá, že se divák smát bude a u sledovánu tohoto "děsivého hororu" jsem smál vskutku hlasitě:D. "Velká bílá obluda", tento druh žraloka, měl být už vyhynulí a jediný exemplář se vyskytuje v našich vodách:), jak děsivé.. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Připluje žralok, sežere pár lidí. Lidé se naštvou, začnou žraloka lovit těmi nejméně pravděpodobnými způsoby. Ten se nasere, zasype (ano, čtete dobře) pár lidí v jeskyni a sežere nějaký ten vrtulník. Hrdinova rodina v ohrožení. Prostřihy mezi skutečným živým žralokem a umělou maketou zrovna moc nesedí, ale docela dobře se na to kouká a ten umělý žralok je docela v pohodě. Zápletka naprosto tuctová, ale ono zase v podobných případech o tu zápletku moc nejde. Holky jsou tu pěkný, podvodní záběry taky, žralok je fajn. Na film se kouká docela dobře. Že v něm prakticky chybí krev (ve filmu, kde žralok žere lidi!!!) mi vlastně došlo až někde v závěru. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě platí uplně všechno co bylo napsáno v okolních komentářích - příšerné neherecké výkony, hloupoučký scénář, hrozné triky v čele s maketou hlavy žraloka s hračkovým modýlkem vrtulníku. Nelze vynechat ani to že bylo ve filmu použito množství záběrů z nějakého přírodopisného dokumentu - čili věc naposledy používaná snad v 30 - 40 letech a pak ještě ve filmech Eda Wooda. Ano Poslední žralok je tak blbý až je nechtěne vtipný. K dokonalosti mu však chybí dvě veci. První odečtená hvězdička je za absenci nahoty, tolik důležité pro béčka :-). No a ta druhá mínusová je za šetření krví. Ono vůbec 70 - 80 léta u taliánů jdou rozeznat díky zářivým barvam a nehororovým kulisám = vesměs hezké tropické ostrovy za bílého dne. A také díky neuvěřitelnosti gore efektů daným nevyužíváním slizu a krve. A obojí je ke škodě i v Posledním žralokovi. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (8)

  • V roku 2019 vydali soundtrack k filmu na CD a vinyle po prvýkrát po 38 rokoch. CD verzia obsahuje skladby, ktoré neboli vo filme nikdy použité. Vydanie bolo obmedzené na 500 kópií na CD, 400 na štandardnom vinyle a 100 na farebnom vinyle. (Raccoon.city)
  • Vzhledem k vysokým tržbám bylo v plánu natočit i pokračování, jelikož se ovšem mechanický žralok při natáčení tohoto filmu porouchal, tak tvůrci filmování dvojky nakonec neuskutečnili. (fiLLthe3DD)
  • Filmu za prvý mesiac v Spojených štátoch zarobil vyše 18 miliónov dolárov. Universal Pictures sa pokúsil zablokovať distribúciu Film Ventures pred jeho premiérou v USA 5. marca 1982, ale žiadosť bola zamietnutá na americkom okresnom súde. Avšak asi mesiac po vydaní federálny sudca rozhodol, že je príliš podobný filmu Čeľuste (1975) a Posledný žralok bol následne stiahnutý z kín a filmári boli obvinení z plagiátorstva. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama