Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Londýn, rok 1888. Prostitutku Mary Kelly napadne McQueen, protože ona a jejích pět kamarádek mu měly zaplatit za ochranu už před několika dny. Mary mu vysvětluje, že nic nevydělaly, ačkoliv se snaží, a on jí dá lhůtu do druhého dne. Jedna z prostitutek Ann má malé dítě s bohatým přítelem Albertem, který se má večer vrátit z cest, a proto požádá Mary, aby jí dcerku pohlídala. Večer pak do jejich bytu vtrhnou muži, kteří odvezou jedním vozem Alberta a druhým Ann, od níž se u výslechu snaží zjistit, kdo všechno ví o jisté informaci. Mezitím je v noci zavražděna Marta, jedna z prostitutek. Seržant Godley si dojde do opiového doupěte pro inspektora Abberlinea, který má vidiny a který ve svém snu chvilku předtím viděl vraždu. Když společně dojedou do márnice, není Marta ženou, kterou Abberline viděl. Ann je zatím zavřena do psychiatrického ústavu, a protože je považována za šílenou a agresivní, doktor jí provede zásah do mozku, aby jí tím vyléčil. Mary Kelly, která únos Alberta a Ann viděla, nechala jejich dceru u Anniných rodičů. V noci je zavražděna další prostitutka Polly... Abberline pozná, že Polly zemřela na jiném místě a sem byla přivezena drožkou. Seržant Godley si myslí, že za vraždami stojí McQueenova banda, ale Abberline s ním nesouhlasí. Vše nasvědčuje tomu, že vrah umí zacházet se skalpelem a je velmi důmyslný. Větvička od hroznů, které našel Abberline pod Pollyiným tělem, navíc naznačuje, že vrah je bohatý, protože hrozny si nikdo z této čtvrti nemohl dovolit... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (583)

monolog 

všechny recenze uživatele

Jen tak, že by vám to přišlo jako spoiler, tak tu brzy prozradím identitu Jacka Rozparovače. Jenom temnou a dusnou atmosférou a Johnny Deppem tenhle film vybočuje z průměru. Taky má pěknou výpravu, ale podle mě scénář prohrává na celé čáře. Podivná láskyplná odbočka inspektora mi připadala natvrdo naroubovaná a to úplně zprasené finále, kdy z Iana Holma dělají ďáblova zmocněnce, to už je opravdu moc (nemyslím, že tohle je spoiler, protože jsem znal vraha už od chvíle, kdy se tam Holm objevil poprvé). Není to dobrá detektivka, spíš další zpracování konspirační teorie, vyšetřování je odbytý a nepřesvědčivý. Je tu přemíra vedlejších postav, které nemají s dějem naprosto nic společného, dokonce se ani moc neprojeví. Snažím se tu říct, že mi tohle zpracování případu Jacka Rozparovače moc nesedlo. Mnohem radši mám tuto britskou verzi, která mi přišla o hodně reálnější a navíc i líp propracovaná a zahraná. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

L. P. 1888... Londýn. Křivolaké, špinavé, stísněné uličky chudinské čtvrti hemžící se rozmanitou spodinou, podomními obchodníky, trhovci, židovskými řezníky a krejčími (ti takzvaní obětní beránci).. Ty kterých se nejvíc dotýká tento příběh... kurtizány jsou upozaděny do doby, než započíná své chirurgicky přesné dílo fanatický vrah žen s nejstarším řemeslem (kuchařky to tedy nejsou). Na opačném břehu Temže (myšleno spíš obrazně), místo s širokými promenádami, vystavěné ohromujícími paláci, užívá si vysoká šlechta svého bohatství plnými doušky, hýřivým přepychem, ale taky nudící se ve svých zlatých klíckách. Mnohem výše kam už oko obyčejného smrtelníka nedohlédne, bdí" prohnilá monarchie".. ukrývající svá malicherná tajemství za tlustými zdmi (všivárna od té, jíž koluje modrá toskánská krev v žilách, kruté, leč prospěšné... bodnout do vlastních řad).. "Kdo" se za vším skrývá.. nitky vedou více směry, má v tom prsty banda Nicholsova, nebo snad ctnostně se prezentující Řád Svobodných Zednářů, např. jistý Sir William Gull (korektní lidumil), uznávaný lékař královské rodiny.. Podaří se rozluštit natolik nevyzpytatelně zanícenému inspektoru Abberlineovi, téměř neřešitelnou záhadu? Jo a ještě tak na okraj si neodpustím šťournout, že "všechny filmařské cesty vedou do českých luhů a hájů" (viz. záběr na cestu lemovanou sochami mířící od Sv. Barbory v Kutné Hoře) ... "One day men will look back and say I gave birth to the twentieth century" - Jack the Ripper ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Z pekla je film, ktorý nemôže nikoho nijako výrazne ohúriť. A že sa bratia Hughesovci snažia, čo im sily stačia. Podaril sa im ale casting, Depp je tu za hypersympaťáka, rovnako tak Coltrane. Atmosféru až tak vychvalovať nebudem, v´ďaka tým všemožným cool filtrom ju nie je až tak ťažké navodiť. Scenáristicky solídne, herecky výborné a režisérsky priemerné. Pozrieť sa do dá aj viackrát. Ale iba neskoro v noci. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

V prvních několika miutách jsem se blaženě oblizoval v domění, že sleduji stylový, atmosferický a výtečně zrealizovaný thriller; čistou depresi a mrazení v zádech ve staroanglickém balení; jeden z těch filmů, na které se nezapomíná. Ale ouha, jak se nitky postupně rozplétaly, odhalovala se jejich tenkost a slabost - From Hell je totiž filmem opravdu mizerně odvyprávěným. Narativní linie nedokáže diváka popadnout a nemilosrdně ho vléci špínou Londýna 19. století až k šokujícímu rozuzlení, místo toho skáče z místa na místo bez viditelného smyslu a pevně vytyčeného záměru - tu sledujeme siluetu Jacka Rozparovače vraždícího další z partičky značně jetých prostitutek, tu sofistikovaně se tvářícího Deppa v halucinnogenním opojení opiátů, tu užvaněné policejní vyšetřování...A tohle všechno dohromady dává veliké detektivkové nic, jenž je nudnější a méně rafinované, než většina příhod Jessicy Flatcherové...Velkým WTF prvkem je neskrývaná snaha předkládat divákovi za každou cenu šokující brutalitu a krvavost, která kontrastuje s křečovitým udržováním co nejkorektnějších a vulgarit či sexuálních narážek prostých dialogů. Jakoby tvůrcům nedocházelo, že v prostředí dekadentních hampejzů zabydlených postavami rekrutovanými z řad sociálně slabých nevzdělanců by normálně sposťárny jenom lítaly.....Ani za režii a vizuál nebudu bratrům Hughesovým posílat děkovný dopis - výprava je sice celkem pěkná, ale nasvícení outdoroových scén smrdí studiem a ty křiklavé barvy a všudypřítomné páry (taktéž řádně barevné - chvíli jsem dostal pocit,že při natáčení filmu někde v blízkosti vybuchla chemička) dobrý dojem nedělají, ostatně jako zuřivý střih v halucinačních scénách. Co naplat, ač ambice jsou jistojistě vyšší, From Hell je lehce podrůměrná detektivka bez chuti, ve které dokonce ani ten Depp nepodává nijak strhující výkon a ve verzi s českým dabingem je indentita vraha (jakožto jediné tajemství, které diváka vábi k plátnu/obrazovce) prozranena po pár minutách. Tohle bolelo. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Hughesovi se svou vypravěčskou nemohoucnost snaží nahradit rychlým střihem ve vypjatých scénách a aby docílili děsivého efektu, tak nešetří pohledem na rozkuchaná těla a cákance krve. Johny Depp je hrozně mdlý, asi se při natáčení dost nudil. Vrcholem všeho je uměle naroubovaná lovestory mezi inspektorem a štětkou v podání Hether Graham. To, co z toho vzejde, ani nemá smysl komentovat. Tohle vám prostě hoši nebaštím. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (28)

  • Přestože ve skutečnosti seržant Godley (ve filmu Robbie Coltrane) i inspektor Abberline (Johnny Depp) pracovali na Rozparovačových vraždách, nikdy nevyšetřovali společně a poprvé se setkali zřejmě až při zatčení George Chapmana, který byl z vražd podezřelý. (liquido26)
  • Severoamerické tržby filmu byly 31,6 mil. amerických dolarů, celosvětové 74,6 mil. (NIRO)
  • Vyčíňanie Jacka Rozparovača trvalo od 31. augusta do 9. novembera 1888. V skutočnosti prípad nie je dodnes vyriešený. (Carol Pifková)

Související novinky

Zemřel herec Robbie Coltrane

Zemřel herec Robbie Coltrane

15.10.2022

Smutná zpráva nejen pro fanoušky Harryho Pottera. Ve věku 72 let zemřel skotský herec Robbie Coltrane známý především jako Hagrid z kouzelnické ságy. Coltrane se narodil jako Anthony Robert McMillan… (více)

Já, legendární Denzel

Já, legendární Denzel

07.09.2008

Muž černé pleti osamoceně bloudí Amerikou, kterou globální katastrofa proměnila v nelítostnou pustinu? To už tady bylo, ne? Ne. Namísto Willa Smithe se totiž v hlavní roli sci-fi thrilleru Book of… (více)

Ameriku spasí jen Písmo Svaté

Ameriku spasí jen Písmo Svaté

24.05.2007

Už je to nějaká doba, co někdo pustil bratry Allena a Alberta Hughesovi k režírování. Ale vůbec se té odstávce nedivíme. Jejich adaptace geniálního Mooreova komiksu Z pekla z roku 2001 jim totiž moc… (více)

Reklama

Reklama