Reklama

Reklama

Kdesi uprostřed Covingtonských lesů leží zapadlá vesnice, jejíž hluboce věřící obyvatelé, nedotčeni moderní civilizací, žijí prostým životem. Jejich život ale není jednoduchý, v okolních lesích totiž žijí stvůry, které zabijí každého, kdo vnikne na jejich území. Vesničané v čele s radou starších z nich mají velký strach, ale když nevstupují do jejich lesů a nosí jim dary, oni se jim na oplátku zase nevtírají do vesnice. Asi jedinými lidmi, kteří se těchto tvorů moc nebojí, jsou mladík Lucius Hunt, slepá Ivy a psychicky narušený Noah. Jednoho dne před radu starších předstoupí Lucius a žádá o povolení opustit vesnici. Lucia trápí nedávná smrt chlapce z vesnice, který zemřel na následky nemoci. Věří, že kdyby měli ve vesnici potřebné léky, chlapec by přežil. Doufá, že stvůry vycítí jeho čisté úmysly a nechají ho projít a donést zásobu léků. Starší jeho žádost zamítnou. Svéhlavý Lucius však vkročí do zakázaného lesa. Reakce "těch, o kterých se nemluví", na sebe nenechá dlouho čekat! (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 072)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hodně lidí si na tenhle film postěžovalo a tak jsem s očekáváním vyčkával všelicos. To co na mě přišlo v podobě atmosféry jedné vesničky zapadlé uprostřed lesa odehrávající se kdysi v 18. století v době, kdy ještě po poušti v Americe běhala kupa Apačů, zděsil jsem se, ale ne nikterak negativně, to určitě ne. Nevěděl jsem co si o tom všem myslet. Tohle takzvané ghetto, se kterým si Shyamalan a jeho příběh pohrává mě dosti překvapilo. Ano, je to něco jiného. Něco neobvyklého. Objeví se v něm kupa známých jmen, ze kterých mě nejvíce těší Joaquin Phoenix a vyzdvihuje tu mladičkou Bryce Dallas Howardovou. Není se čeho bát. Tento film má opět co nabídnou. Nudou jsem neumřel a nakonec se dočkal vytouženého naprosto překvapivého závěru. Tak jak to má být ve filmech, na kterých spolupracuje jméno onoho režiséra. Takže nemůžu pociťovat zklamání ani náhodou, to bych musel být blázen. Proto nechápu zdejší hodnocení... --- Já vím, proč jsi sestru odmítnul. Když jsem byla mladší, držívals mě při chůzi za ruku. A najednou jsi přestal. Jednou jsem v tvé přítomnosti zakopla a skoro upadla. Předstírala jsem to. Ale tys mě už nedržel. To, co chceme, neuděláme jen proto, aby ostatní nevěděli, že to udělat chceme. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Shyamalan má jednu nevýhodu - od jeho filmov každý očakáva poriadnu porciu mrazivých lakačiek či šokujúcich rozuzlení. Málokto dokáže akceptovať, že mysteriózny podtext tu hrá druhé husle, zatiaľ čo v jeho starších filmoch dejovosť a strašenie plynú súmerne a harmonicky. Kto sa odosobní od vzrušujúcich očakávaní či Shyalamanových zdatných remeselných zručností, mal by byť prinajmenšom okúzlený až prekvapivo zrozumiteľným a jednoduchým príbehom o láske, ktorá prekoná všetky neprávosti. Jedna dejová línia (Lucius a Ivy) spracúva motív lásky a sily vzoprieť sa pre milovaného človeka akýmkoľvek nástrahám, ktoré majú vonkajší charakter (strašidelný les) a zároveň vyvierajú aj z vnútornej slabosti, strachu zo seba samých. Odhodlanosť a bezhraničná oddanosť Ivy k Luciusovi je v opozícii dnešnej doby priam ukážková. Tento hororovo-rozprávkový alegorický kontext tu funguje nádherným spôsobom. Druhá línia sa zas výlučne vzťahuje na osadníkov, ktorým Shyamalan venuje osobitý priestor a divák si k nim môže vytvoriť množstvo vlastných myšlienkových asociácií (neschopnosť prežiť v dravom ľudskom spoločenstve,...?) Shyamalan opäť prehovára v náznakoch, symboloch, pôsobivých metaforách, obrazoch a tu ma to narozdiel od "Stalo sa" vonkoncom nevyrušovalo. Prekrásna atmosferická hudba Newtona Howarda mala získať Oscara a Bryce Dallas Howard a Joaquin Phoenix sú výborní. Je to niečo medzi 3 a 4 *, ale pre myšlienky a hudbu si pridám. ()

Reklama

Marius 

všechny recenze uživatele

Drogy jsou špatný ....ano? I když někdy uměj pomoct umělcum .....ano ? Tenhle film je typickým příkladem proč jsou drogy špatný .....ano? Neviem čo Shaymalan fetoval keď robil tento film, ale musel byť parádne mimo. Teda nie až tak ako keď Kubal kreslil Pufa a Mufa (neviem prečo sa toto veľdielo v CSFD nevyskytuje) ale určite sa snažil zahnať tvorčiu krízu v nejakej loveckej chatke, kde boli minimálne dva vypchaté diviaky pod červeným plátnom. Čo je na filme špatné ..... ano? Predovšetkým to že ho predávali ako niečo čo nie je. Preto lebo značka "from director M.N. Shyamalan" ktorú osobne od Vyvoleného nemusím, obsahuje v sebe apriórne šokujúcu pointu. No a šokovať za každú cenu sa nevypláca. Z hercov vyčnieva akurát Bryce D. Howard a Adrien Brody (však aj mali najzaujímavejšie úlohy), Phoenix ma tentokrát sklamal na celej čiare ( i keď to bude skôr chyba scenára ako herca). Tempo, ako vždy u Shyamalana je pekelne pomalé a nedynamické. Kamera, ktorá bola jedným z mála čo mám u MNS rád úplne desná. Myslím, že je načase priznať , že Shyamalan je "len" talentovaný a nie geniálny. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Thrillerová pohádka pro dospělé. Shyamalan je mistr atmosféry, jeho specifický způsob temného prostředí je umělecké a originální, ale jeho VESNICE nenabízí takovou tísnivost, napětí a výbornou výpravu jako SIGNS, nebo SIXTH SENSE. Shyamalana mám rád, točí skvělé filmy, vážím si VESNICE v kontextu Shyamalanovské sbírky, neužívám si ji jako divák. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně dost netradiční film. Filmy pana Shyamalana neznám, nemohu tedy srovnávat. Z věcí, které mi více vadily, bych zmínil snad jen 2, a to, že jsem postižení Bryce Dallas Howardové příliš nevěřil a také to, že dost pochybuji, že po několika bodných ranách nožem by snad ještě mohl Joaquin Phoenix žít. On the other hand, hudba a atmosféra tyto chyby vyrovnaly. Hodnotím 3* a rozhodně doporučuji zhlédnout a vytvořit si vlastní názor. ()

Galerie (92)

Zajímavosti (30)

  • Produkce byla téměř zrušena, když začalo sněžit a ochladilo se o 14 stupňů. Během jedné noci ale zase zapršelo a sníh roztál. Brzy poté se kopala jáma v lese, která hraje v příběhu důležitou roli, a kvůli onomu dešti je tak rozbahněná a realističtější. (Morien)
  • Celosvětová premiéra proběhla 26. července 2004 v Brooklynu (New York, USA). (Varan)
  • Oděvy všech obyvatel vesnice mají přírodní barvy. Jen na oblečení Ivy (Bryce Dallas Howard) byla použita sytá modrá a indigová, aby se zdůraznila její výjimečnost. (Kroup4)

Související novinky

Shymalan se vrací k hororům

Shymalan se vrací k hororům

27.08.2015

M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Vyvolený) se pokusil o výlet do blockbusterových vod a moc se mu tam nedařilo. Poslední vládce větru a Po zániku Země sice nelze označit za propadáky, což je v… (více)

Nemrtvý, kam se podíváš

Nemrtvý, kam se podíváš

08.10.2008

Chodící shnilotiny jsou pořád v kurzu. Máme pro vás tři projekty, které se zombíky jen hemží. Táta Romero chystá další mozkově-střevní hostinu, Woody Harrelson se musí probojovat skrz Zombieland a 28… (více)

Vivat manga

Vivat manga

04.10.2006

Otevřete láhev saké, Hayao Miyazaki chystá další projekt! A když jeho filmy tvoří spolu s automobily a špičkovou elektronikou nejvýznamnější japonský vývozní artikl, nemůžeme se divit, že očekávání… (více)

Reklama

Reklama