Reklama

Reklama

Kdesi uprostřed Covingtonských lesů leží zapadlá vesnice, jejíž hluboce věřící obyvatelé, nedotčeni moderní civilizací, žijí prostým životem. Jejich život ale není jednoduchý, v okolních lesích totiž žijí stvůry, které zabijí každého, kdo vnikne na jejich území. Vesničané v čele s radou starších z nich mají velký strach, ale když nevstupují do jejich lesů a nosí jim dary, oni se jim na oplátku zase nevtírají do vesnice. Asi jedinými lidmi, kteří se těchto tvorů moc nebojí, jsou mladík Lucius Hunt, slepá Ivy a psychicky narušený Noah. Jednoho dne před radu starších předstoupí Lucius a žádá o povolení opustit vesnici. Lucia trápí nedávná smrt chlapce z vesnice, který zemřel na následky nemoci. Věří, že kdyby měli ve vesnici potřebné léky, chlapec by přežil. Doufá, že stvůry vycítí jeho čisté úmysly a nechají ho projít a donést zásobu léků. Starší jeho žádost zamítnou. Svéhlavý Lucius však vkročí do zakázaného lesa. Reakce "těch, o kterých se nemluví", na sebe nenechá dlouho čekat! (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 074)

zputnik 

všechny recenze uživatele

Do kina jsem vstupoval se silným záchvatem objektivity; prostě s pocitem a závazkem, že dnes Shyamalanovi nebudu ani křivdit ani nadržovat. Tento pocit se mně stále drží; jen s týdenním odstupem zjišťuji, že to v případě VESNICE není nijak lehké. Předně nic nenamítám proti obecnému rámci (tématu) filmu - láska, víra, pravda etc. Horší už to je s konkretizací tohoto tématu. Zasazení tématu do komunity, kterou nám Shyamalan představuje, sice rozjíždí další neméně zajímavé myšlenkové linie, ale současně tak samotný příběh v konečném důsledku trpí jakousi naivitou. Co musím pochválit na VESNICI je hudba (John Newton Howard) a kompozice určitých scén (horší už je to s momenty mezi těmito scénami). Co mně nemile překvapilo byly herecké výkony a práce se střihem. Shrnuto a podtrženo: Rozhodně zajímavé zamyšlení, jenž nebylo dotaženo k takové brilantnosti, na kterou Shyamalan určitě má. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Neviem prečo, alebo v čom je chyba, no mne sa Osada nesmierne páčila. Spočiatku úplne obyčajne tajomný príbeh, neskôr prídu na rad desivé strašiaky, nepochopiteľné javy a všetko sa to vyrieši magisterskou pointou, ktorou Shyamalan opäť nesklamal a len som zízal, keď Ivy vyliezla z lesa. A ak to bude v jeho filmoch pokračovať ďalej, tak ďakujem pekne, no len aby mu tie nápady nevyfučali. Navyše ma veľmi očarila Bryce, nielen herectvom, ale aj nevinnou krásou. Páčia sa mi aj Shyamalanove minirole a ani tentokrát si jednu nemohol odpustiť. 80%. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Prvých 84% stopáže majstrovský,  mrazivý, desivý a fakt nepríjemný, zlovestný a strašidelný folk horror o zopár desiatkach na smrť vyplašených dedinčanov (starých, mladých, žien, mužov, detí) žijúcich v dedine uprostred hlbokých, ponurých, temných a pravdupovediac neveľmi pohostinných lesov, v ktorých odnepamäti blúdia prastaré legendy o desivých pôvodných obyvateľoch lesa. je lepšie s nimi vychádzať, vážiť si ich, uctievať ich a dávať im raz za čas obete, lebo ak sa to nespraví, "netvory" bez váhania ukážu svoju silu. Shyamalan Osadu režíruje ako z reťaze odtrhnutý satan a niektoré vizuálne zábery sú absolútne úchvatné. Takisto ku kastingu nemožno mať žiadne námietky. Režisér sa bravúrne hrá so zvukmi, náznakmi, tieňmi, nenápadnými pohnutiami vetvičky vzadu v scéne, ktoré si divák spolu s hrdinami všimne príliš neskoro a tak nestihne postrehnúť, čo alebo kto to spôsobilo. Množstvo scén je fakt ukážkovo desivých (nôž, napadnutie v lese, nočný prepad osady). No a potom príde Veľké Finále, ktoré šokovanému divákovi utrhne dekel. Niekomu sa páčilo, niekomu nie, niekto bol znechutený a vravel o podraze, niekto bol nadšený. Poznáte to, koľko ľudí, toľko chutí. osobne ma záverečná pointa fascinovala. Kino Považan NMnV 2004 ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Mě tedy Shyamalan nezklamal, Vesnice je asi stejně dobrá jako Znamení. Výborná po technické stránce, kamera (skutečně nechápu ty řeči některých o Dogmatech apod.), hudba, Bryce Dallas. Trochu problematická může být ona "pointa" - já ji sice znal předem, netvrdím, že jde o geniální nápad, ale nijak rušivá mi taky nepřišla, není se zbytkem filmu v rozporu. Ale to je jedno, protože o poitnu tu zas tolik nejde a když si ji odmyslíme, zbyde nám slušný napínavý film. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Film, jehož největší slabinou je paradoxně věc, kterou sám nemůže ovlivnit a tou je přespříliš velké očekávání fanoušků pana režiséra a scenáristy v jedné osobě. Ocenil jsem Shyamalanův zajímavý nápad zápletky, ocenil jsem hlavní myšlenku, která se zjeví po odhalení ústřední pointy. Bohužel ona pointa je dost problematická. Ne snad proto, že by nebyla zajímavá, ale vzbuzuje spoustu otázek ohledně nepravděpodobnosti a přílišné "přitaženosti za vlasy". Nicméně, i tak jsem byl spokojen. VESNICE je krásně ATMOSFÉRICKÁ záležitost, se skvělou hudbou a to, že horor moc nepřipomíná a že jsem se skoro vůbec nebál, mi vadilo ze všeho nejmíň a výčitky tímto směrem neberu ()

Galerie (92)

Zajímavosti (30)

  • Ve filmu je zmíněno, že přibližně po půl dne cesty od vesnice se nachází stezka, která vede k plotu. Půl dne cesty pěšky odpovídá přibližně 50–60 kilometrům, které Ivy Walker (Bryce Dallas Howard) zdolává s pauzami kvůli dešti a spánku přibližně den a půl. Zcela logicky se tedy vesnice musí nacházet přibližně uprostřed takového pozemku, aby izolace byla ze všech stran stejná. Celá rezervace by tudíž měla mít minimálně 7580 km², což odpovídá 1/10 rozloze ČR. Kdyby tedy Edward Walker (William Hurt) měl v plánu takto izolované místo vybudovat, stálo by jej to i s cenami pozemků v přepočtu nejméně 200 miliard korun, nepočítaje minimálně 20 strážních věží (které jsou podle strážného rozmístěné po 16 km) a dalších náklady. Se všemi fakty režisér M. Night Shyamalan evidentně počítal, protože z novinového článku lze zjistit, že Edward Walker byl (dolarový) miliardář. (LucasAbelle)

Související novinky

Shymalan se vrací k hororům

Shymalan se vrací k hororům

27.08.2015

M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Vyvolený) se pokusil o výlet do blockbusterových vod a moc se mu tam nedařilo. Poslední vládce větru a Po zániku Země sice nelze označit za propadáky, což je v… (více)

Nemrtvý, kam se podíváš

Nemrtvý, kam se podíváš

08.10.2008

Chodící shnilotiny jsou pořád v kurzu. Máme pro vás tři projekty, které se zombíky jen hemží. Táta Romero chystá další mozkově-střevní hostinu, Woody Harrelson se musí probojovat skrz Zombieland a 28… (více)

Vivat manga

Vivat manga

04.10.2006

Otevřete láhev saké, Hayao Miyazaki chystá další projekt! A když jeho filmy tvoří spolu s automobily a špičkovou elektronikou nejvýznamnější japonský vývozní artikl, nemůžeme se divit, že očekávání… (více)

Reklama

Reklama