Reklama

Reklama

Úsvit mrtvých

  • USA Dawn of the Dead (více)
Trailer

Obsahy(1)

Sarah Polleyová, Ving Rhames, Jake Weber a Mekhi Phifer hrají v novém zpracování apokalyptické hororové klasiky George Romera od Zacka Snydera. Svět zachvátila nevysvětlitelná epidemie, která likviduje světovou populaci - avšak mrtví neumírají! Stávají se z nich zombie, které se potulují po městě a využívají každou příležitost dostat se k masu a krvi zbylé hrstky živých lidí. Zubožená skupina přeživších v jednom wisconsinském městečku našla úkryt ve velkém obchodním středisku. Zde se tito lidé musejí jednak naučit jak se bránit před stále početnější hordou zombií, ale především musí vyřešit problém vlastního soužití v uzavřeném prostoru. Skupina, odříznutá od zbytku světa, využívá všechny dostupné prostředky (uvnitř i vně) v boji proti všem, aby zůstala naživu a našla cestu z obklíčení. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 006)

Radko 

všechny recenze uživatele

Pekelne rýchle zombiácke príšerky spomalili môj zážitok z ich detailne labužníckeho vychutnania. Námet, neponúka veľa noviniek, oslovili ma skôr jednotlivosti. Medzi nimi napríklad ostreľovačka hereckých dublérov, šach hraný ponad strechy, hrubiánskosť a agresivita mužov v uniformách (či už policajných alebo strážnej služby) a napínavý záverečný únik, ktorý perfektne využil záverečné titulky, oplatiace sa sledovať až do konca. Myšlienkové posolstvá Romerových predchodcov ustúpili efektne spracovanej popcornovej zábavke. ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Stručně a úderně, tj. bezvadně. Žádné zbytečné protahování či polopatistické seznamování diváka s tím, co a jak. Žádné půlhodinové "rozjezdy pro hvězdy". Prostě nářez od 1. minuty do konce. Navíc to, že se mršky pohybují rychleji než je zdrávo (pro ně, oběti i diváka), přidalo filmu šílené grády. Jasně, není to Kurosawa, ale i divák chtivý inťošských zážitků chce jednou za čas pořádně pročistit mozek, zasmát se nad pár hodně povedenými frky, zkonzumovat nějaký ten pop-corn a k tomu popít dobrou colu. Tak co řešit víc? Shrnuto a podtrženo: Jeden z mých hodně oblíbených filmů... z těch, které si pouštím pro čistou zábavu, asi jeden z nej. ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

No já bych ještě tak pochopil nějaké ty adorace nezkušených a nekritických pubertálních fanoušků >zombíckého< subžánru, ale když vidím zde tu na ČSFD to zatmnění živých... ;-) . . . U téhleté taškařice se prostě nemůžete bát, nemůžete se bát něčeho, čemu se zároveň i smějete. Takovou snůšku laciných klišé, nevěrohodného (jakože asi pro to pseudonapětí) chování postav a nelogičností v ději bych tedy zrovna u této produkce nečekal. Nevím, co má být na téhle zombí slátanině >sci-fi< (tvrzení distributora) a kde se vzalo to zařazení do žánru >drama< (?), vím ale jedno: já potřebuji, aby mě >horror< při sledování přiměl se BÁT! A toho se v tomto případě nelze ani obávat! Jinak ovšem efekty jsou efektní, kamera svižná (lokomátohám se motají kola ;-) - leč scénář klopýtá až k vskutku >vtipnému< závěru bez konce - a navíc - prohlédnete-li si na dvd bonusy - zjistíte, že ta cca půlhodina věnovaná "ztracené pásce" a "zvláštnímu vysílání" má větší pointu a vtip než celý film. Tenhle film je prostě poněkud jednoduchá a průměrná zábava, ideální pro prostodušší fanoušky všech v popisu filmu jmenovaných žánrů... - - - P.S. Motto: "Když v pekle není místo, mrtví (asi scénkáristi se svými rejžizéry) začnou chodit po zemi." Tolik v česku mrtvý Universal... - - - P.P.S. Tak budiž jim tato těžká... :-))) - - - P.P.P.S. Aspoň jedna hloupost(?) závěrem: Když vše dopadlo jak dopadlo, kdo vlastně našel tu videokazetu? Nebo že by (ne)mrtví zase umřeli a stali se pak živými? ;-P ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Tenhle vývoj zombie hororu se mi vůbec nelíbí. Pokud si však z cesty odstraním veškeré překážky a přestanu se zabývat nepodstatnými otázkami, musím uznat, že je Úsvit mrtvých docela dobrý snímek. Klasické hororové schéma je zde posunuto kupředu do mnohem modernějšího světa, kde se nehraje na budování atmosféry, neboť na něco jako je strach prostě není čas. Každé zaváhání může hrdiny stát život a podle toho se také chovají. Přestože není možné brát tento snímek jako poctu zombie subžánru, můžeme k němu přistupovat jako k dílu fanoušků, i když se tak na první pohled netváří. To co se mi tu však líbilo nejvíce nejsou inovátorské postupy a neotřelé nápady - i když zrovna rychlost nemrtvých není nijak originální - ale zejména kvalitní režie a na horor velice dobrý scénář. Psychologické postupy v hlavách jednotlivých postav zde naprosto sedí k daným situacím a navíc skvěle pasují do celkového kontextu snímku. Tvůrci s jednotlivými postavami pracují jako s figurkami na šachovnici, dělají si s nimi co chtějí a pokud je třeba, jsou připraveni některé z nich obětovat. Nečiní tak ale příliš okatě, právě naopak. 80% [TOP 19/14 90%] ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Snyderovo pojetí zombií je mi sympatické. Už to nejsou ty mátožné mrchy, jako v Romerově klasice, ale setsakra rychlí dravci, ze kterých jde hrůza a je třeba míti se před nimi pořádně na pozoru. I úvod do filmu je dalším příjemným šokem - žádné dlouhé představování, žádné napínání diváka, ale hned po pěti minutách se jde zostra na věc. Děj okamžitě zařadí pátý rychlostní stupeň (počáteční chaos u rodinných domků a záběr na město s hustou bouračkou je parádní), po chvilce klesne na "čtyřku" a ta vydrží až do závěrečných titulků. Ten podvědomý pocit fanouška žánru, že právě zhlédl známé věci v exceletním kabátku, remake a krásnou poctu žánru zároveň, mu vyloudí na tváři úsměv a neopustí ho ani po odchodu z kina, jako by právě zkouknul nějakou romantickou komedii :o) ()

Galerie (137)

Zajímavosti (58)

  • Na některé kaskadéry hrající zombie byly připevňovány falešné části hlavy s malou náloží uvnitř, aby zásahy kulkou vypadaly co nejefektnější a nejopravdověji. (imagoo)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Zack Snyder se vrátí k nemrtvým

Zack Snyder se vrátí k nemrtvým

30.01.2019

Režisér Zack Snyder (Muž z oceli, Watchmen) se po delší pauze vrací k režii. Natočí heistový zombie thriller Army of the Dead pro Netflix. Scénář napsal Joby Harold (Král Artuš: Legenda o meči) a… (více)

Batman vs. Superman v eRkové verzi

Batman vs. Superman v eRkové verzi

24.02.2016

Deadpool už vydělal skoro půl miliardy dolarů. A to při rozpočtu 58 milionů a eRkovém ratingu (do 17 let lze film vidět pouze se starším doprovodem), takže uspěl i bez pomoci náctileté superhrdinské… (více)

Zack Snyder a... sovy?!

Zack Snyder a... sovy?!

17.04.2008

Někoho by mohlo napadnout, že dnešní titulek je narážkou na Atény a že se tvůrce 300: Bitvy u Thermopyl vydá ze Sparty do druhého největšího starořeckého města v jakémsi podivném pokračování svého… (více)

Reklama

Reklama