Reklama

Reklama

Manchurianský kandidát

  • Česko Mandžuský kandidát (více)
Trailer

Obsahy(1)

Někdo se nám dostal do hlavy, ale jinak je všechno pod kontrolou. Napínavý snímek Mandžuský kandidát režiséra Jonathana Demmeho (Mlčení jehňátek, Philadelphia) představuje aktualizovaný remake stejnojmenného snímku z roku 1962. Ten byl natočen podle slavné knižní předlohy Richarda Condona a pojednával o americké vojenské jednotce, která byla během svého zajetí v Koreji naprogramována ruskými tajnými službami jako zbraň k zabíjení. V novém filmovém zpracování Mandžuského kandidáta z roku 2004 je děj snímku zasazen do Kuvajtu v období války v Perském zálivu. Během nezdařené vojenské operace velící kapitán Ben Marco (Denzel Washington) upadne do bezvědomí a celou jeho jednotku zachrání seržant Raymond Shaw (Liev Schreiber). Tak zní alespoň oficiální výklad celé vojenské akce. Pověst válečného hrdiny Raymondovi výrazně pomáhá v jeho politické kariéře a díky úsilí své ambiciózní matky Eleanor Shawové (Meryl Streepová) se stává jedním z hlavních kandidátů na post viceprezidenta Spojených států amerických. Kapitána Marca ovšem pronásledují podivné sny o tom, že ve skutečnosti došlo k únosu celé vojenské jednotky a jeho muži se stali oběťmi systematického vymývání mozků. Zdá se, že vlastním vzpomínkám nelze věřit a politické spiknutí nabývá stále větších rozměrů. Tento politický thriller představuje velmi vydařený příspěvek v kategorii konspiračních filmů a vyniká hvězdným hereckým obsazením. Meryl Streepová byla za svůj výkon ve vedlejší roli dokonce nominována na Zlatý glóbus a cenu BAFTA. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (133)

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Sice to na mě byla až moc konspirační teorie, která neměla patříčný šmrnc a co do atmosféry byla poměrně chudá, ale naštěstí se bylo na co koukat díky dvojici Liev Schreiber a Maryl Streep. Scény s nimi mi přišli na celém filmu jako to nejlepší (ale ani tak nemá Streep tolik manipulátorských schopností, jako Patricia Wettig alias viceprezidentka Reynolds v seriálu Prison break). Kamera i hudba taky ušli, ale režie byla naprosto nezvládnutá, takže z toho vznikl ne příliš zajímavý snímek, který stačí vidět jednou a nikdy víc. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Ráda bych viděla pro srovnání původního kandidáta se Sinatrou. V tomhle filmu jsou vojáci prošpikováni čipy a ovládáni hypnozou prostřednictvím konkrétní formulky, takže kdo viděl Prokletí žlutozeleného škorpiona neubrání se asociaci a někdy je to vážně až směšné (stejně jako vykusování čipu ze zad), i když by být nemělo. Maryl hraje matku (monstrum, a ta role jí absolutně nesedí), která obětuje svého syna k ukojení svého karieristického ega. Danzel se snaží zachránit svou vojenskou čest, prezidenta, lidstvo a kdoví co ještě, hraje velmi solidně a poctivě jako ostatně vždy, ale na víc jak na 3* to kluk neutáhne. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

J. Demme sa pokúsil natočiť mysteriózny film plný snov, tajomných vidín či pokrivenej reality a celkom mu to vyšlo. Obsadenie filmu je naozaj hviezdne na čele s tradične kvalitným D. Washingtonom. Nečakal som , že filmom prebehne vtedy ešte neznáma Vera Farmiga, ktorá v súčastnosti stúpa v rebríčku popularity čoraz vyššie. Film má dosť spoločného s Jakubovým rebríkom, ktorý je určite kvalitnejším filmom, ale hlavne je trošku o inom. Film ma zaujal, ale niečo mu chýbalo , aby som sa priklonil k štyrom.60%. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tenhle remake není vyloženě špatný. Denzel Washington, Liev Schreiber a Meryl Streep v hlavních rolích zachraňují hodně, ale možná to mělo být ještě o něco paranoidnější a kdyby divák nepoznal, jestli je hlavní hrdina opravdu magor, na kterém se jen projevují psychické následky války, nebo je jediný, kdo si začíná uvědomovat, co se tady děje, mohla to být paráda. Takhle jen solidní film, co neurazí. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Není zřejmě náhodou, že remake Manchurianského kandidáta vznikl v době, kdy válka USA proti terorismu byla velmi žhavým a aktuálním tématem. Vzpomínáte na debaty ohledně zákonů, které měly vést ke zvýšení bezpečnosti, ale zároveň v sobě (pravděpodobně) nesly riziko zneužití a ztráty soukromí obyčejných občanů? Následují SPOILERY. V Manchurianském kandidátu je ztráta soukromí absolutní, vláda nad vlastní myslí, nad svými činy, v něm může být ukradena. Je ukradena. Proklamovaným účelem je bezpečnost a prosperita té veliké země, přičemž matce kandidáta Shawa její touhu po zářivé budoucnosti nevěříte ani chvíli. Je nad slunce jasné, v kom tento film spatřuje zlo. Já osobně bych byl raději, kdyby kritizoval a varoval spíše jen před něčím (a on před něčím samozřejmě varuje), než před někým. To mu sice dodává autentičnosti a u některých diváků i na naléhavosti, obírá ho však o možnou nadčasovost. Navíc se zbytečně okrádá o přízeň fandů Bushe (těch však v Evropě moc není), ač i oni by ze sdělení něco mohli mít. Přestože film svým ideovým bratrům, Orwellovu 1984, Huxleyho Konci Civilizace, Zamjatinovu My či Kallocainu Karin Boyeové v mých očích úplně nestačí, z dohledu je rozhodně neztrácí. Silné ***. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (9)

  • Scenárista Daniel Pyne dostal přes 1 milión $ za počáteční návrh scénáře. (ČSFD)

Reklama

Reklama