Reklama

Reklama

Důkaz

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Catherine je sedmadvacetiletá žena, která je oddaná svému otci Robertovi, geniálnímu a proslulému matematikovi. Zatímco se Robertova obratnost ve světě čísel stále jeví jako neotřesitelná, jeho kontakt s realitou se pomalu vytrácí. Když Robert propadne šílenství, Catherine začne přemýšlet o tom, zda mohla po tátovi zdědit duševní chorobu společně s jeho mimořádným matematickým talentem. Po Robertově smrti se na Catherine obrátí Hal, otcův nadaný, ale příliš horlivý student, který chce nahlédnout do poznámek zesnulého muže v naději, že objeví jeho poslední významný počin. Zatímco Catherine se zdráhá ponořit hluboko do otcovy práce v obavách, že by tam mohla vyčíst něco o své vlastní budoucnosti, Halovi k tomu dá svolení. Odhalení matematického důkazu potenciálně historických rozměrů, který se skrývá v jednom z poznámkových bloků, vyvolá vlny šoku, a to v nejednom slova smyslu. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (338)

dawe04 

všechny recenze uživatele

Důkazy v matematice jsem vždycky nesnášel. Málokdy dávaly skutečný smysl a hlavně postrádaly pro mě podstatný důvod. To se naštěstí nestalo filmovému Důkazu. Ač se na první pohled vše točí okolo matematického důkazu, hrdinové chtějí dokázat něco jiného. Důvěru, vděčnost, lásku? Excelující Gwyneth Paltrow a zbytek osazenstva v příjemném a inteligentním dramatu o tom, že i ti největší blázni a geeci hledají to samé, co my všichni. ()

Kate... 

všechny recenze uživatele

Nemělo to sice takový spád a chyběla tam taková ta velkolepost, která se objevila v Čisté duši, ale myslím, že drama to bylo kvalitní, dost komorní s přesvědčivými hereckými výkony a s pozitivem, že děj občas přeskakoval do jiných časových rovin. Rozhodně jsem se nenudila, spíš jsem dost přemýšlela a rozpytvávala vyřknuté myšlenky jednotlivých hrdinů. ()

Reklama

numi 

všechny recenze uživatele

Celému filmu chybí zajímavá zápletka a s ní spojené napětí. Od začátku až do konce se vše vyvíjí podle předpokladů a jediné, co film trochu zachraňuje, jsou paralely v životě a pocitech dcery a otce a sklouzávání z matematického tématu k tématu lásky a důvěry. Snad za tyhlety světlé chvilky a snad i za Gwyneth Paltrow, která mě poprvé přesvědčila, že je herečka (teď ještě ale zbývá druhý krok - přesvědčit mě, že dobrá), dám dvě hvězdičky. Ale stále mi Gwyneth nepřipadá jako vhodná adeptka na takto velkou roli, která má utáhnout celý film na svých bedrech. Dokážu si na jejím místě představit třeba Jennifer Connelly, ale Gwyneth prostě ještě nedokáže vytáhnout podprůměrný film nad vody průměrnosti. [červenec 2006] ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

To vám hollywoodsky scenárista raz napíše kvalitný komorný scenár, ktorý sa zfilmuje. Vy si ho pozriete v kine a začnete pochybovať, ako to, že v sterilnom prostredí Hollywoodu niekomu takýto nekomerčný výtvor niekto natočil. Týždeň to analyzujete s odborníkmi. Dospejete k názoru, že scenár skutočne napísal daný scenárista v továrne na sny. Lenže ten sa na vás urazí, pretože ste mu neverili, a chceli ste od neho dôkaz. Aj keď je najdôležitejšia matematika hollywoodu prepočty rozpočtov a tržieb, Madden podáva dôkaz, že sa tu dajú natočiť veľmi kvalitné osobné snímky. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

I když člověk ví z matematiky akorát to, že 1+1=2 a že přímka je rovná (přitom ani jedno z toho nemusí vždycky platit ;-)), nemá v případě sledování "Důkazu" skoro žádný handicap. Příběh o genialitě, o boji dcery předního matematika se sebou, s otcovou nemocí, se svým okolím a s rozhodováním, co je v životě správné. Příběh, ve kterém díky skvělé Gwyneth Paltrow nebudete téměř do konce vědět, jestli to byla ona, kdo vymyslel převratný důkaz o prvočíslech (jestli se nepletu, tak jde o Riemannovu hypotézu), nebo jestli to udělal její otec než zemřel a ona si jeho zásluhy buď kvůli schizofrenii "namluvila" nebo úmyslně přivlastnila. Příběh, který je hlavně komorním dramatem a matematiku využívá pouze jako hřiště - až na pár narážek a větiček opravdu nemá "normální" divák žádnou nevýhodu a může hodnotit jen a pouze filmařinu. A ta je, od scénáře přes hudbu po herecké výkony povedená, jedinou slabost vidím v jisté statičnosti, která je zřejmě způsobena tím, že předlohou filmu je divadelní hra, jejíž schéma a vyprávění režisér zřejmě moc nezměnil ani neoživil. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (13)

  • Auburnova původní dvadelní hra obsahuje jen čtyři postavy, a to Catherine, Claire, Roberta a Hala. Rebecca Miller, která spolupracovala na scénáři, přidala ve své adaptaci několik dalších vedlejších postav. (80s Martin)
  • Divadelná hra Davida Auburna, ktorá stála u zrodu filmu Proof, bola v roku 2001 ocenená Pulitzerovou cenou a prestížnou divadelnou cenou Tony. (youtoo18)

Související novinky

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

14.12.2005

16. února 2006 proběhne v Los Angeles 63. ročník slavnostního udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Těm letošním zřejmě bude dominovat (alespoň, co se počtu nominací… (více)

Reklama

Reklama