Reklama

Reklama

Důkaz

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Catherine je sedmadvacetiletá žena, která je oddaná svému otci Robertovi, geniálnímu a proslulému matematikovi. Zatímco se Robertova obratnost ve světě čísel stále jeví jako neotřesitelná, jeho kontakt s realitou se pomalu vytrácí. Když Robert propadne šílenství, Catherine začne přemýšlet o tom, zda mohla po tátovi zdědit duševní chorobu společně s jeho mimořádným matematickým talentem. Po Robertově smrti se na Catherine obrátí Hal, otcův nadaný, ale příliš horlivý student, který chce nahlédnout do poznámek zesnulého muže v naději, že objeví jeho poslední významný počin. Zatímco Catherine se zdráhá ponořit hluboko do otcovy práce v obavách, že by tam mohla vyčíst něco o své vlastní budoucnosti, Halovi k tomu dá svolení. Odhalení matematického důkazu potenciálně historických rozměrů, který se skrývá v jednom z poznámkových bloků, vyvolá vlny šoku, a to v nejednom slova smyslu. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (338)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Když mi řeknete jednou větou, o čem ten film je, bude mi to připadat zajímavější než konečný výsledek. Bohužel. Mně ten scénář pořád přišel příliš divadelní a ani flashbacková režie to nedokázala zakrýt. Naštěstí tu aspoň zbyla čtveřice výborných herců a hereček, jejichž výkony nehodlám zpochybňovat. A pouhý fakt, že z těch čtyř mi připadal nejméně zajímavý Anthony Hopkins, svědčí o tom, že laťka byla nastavena hodně vysoko. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Páni akademici a valná většina měla (má) celkem jasno. and the winner is.... Beautiful mind. Já říkám, Madennův snímek je lepší a vyzrálejší. Chcete důkaz? Vezmeme to hezky popořádku. Tady se neútočí na divákovi city ( tak jak to má např. Ron Howard v oblibě a občas to přepískne, což ve výsledku snímek sráží). Tady se ani nepodbízí, žádná prvoplánová podívaná se nekoná. Proof je mnohem komornější, méně senzacechtivý.... ve výsledku tak mnohem uvěřitelnější. Hlavním důvodem (vyjma citlivé, volně plynoucí režie) budiž herecké výkony. Překvapivě to není sir Anthony Hopkins, ani Jake Gyllenhaal, ale přirozená, nenucená a tím pádem naprosto přesvědčivá Gwyneth Paltrow, která nenechává nikoho na pochybách, že je to právě ONA, která táhne tento snímek krůček po krůčku k poměrně očekávanému konci, který je mi ale ve výsledku mnohem bližší, než kdyby se tvůrci snažili o nějaký „šokující zvrat“. Tento snímek člověku uběhne před očima (jako když se vám při pádu promítne bleskově celý život) a na jeho konci budete mít ten blažený úsměv na rtech z dobře odvedené práce, pro jehož plné pochopení a zejména vychutnání si nemusíte být nutně milovníky popsaných plachet hemžících se integrály, derivacemi a limit blížících se k nekonečnu. To myslím hovoří za vše. 89,9% ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

No tak tohle bylo pro mě docela překvapení. Filmy, ve kterých se většinu času jen dlouze povídá a příběh nemají zrovna moc velký,mě nikdy moc nebrali.Tohle mě ale vážně dostalo,zvláště díky hereckým výkonům hlavní herecké trojice. Famózní Paltrowová mě po dlouhé době přesvědčila, že opravdu hrát umí a její výkon je opravdu strhující.Stejně tak jako Jake Gyllenhaal, který je opravdu ve vrcholné formě a opět dokazuje, že jednou ten Oscar přijít musí. No a Anthony Hopkins taky nemohl zklamat a je už jen takovou třešničkou na dortu. Je to prostě vynikající film, který drží hlavně herci. A drží ho vážně pevně. ()

k212 

všechny recenze uživatele

Hodinka a půl ve společnosti tohoto matematicko-psychologického filmu rozhodně nemůže uškodit, je to komorní drama o čtyřech lidech a jejich spřízněnosti - profesní a osobní, také o velmi nepatrné hranici mezi šílenstvím a normálností. Což je v podstatě v Důkazu tou největší otázkou předloženou, nicméně nezodpovězenou. Herecké výkony jsou opravdu obdivuhodné a nejen bezchybné postavy Catherine a otce v podání Gwyneth Paltrow a Anthony Hopkinse, ale rovněž Hal Jakea Gyllenhalla a pragmatická sestra Hope Davisové. Jemný a bolestný koncert dvou excentrických, dvou relativně normálních postav, je umocňován citlivou hudbou a přesnou režií. Co víc chtít od takového filmu? Snad onen důkaz? Těžko říct. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Další krásný film o geniálním/šíleném matematikovi. Srovnání s Čistou duší se neubráním, i když je to přeci jenom jiné a jedinými pojítky těchto filmů jsou šílenství, genialita a matematika. Jinak je to povedený příběh nejen pro matematiky, je se na co dívat a jedná se o poměrně dobře obasazený film. Narážky na teoretické fyziky mě opravdu dostali, protože jsem se zrovna učil na zkoušku z TF :) ()

Galerie (49)

Zajímavosti (13)

  • Drama Důkaz stálo producenty 20 mil. dolarů a během úvodního víkendu (16. – 18. 9.) promítání vydělalo v osmi amerických kinech 193 840 dolarů. Celkový zisk se za dva měsíce vyšplhal na 7,5 milionu. (imro)
  • Gwyneth Paltrow získala za svůj výkon nominaci na Zlatý globus a režisér John Madden zase nominaci na Zlatého lva na Filmovém festivalu v Benátkách. (imro)

Související novinky

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

14.12.2005

16. února 2006 proběhne v Los Angeles 63. ročník slavnostního udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Těm letošním zřejmě bude dominovat (alespoň, co se počtu nominací… (více)

Reklama

Reklama