Akce v Istanbulu
Drama / Krimi
Československo, 1975, 101 min
Vladimír ČechHrají:
Radovan Lukavský, Ida Rapaičová, Wilhelm Koch - Hooge, Martin Růžek, Minerva Daly, Josef Langmiler, Eduard Cupák, Oto Ševčík, Gustav Heverle, Oldřich Velen, František Peterka, Gustav Nezval, Miroslav Homola, Jan Přeučil, Josef Chvalina, Jindřich Narenta, Milan Mach, Viktor Maurer, Zita Kabátová, Vladimír Navrátil, Jan Pohan, Raoul Schránil, Josef Šebek, Jan Kuželka, Jana Hermachová, Eduard Kohout, Oldřich Lukeš, Jiřina Bílá, Josef Střecha, Robert Vrchota, Jiří Lír, Mirko Musil, Aleš Vincík, Zdeněk Kryzánek, Zuzana Talpová, Radka Dulíková, Václav Hrůza, Karel Babáček, Zdeňka Aichmanová, Zdeněk Hess, Václav Kotva, Antonín Meisner, Vilemína Nejedlová - Skokanová, Miroslav Krejča, Olga Bidlová, Jitka Hamerníková, Marta Kaňovská, Marie Konrádová, Alena Křečková, Marie Prokešová, Dagmar Špačková, Eva Štětková, Zdeněk Skalický, Jindřiška Šulcová, Luděk Munzar, Jaroslava AdamováObsah
Komunistický agent, který se zdárně uchytil u troubovitě důvěřivých amerických tajných služeb, to přesto nemá snadné, hrozí mu odhalení, ale přesto zachraňuje českého vědce, kterého chtěli zlí imperialisté unést. Prý to měl být psychologický portrét rozvědčíka, vystaveného silným stresům, ale přesto přesvědčeného o své pravdě... Dnes z toho všeho zůstala nezamýšlená parodie s mnoha dobrými herci, kteří se v takové zhůvěřilosti uvolili účinkovat. (oficiální text distributora)
dobytek
Tak tohle je fakt hodně podivnej film. Většina děje se odehrává kdesi v baru v západnim Berlíně, kde se scházej samý agenti a plánujou tam nějaký supertajný akce. Jinak je to nechtěná komedie, na který mě nejvíc ze všeho zaujalo to, že se v Istanbulu vůbec nenatáčelo. Ještě je docela zajímavý herecký obsazení, ale to je opravdu asi tak všechno. Další z řady zcela zapomenutejch hovadin, který můžete vidět jedině na kanálu CS Film...(14.12.2008)
Ej Hlemýžď
Možná jste si ve filmu povšimli poněkud exotické barové zpěvačky Giselle. Byla začátkem 70. let nějakou dobu v Československu, párkrát byla vidět v několika našich filmech a TV inscenacích, byl o ní, tuším, natočen i TV pořad s jejími písničkami. Jmenovala se Minerva Daly, pocházela snad z Venezuely, to nevím přesně, ale zpívala docela dobře.(12.7.2008)
LiVentura
Novější a zcela nudná a nepřesvědčivá verze Transitu Carlsbad, kde se odehrávají špiónské hry.!! Ten Lukavský snad svým her.projevem něco předvede, ale ostatní se kolem točí jako nějaká...(25.1.2012)
Crocuta
Franta "Krakonoš" Peterka coby agent CIA Lino Torrance, aneb jak si naši normalizační filmaři představovali zákulisí tajných služeb a dekadentní život "na druhé straně" vůbec. Scéna se striptýzem hravě strčí do kapsy i pověstné Bílé linky :-D .(21.11.2009)
anderson
ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 16.2.1977 (6.2.2009)(6.2.2009)
cariada
Celkem zajimavé špionážní drama.(21.2.2008)
shantim
V tomto snímku sice chybí napětí, ale i tak jsem se u něho nenudil. 50% hvězdiček(24.7.2011)
slunicko2
Svět špiónů v reálně-socialistickém podání. 1) Tak to zase jednou dali českoslovenští rozvědčíci svým americkým a západoněmeckým protivníkům pěkně na frak. To víte... 2) Důvěrně známá miniaturní hala pražského ruzyňského letiště za socialismu si bez uzardění zahrála svou kolegyni v Istanbulu, honičky (lépe řečeno jízdy autem) se konaly v Rostocku a jinde v NDR, no a do Západního Berlína tehdy pustili jenom kameramana na několik hodin na pár ilustračních záběrů (ty istanbulské vypadají spíše jako převzaté z cestopisného dokumentu). Ušetřilo se a minimalizoval počet možných emigrantů z řad filmového štábu. 3) Vskutku hodnotný film. Dá se na něj dívat i dnes.(30.8.2009)
Slimak
Docela zajímavě zpracovaný špijonátorský filmek.Rozhodně byla jeho výroba velmi úsporná.Místy to sice nudí a závěr taky není nic moc...ale výsledek je slušný.Podivná postavička Kreiskeho v podání Jindřicha Narenty...komický týpek.Je tady pak také plno jiných rozvědčíků a agentů kterých je tolik že se představují v průběhu první hodiny filmu....a pak se v nich stejně čert vyzná.(26.2.2008)
kebom
Predpokladám, že námetom mohla byť kniha, celkovo zaujímavá kniha. Film má aj silné stránky, väčšina skôr pripomína paródiu, v ktorej by asi kvalitné herecké obsadenie pôvodne účinkovať nechcelo.(25.7.2008)
klúčik
Po zhliadnutí tohto diela som nevedel či to bola paródia , alebo to mysleli vážne... No bohužiaľ to fakt mysleli vážne.... 30%.(9.11.2011)
Horak
Československá rozvědka je v polovině sedmdesátých let silná jako nikdy, její kontakty sahájí až do špiček CIA, což pomáhá zhatit plánovaný únos českého vědce. Nakonec vše hodnotí John C. Howard, šéf odboru CIA: "Vždycky jsem si myslel, že mám patent na myšlení, ale ty Čechoslováci nás od začátku převezli".(7.8.2006)
waits
Koncem roku 1975 se estébák Minařík vrátil ze svého působení ve Svobodné Evropě a koho jeho hrdinská mise chytla za srdce, mohl se dorazit v kině u špionážního filmu. To byly nervy! (nezapomenme, že automobilová honička neměla konkurenci, Jamese Bonda tehdy do kin nějak zapomněli zakoupt, či co). Agent české rozvědky Halva sice nerozumoval o bombách v diverzantském radiu, ale i tak potěšil socialistického diváka jemnou elegancí, se kterou lišácky vodil za nos celé ústředí berlínské pobočky CIA. Jak řekl zadumaně šéf americké pobočky "Vždycky jsem si myslel, že mám patent na myšlení..." Hm..ale když narazíte na lepšího protivníka...(28.4.2011)
farmnf
Krásná rozšafná komedie o tom jak velmi prozíravý a chladnokrevný agent Lukavský a je to agent dvojitý, rozbourá celou jednu sekci CIA. Potom tam jen stínali hlavy, i Růžek to odsral. Ida Rapaičová je sice jenom jednoduchá agentka ale zato tak vychcaná, že zblbne nejen CIA ale i západoberlínskou kriminální službu. Nejhorší ale je Cupák, to je totiž starý anglický agent o kterém to ví celý Berlín (tj. West and East) ale i Praha a pochopitelně známý spermatik Raoul Schránil v rozvědce. Langmiler je nejen agentem ale taky veleznámým únoscem a proto si ho najala CIA, komouši si najímají jen ty čestné s čistým rejstříkem. No tenhle film je vážně taková píčovina, že vám to mohu jen doporučit. A abych nezapomněl na agenta krakonoše Peterku, ten lítá po Istambulu v čepici a v zimáku a fotí na co příjde, kdo jste byli v Istambulu pochopíte, že by tam i 20. prosince s Peterky lilo jak z konve.(22.3.2010)
FireTight
Ne, lidičky, tohle vážně ne... Tohle nemohlo fungovat ani v době svého vzniku a upřímně bych se nedivil, kdyby z toho lidi měli srandu už i tehdy. Vždyť Akce v Istambulu má všechno, co má mít dobrá komedie - hrdinného socialistického agenta, hrdinnou socialistickou agentku, které se podaří uniknout (hlavně věta "Udělala kolotoč a zmizela!" se stala hláškou filmu), hloupé americké agenty a jejich západoněmecké kolegy, kteří jsou na tom očividně trochu lépe, samozřejmě však nemohou svými kvalitami dostihnout hrdinného Halvu! :D(24.7.2011)
Tiiso
Takovéto hrůzy se dařilo točit pouze u nás v sedmdesátých letech minulého století. O rok před tím Pollack natočil Tři dny kondora, ale teprve Akce v Istanbulu ukázala tu pravou akci ze světa agentů zpravodajských služeb...Ne že by Pollack necucal z prstu. Ale tak nějak se na to dá lépe koukat.(21.11.2009)
Jonatthan
Musím přiznat, že jsem Radovanu Lukavskému a Idě Rapaičové fandil, aby to těm lotrům ze zápaďáckých rozvědek natřeli a svou lásku pečetili v socialististickém Československu. Jestli se jim to povedlo neprozradím. To by byl spoiler jako hovado... Myslím, že režisér z minima záběrů Západního Berlína, které měl k dispozici, vytěžil maximum a neměl jsem pocit, že tam byl pouze kameraman. Pravda Istanbul charakterizoval cestopisný záběr tak od Hanzelky a Zikmunda, ale nijak zvlášť mi to navadilo...(28.11.2009)
Riker
Celkem (nyní) úsměvná komoušská variace na špionážní filmy. Nejvíc mě dostalo vidět herce obvykle hrající v pohádkách a komediích zde představující drsné Jamese Bondy - "agenty ze zapadu". :-)(22.11.2009)
Robbi
Hodnotit Akci v Instanbulu je téměř nemožné - kdo se na ni podívá dnes, bude nejspíš prožívat něco mezi záchvaty smíchu a hysterickým kroutěním hlavy, jestli tohle lze myslet vážně (to se týká především závěru filmu). Ovšem nezapomeňme, že od doby natočení uběhlo nějakých 35 let a podobný syžet vlastně používala drtivá většina snímků s touto tématikou. Takže náš počin můžeme brát vysloveně jako ukázku, jak se ke špionáži postavila socialistická kinematografie - a v tomhle směru si troufnu říci, že byla odvedena slušná, rutinní práce. Mohl bych srovnávat s nejmenovanými US filmy, natočenými mnohem později, ve kterých neopeřený právník převeze skupinu protřelých defraudantů, a jedinou jeho zbraní je vysoký počet nepravděpodobnosti a takový pytel štěstí, že by ho museli vézt Santa Claus, Děda Mráz a Jesus dohromady, a stejně by se s ním nadřeli jak nikdy. Proto oceňuji i jednu maličkost - především možnost poznávat lokality, kde se natáčelo.(24.12.2010)
Nerajohn
Tak tohle se jen tak nevidí. Fim se odehrává valnou částí v Berlíně, kam se vydal asi jen kameraman a natočil pár ulic, přičemž tento záběr se ve filmu několikrát opakuje. Jde v podstatě o dvojí agentství R.Lukavského, který oficiálně pracuje pro CIA, ale dělá i pro čs. rozvědku. Istabul se objeví až na konci, a vypadá to spíše, jako nějaké město na německém pobřeží. Ale originální námět i zpracování to je.(18.4.2006)
| V kinech ČR od: | 01.12.1975 |
|---|