Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S kriminalisty kapitánem Tůmou a nadporučíkem Líbalem (v podání nezvyklé, ale dokonale ladící dvojice K. HögerJ. Bek) jsme se poprvé setkali ve filmu 105% alibi, v němž brilantně vyřešili případ vraždy. Úspěch inspiroval scenáristu Karla Copa a režiséra Vladimíra Čecha k dalším dvěma filmům, které spojuje slůvko alibi – Kde alibi nestačí a Alibi na vodě... V příběhu nazvaném Kde alibi nestačí vyšetřovatelé Tůma a Líbal sledují stopu neznámého vraha. Vede k bandě, která prodává údajně „švýcarský“ lék Cordofilin lidem se srdečními chorobami, a tak má na svědomí smrt několika nemocných. Vyšetřování a stopa po zmizelém Josefu Šestákovi (B. Šmída), jednomu z prostředníků prodeje, je pak zavede do luxusního mezinárodního hotelu v Karlových Varech a skladů Mediky, kde bylo zcizeno velké množství B-komplexu. Okruh podezřelých se neustále rozšiřuje. Jeden z nich je vrah. Všichni však mají alibi… (Česká televize)

(více)

Recenze (138)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Karel Höger a Josef Bek vytvořili příjemnou a sympatickou dvojici vyšetřovatelů. Nesmím zapomenout i na Oldřicha Nového, který hrál ředitele hotelu. Sice už to byl starý pán, ale stále působil šarmantně a elegantně. Mladého Třísku moc nemusím. Tenhle příběh by se klidně mohl odehrávat i v současnosti. Jen by byl mnohem akčnější, plný střílení a krve. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Toto som si ako kriminálku vôbec neužil, skôr som to pretrpel. Zaujímavá bola akurát Nového postava a jeho staromódny prejav. Zvyšok, čo sa hral na súdruhov vyšetrovateľov, sa len potácal hore-dole a akože riešil prípad. Ani záverečné nemastné-neslané vyvrcholenie nič zaujímavé neprinieslo. (11.12.2013) –––– Túto staromódnu socialistickú kriminálku som ocenil až na druhýkrát, po rokoch a so znalosťou súvisiacich filmov. Obsahuje veľmi zaujímavé netradičné scény, jednou z nich je predtitulkové intro. Obsadenie filmu je výborné, pohľad na 'Hujera' vždy poteší, mladý Tříska a postarší Nový, pri nich nie je o čom pochybovať. Takže rád pridam dve hviezdy. (16.11.2023) ()

Reklama

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

"Taky člen strany, že jo" "No jo, to je poctivec." Psychologická síla prvního Alibi po dvou letech nahrazena zesíleným důrazem na prohnilost buržoazních přežitků a obdivivačů Západu na jedné straně, poctivost "našich lidí" na druhé, což „odhalované pokrytectví“ jen pokrytecky podtrhuje. Pochybné prostředí zápaďácké kavárny originálně vystřídal nóbl hotel, obrázky nahých slečen v bytě nepoctivcově zůstávají. Naštěstí zůstává i celková elegance a sympatické drobnosti, jakkoli Tůmovo charisma namnoze těží z vydařenosti 105%. Nelze neocenit Nového krásně dvojsmyslné „Já vím, soudruzi... mně jde jen o tržbu a plnění plánu, kdežto vám o člověka. Ovšem až už je po něm.“ – to z úst prohnaného ředitele interhotelu. A vůbec, v úvodu popsaný schématismus se v průběhu filmu zajímavě komplikuje (především právě dialogy s Nového postavou). A opět brilantní výslech, resp. brilantní vyslýchaný, tentokrát skvělý Bohumil Šmída. Na tohoto herce, jehož jsem donedávna téměř neznal, mám v poslední době mimořádné štěstí. Příjemnou historickou kuriozitkou je rolička pro mladého Abrháma. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Napětí pomohlo, že nás děj netahal z místa na místo jak nadmutý kozy a většina pátrání se odehrávala v uzavřených místnostech. Skvěla napsané postavy, zejména tu kteoru ztvárnil Oldřích Nový můj zážitek z filmu ještě zvýšily. Nemůžu si pomoct, ale herecký projev mladýho Třísky se až neskutečně podobá hereckýmu projevu mladého Bebela (pohyb tělem, pohledy ). Parádní patráčka na který bych ještě jako třešinku na dortu bych vyzvihnul velmi originální vtipný úvod na který navazuje stejně tak originálně vtipný závěr. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Pro mne vrchol Tůmovsko-Líbalovské kriminální série. Bez ohledu na zápletku přitaženou za vlasy a propagandistický osten okatě z filmu čnící, je tento snímek plný vtipných dialogů a dobře zahraných postav, kterým vévodí v jedné ze svých nejlepších pozdních rolí Oldřich Nový, coby zahořklý, cinický a ironický řiditel hotelu. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (5)

  • Filmovalo se v Karlových Varech. (M.B)
  • V titulcích na začátku filmu je v dalších rolích uveden František Kovařík. Správně je jeho příjmení Kovářík. (Sooky)

Reklama

Reklama