Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S kriminalisty kapitánem Tůmou a nadporučíkem Líbalem (v podání nezvyklé, ale dokonale ladící dvojice K. HögerJ. Bek) jsme se poprvé setkali ve filmu 105% alibi, v němž brilantně vyřešili případ vraždy. Úspěch inspiroval scenáristu Karla Copa a režiséra Vladimíra Čecha k dalším dvěma filmům, které spojuje slůvko alibi – Kde alibi nestačí a Alibi na vodě... V příběhu nazvaném Kde alibi nestačí vyšetřovatelé Tůma a Líbal sledují stopu neznámého vraha. Vede k bandě, která prodává údajně „švýcarský“ lék Cordofilin lidem se srdečními chorobami, a tak má na svědomí smrt několika nemocných. Vyšetřování a stopa po zmizelém Josefu Šestákovi (B. Šmída), jednomu z prostředníků prodeje, je pak zavede do luxusního mezinárodního hotelu v Karlových Varech a skladů Mediky, kde bylo zcizeno velké množství B-komplexu. Okruh podezřelých se neustále rozšiřuje. Jeden z nich je vrah. Všichni však mají alibi… (Česká televize)

(více)

Recenze (138)

petaspur 

všechny recenze uživatele

Stopa zločinu, i Josefa Šestáka přezdívaného Šoufek, vede do Karlových Varů a proto tam vyráží i duo kapitán Tůma a poručík Líbal. Je zajímavé sledovat známá místa z dob před mnoha lety, zvlášť když se při cestování v prostoru vozidlu podaří při odbočování z ulice Sadová doleva (do ulice Zahradní) vjet přímo před oddělení VB v ulici I. P. Pavlova. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu mě příliš dobře nenaladil, spíš naopak, několik klišé, policejní amatérismus, no a samozřejmě silně socialistický podtón. Postupně se to však začalo lámat, měnit v docela slušnou detektivku, a přestože se dal vrah čekat (ostatně kdo jiný by jím mohl být, že?), tvůrci s odhalením chvíli počkali a konec pak pěkně gradoval. Příjemné je také herecké obsazení, kdy i do menších rolí byli obsazeni kvalitní herci. Film byl navíc v mnoha ohledech úsměvný, někdy schválně, jindy zas neúmyslně. V každém případě, lepší 3* je pro film maximum, na lepší hodnocení má pro mě moc ale. „Vám jde o člověka…ovšem, teprve až už je po něm.“ ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Velice upovídaná kriminálka, která nepotěší úplně napětím a dějem, ale potěší zvláště díky hereckému obsazení, od klasických hvězd (Höger, Nový), po začínající mladíčky (Josef Abrhám). Pan Šesták (Bohumil Šmída) děj pěkně zamotá a nakonec dobře mířenou ránou pořeší. Největší hvězdou filmu pro mě byl totiž on. ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Skvělé repliky cedící Höger a Bek, drobná poúnorová typologická rehabilitace Oldřicha Nového a co do lokací a kamery jedna z nejzábavnějších krimi komedií, které kdy v Československu spatřily světlo světa. Jenže co se dá dělat, když se do nás na mnoha místech zase podprahově šije, až jsme z toho celí zarudlí. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

"Taky člen strany, že jo" "No jo, to je poctivec." Psychologická síla prvního Alibi po dvou letech nahrazena zesíleným důrazem na prohnilost buržoazních přežitků a obdivivačů Západu na jedné straně, poctivost "našich lidí" na druhé, což „odhalované pokrytectví“ jen pokrytecky podtrhuje. Pochybné prostředí zápaďácké kavárny originálně vystřídal nóbl hotel, obrázky nahých slečen v bytě nepoctivcově zůstávají. Naštěstí zůstává i celková elegance a sympatické drobnosti, jakkoli Tůmovo charisma namnoze těží z vydařenosti 105%. Nelze neocenit Nového krásně dvojsmyslné „Já vím, soudruzi... mně jde jen o tržbu a plnění plánu, kdežto vám o člověka. Ovšem až už je po něm.“ – to z úst prohnaného ředitele interhotelu. A vůbec, v úvodu popsaný schématismus se v průběhu filmu zajímavě komplikuje (především právě dialogy s Nového postavou). A opět brilantní výslech, resp. brilantní vyslýchaný, tentokrát skvělý Bohumil Šmída. Na tohoto herce, jehož jsem donedávna téměř neznal, mám v poslední době mimořádné štěstí. Příjemnou historickou kuriozitkou je rolička pro mladého Abrháma. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (5)

  • V titulcích na začátku filmu je v dalších rolích uveden František Kovařík. Správně je jeho příjmení Kovářík. (Sooky)
  • Filmovalo se v Karlových Varech. (M.B)

Reklama

Reklama