Reklama

Reklama

Modrooký samuraj - Série 1

(série)
Trailer

Epizody(8)

Recenze (25)

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Mid Eye Samurai. Jak si pročítám některé recenze, co tu vykřikují o události roku, dokonalém scénáři a prokreslených postavách, tak mám pocit, že všichni ostatní asi museli vidět něco úplně jiného než já. Slibná první epizoda, výborný prostředek (ep. 4 a 5) a přímo neuvěřitelně otřesný závěr (zejména epizody 6 a 8). Úplně průměrný zbytek. Tak špatně zakončení série jsem ale opravdu neviděl ani nepamatuji... Vlastně ano, pamatuji. Bylo to jak něco mezi poslední epizodou Ahsoky a Book of Boba Fett s příchutí osmé série Hry o trůny. 5/10 ()

Jeoffrey 

všechny recenze uživatele

Občas se zkrátka stane, že cizinci udělají lepší animované dílo o samurajích než chvíli před tím samotní Japonci. Oceňuji, že se seriál nebojí krve, násilí ani nahoty. Líbilo se mi, že je zde hned několik zajímavých a nečekaných zvratů, díky kterým jsem se během sledování nenudil. Má to spád, funguje tu chemie mezi postavami, a tak dokážu odpustit, že je tu pár logických děr. Animačně je to poměrně solidní práce, má to svůj styl, který ladí s celkovou atmosférou, kamera většinou ví, co dělá, co chce ukázat a jak některé záběry prodat. I ta hudba je většinou v pohodě, pokud se drží snahy o tradiční japonské motivy – a pak je tu šestý díl, kdy jako by si Amie Doherty najednou myslela, že točí nový Mortal Kombat a někdo jí k tomu všemu nakecal, že třeba (pod)průměrný cover Metallicy je přesně to, co seriál o samurajích potřebuje = hudba v šestém díle je většinou otřesná, nebo spíš tam sedí asi jako pěst na oko… Přesto všechno jsem se docela dobře bavil, sice si nejsem úplně jistý, jestli toužím po další sérii, protože mám určité představy, kam by se mohl seriál dál ubírat a pokračování ve stylu „Modrooký samuraj v Londýně“ mě zrovna moc neláká, ale i tak si myslím, že 7,5/10 si to co jsem viděl zaslouží. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zcela bezkonkurenčně nejlepší seriálová událost roku 2023 - scénáristicky, formálně i stylisticky..... Blue Eye Samurai je totiž nekompromisně brutálním epickým příběh o pomstě se vším všudy, který nemá daleko k revenge-flickům Quentina Tarantina či anti-westernům Sergia Leoneho. Jde o jeden z mála projektů, který je svými kreativní aspekty neobyčejně univerzalistický, jelikož jako málokterý audiovizuální projekt naprosto bravurně využívá schéma mýtu o cestě hrdiny/sebezpoznání/hledání identiy, vyprávějící o modrooké míšenecké samurajce která nemá co ztratit a jde přes mrtvoly za každou cenu, a neskutečně poutavě míchá fikci s historickými reáliemi feudálního Japonska 17. století, které slouží jako skvělá analogie o kolonialismu a rasismu. Divák sleduje celkem čtyři dějové linky, kde každá z nich má výbornou dynamiku, a kde určitě není nouze o akci, romantiku či humor - takže co víc si ke spokojenosti přát? Vrcholem je za mě pátá epizoda, která inovativně kloubí přítomnost s minulostí a legendou o róninovi a onrjó, a pak epizoda šestá, kterou jde jedině přirovnat k Takešiho hradu/Ninja Faktoru na tripu.... Blue Eye Samurai je zkrátka živoucím důkazem, že animované řemeslo dokáže říct víc než kdejaký hraný velkofilm - a jelikož animace je žánr který mám z celýho srdce nejradši, jsem na to neskutečně hrdý.... ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Keď dokonale porozumiete milovanému najďalekejšiemu východu a pritom nevidíte (necítite, skrátka nemáte) jediný dôvod zanevrieť na západné korene (pokojne kánon)... potom, za výdatného prispenia ojedinelého dramatického talentu, nevyhnutne stvoríte nárez, ktorý vyrazí dych aj tým najväčším skeptikom a mudrlantom. Modrooká samurajka je obrovská udalosť, instantný popkultúrny fenomén, ktorý, ako je pri takých dobrým zvykom, rozpráva starý dobrý príbeh svojim vlastným jazykom a robí tak z neho (už len zopakujem) zase raz jedinečný zážitok! A čo ma, okrem všetkého vzrušujúceho a priam do mrákot privádzajúceho, dostalo najviac? Že som sa ešte epizódu a pol pred koncom modlil v mini-sériu a teraz sa neviem dočkať pokračovania, ktoré jediné dáva zmysel... že je tu skrátka konečne rozprávač, ktorý je vždy krok pred divákom. S bázňou sa klaniam a vo vytržení naplno odovzdávam. ()

Marcos22 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Modrooký samuraj je vizuálně podmanivou cestou za pomstou a smířením ve stylu Tarantinova Kill Billa. V průběhu sledování se můžete těšit na ikonické momenty z filmů Kill Bill, Pán prstenů, Metal Gear Solid, Kostka, John Wick či Matrix. Úvodní série si ve své první polovině drží ohromnou pětihvězdičkovou kvalitu, která vygraduje epickým pátým dílem. Poté kvalita seriálu klesne na pomezí tří/čtyř hvězd a šetří si náboje pro druhou řadu. Suma sumárum čtyři hvězdy. 👍 (08.01.2024) ()

Colby Sawyer 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je overrated AF. To co začalo velmi slibně se nakonec proměnilo v pěknou číčovinu.  Obzvláště úplně debilní finále podkopalo nohy čemukoliv, o co se tvůrci mohli snažit v první polovině. Plot armor Mizu je něco neuvěřitelného a fakt, že na prostoru asi deseti dní byla pětkrát přizabitá, jen aby druhý den už směle bojovala. Tahle smyčka se stane velmi brzy dost otravnou a ještě to podtrhuje, jak nesmyslně přesílená je. 100v1 žádný problém, však v celém Japonsku umí tím mečem máchat jen ona a všichni ostatní jsou nekompetentní retardi. Naopak jí tvůrci značně ubrali na mozku, za celou sérii ho ani jednou nepoužije, jen ji tam občas někdo vtluče nějakou kýčovitou blbost o poslání a cti. A finále si zaslouží speciální zmínku, protože hrdě zvedá rukavici hozenou GoT. Nejdříve dva tisíce vojáků napochodují shogunovi až na zahradu, aniž by si toho někdo všiml. Toho samozřejmě chrání dvacet nekompetentních cápků a tím to hasne. Když se objeví Mizu, tak 1990 vojáků najednou zmizí, jen aby se objevili o dvacet minut později a v stonásobné přesile nepřetlačili padesátikilovou holku. A to je bohužel jen zlomek. Mohl bych takhle pokračovat ještě mnoho řádků. Tady se prostě jede na efekt, ale ani ta animace není nějak úchvatná. Krajinky sice animátoři umí pěkné, ale jinak je to spíš připomínka, že je dobře, že anime je 2D. Nechápu, kde se to nadšení vzalo, jestli se k tomuhle dostalo větší kvantum lidí, kteří na animované věci nekoukají, tak jim to vyrazilo dech, ale tohle v konkurenci neobstojí. Tohle je prostě přinejlepším průměr a tvůrci by si svoje power fantasy měli kompenzovat jinde. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hezky graficky udělaný exces, který občas osciluje mezi fascinací a někdy kýčem. Příběh v jistém smyslu zajímavý a napínavý. Poslední díl až z nečekaně citelným apelem na to, vy jste ti horší a my lepší typický pro Netflix. Jeden z lepších zážitků letoška. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Mladý bojovník na cestě za pomstou. Příběh je vlastně hodně fain, krví se nešetří, ale nějak mi to nesedlo. Mizu mi byl krajně nesympatický, často jsem přemýšlel, jak je nelogické, že se z té nebo té patálie dostal, že je na pokraji smrti, ale po spánku a misce polévky dokáže zase bojovat proti x nepřátelům. A takových věcí tam bylo víc. 6.5/10 ()

Litvicek 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem animovaný japonský penis v celé své kráse. Teď už jsem skutečně viděl všechno. A taky jsem viděl naprosto precizní, zábavný, propracovaný a brutálně krásně akční seriál se samurajskou tématikou. Mé srdce plesalo nadšením. Každá epizoda odkrývala střípek našeho příběhu, kde všechny postavy dostaly náležitou hloubku a prostor a já si celou sérii jak se patří užil. Animace výborná, příběh úžasný a do plného hodnocení scházely milimetry spokojenosti. Takhle se to má dělat! ()

mclenin 

všechny recenze uživatele

Animovaný film pre dospelých. Cesta za pomstou lemovaná krvou a nahotou, s podmanivým vizuálnym štýlom, výborným hudobným mixom a príbehom, ktorý chytí za srdce. ()

janesX 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ak dám tejto prvej sérii Modrookého samuraja lepšie tri hviezdy, myslím že je to akurát. Animácia mi celkom učarovala, niektoré jej detaily boli naozaj krásne. Aj dej vyzeral na začiatku celkom sľubne, ale už niekde v strede série som mal jasno, že to bude asi dosť precenené dielo. Naozaj je to až tak bohovské, že to má 90%? Ja to vidím inak, ale nevadí mi ani, keď sa občas ocitnem v menšine. V prvom rade, po niektorých epizódach (nie však všetkých) som mal čo robiť, aby som sa donútil pokračocať v sledovaní. Takže asi tomu niečo chýbalo. Možno len nejaká pridaná hodnota. Tá tu úplne absentuje a každá postava si tu ide jednoducho svoje. Aj na nejaké dojatie tu môžete rovno zabudnúť, nemá to žiadne emócie, dokonca aj tá jediná dojímavá scéna v ôsmej časti ma nechala chladným. Niekedy tu pokulhávala logika, čo by sa dalo aj odpustiť, ale povedal by som, že čo sa týka hlavnej postavy, tak aj fyzikálne zákony. Ale oukej, aj keď je to určené pre dospelého diváka (sexuálne scény), beriem to ako rozprávku o pomste. Dávam 65%. ()

Muel 

všechny recenze uživatele

| Blue Spirit | Animovaný samuraiský Rkový seriál. Ihneď som sa do toho pustil. Blue Eye Samurai je úžasne vyzerajúca vec s prekrásnym vyobrazením feudálneho Japonska, do ktorého som sa hneď zamiloval. Sledujeme revenge príbeh hrdinky, ktorá to v živote nemala ľahké a chce sa pomstiť, to je všetko. Ale tvorci tejto zápletky využijú skoro každý potenciálny nápad, ktorý z nej vzíde a výsledkom je ohromujúca odysea, ktorá ale v závere v pár aspektoch zakopávala a nedala mi si to užil na sto percet. Aj tak ale skvelý výsledok. Viac TU. | Hodnotenie: 8/10 | ()

Trešlson 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí finále jsem hodně dlouho zvažoval, jestli dát plný počet hvězd nebo ubrat. Nakonec dám čtyři a budu doufat, že tvůrci do dalších řad přijdou s vyváženější podívanou v rámci jednotlivých epizod a nakonec se dostat i trochu víc pod kůži hlavní hrdince, protože Mizu si to jednoznačně zaslouží. Škoda, že se první řada po páté (nejlepší) epizodě změnila v tak přímočarou podívanou, kde pomalu docházel dech. Po technické ani herecké stránce není prakticky co vytýkat a karty pro další díly jsou rozdány více než solidně. 90% ()

JamesConnorG 

všechny recenze uživatele

"What is a sword?" "The soul of a samurai." "It is a line. On one side of the line is life. The other, death. The edge we forge cuts the line between life and death." Modrooký Samuraj nejen že naplnil, ale i předčil veškerá má očekávání, od solidní a překrásné animace, chytlavé hudbě až k zajímavému příběhu či skvostné choreografii. Hlavní protagonistka Mizu mi prostě sedla, chápu skupinu lidi, kterým Mizu nesedla, ale já jsem upřímně její motivace chápal a rychle jsem si ji oblíbil. Jediné minus je moderní hudba v momentech, kde mi nesedla, ale to je detail. Londýn čeká! 9/10 ()

Myslivir 

všechny recenze uživatele

Ono je zajímavé, že v USA nikdy nezapomněli, jak dělat dobrou animaci (i když v tomhle případě i několika dalších využili zahraničích studií). Bohužel se jen z různých důvodů mainstreamová studia veškerou svou vůlí upnula na digitální 3D animaci a její hyper realističnost, takže klasické 2D zažívá menší vzkříšení mimo hlavní proud (před lety Avatar, dnes Castlevania, Invincible nebo DOTA). Je to kapánek škoda, protože bych moc rád viděl plný potenciál tohoto druhu animace na velkém plátně a ne pouze na obrazovce v podobě seriálu, navíc plně odpoutaný od trojdimenzionálnosti. Klaus ukázal, že to je možné, ale Arcane tak nějak zdá se určil nový směr, a tak i Modrooký samuraj kombinuje dvojrozměrnou plošnost a „počítačovou“ hloubku prostoru. A já naprosto rozumím tomu proč. 3D modely postav umožnují sofistikovanější a akčnější choreografii a digitální prostředí dává kameře nesmírnou volnost pohybu, kterou je např. v anime velmi náročné napodobit. S tím ovšem přichází největší úskalí této stylizace – ony modely občas (zejména díky osvětlení) nevypadají dostatečně dobře a nejkrásnější výjevy jsou paradoxně ty, kdy se rám obrazu ani nic v něm nehýbe a vyniká tak statické, kreslené pozadí. Obsahově pak Samuraj mírně váhá mezi vážností a mírnou odlehčeností. Příběh prezentuje vážná témata (pomsta, diskriminace, láska, čest) a akci doprovází neskonalou brutalitou, u níž však (stejně jako u nahoty) vyvstává otázka, zda se to s ní už místy nepřehání. Zároveň do hry ale vstupuje komikou odlehčující Ringo a Taigen, jehož posedlost duelem je od určité fáze brána jako vtip. Jedno téma ovšem seriál zpracovává skutečně dobře: feminismus a s ním spojenou otázku role žen ve společnosti. Bojovnice Mizu i princezna Akemi skvěle reprezentují jednak dobře napsané ženské hrdinky, jednak sociální subsvěty rebelující proti utlačovatelským normám v podobě svého osudu předurčeného muži. Stačilo si přitom uvědomit, že tyto myšlenky je nejideálnější divákům předávat prostřednictvím nových originálních příběhů a nesnažit se je napasovat na již zavedené a známé, ke kterým se mnohdy ani nehodí (Marvel, Doctor Who nebo poslední Indiana Jones by mohli vyprávět). Doufám, že se tam za velkou louží poučí a vezmou si z Modrookého samuraje a jemu podobných příklad. ()

adamix 

všechny recenze uživatele

Štýlová akčná jazda, s pútavým štruktúrovaným príbehom o nemilosrdnej Mizu a jej krvavej pomste. Lesklým šperkom však nie je iba dokonalá akcia, ale hlavne postavy, s ktorej každá má svoj vlastný priestor a váhu. Mizu je sympatická a od prvého kroku na jej krvavej ceste jej držíme palce, ostatné postavy majú vždy čo povedať a príbeh tiahnu dopredu alebo obohacujú. Záporák Fowler je slizký a nebezpečný a tak to má byť, animácia je dokonalosť a malým plusom je, že sa tvorcovia nebáli ani zamieriť veľa pozornosti na nahotu a sex, čo sa v tomto formáte zas tak často nevidí. Nedočkavosť na druhú sériu každým dňom narastá a pokiaľ bude aj ďalšia séria / série taká kvalitne vyrovnaná ako táto, máme do činenia s jedným z najlepších seriálov posledných rokov. ()

muti 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Perfektné vypimpované anime o pomste na pozadí zmeny éry a nástupu nových zbraní. Škoda, že sa seriál miestami snaží byť kópiou kill Billa namiesto toho aby šiel svojou cestou. Niektoré scény sú možno klišé, ale rozhodne nie sú povrchné. Miestami sa ide nielen do hĺbky, ale aj pod kožu. Kamera sa neodvracia takisto ako prísny pohľad hlavnej hrdinky. Viac ma ale zaujímala linka princeznej, ktorá sa aj napriek nepriazni osudu nevzdala sna o slobode. ()

Reklama

Reklama