Reklama

Reklama

O myších a lidech

  • USA Of Mice and Men (více)
TV spot

Amerika po hospodářské krizi, dva přátelé putují z farmy na farmu a hledají práci a touží si vydělat na svuj vlastní vysněný statek. George (Gary Sinise) slíbil Lennieho (John Malkovich) rodině, že se o něj postará, protože Lennie na tom není po duševní stránce nejlépe a má obrovskou slabost pro hebké věci, ale za to má obrovskou sílu a odvede práci za dva. Na nové farmě je čeká práce, přátelé i nepřátelé... (Sonnik)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (436)

castor 

všechny recenze uživatele

Když v roce 1930 najdou námezdní dělníci George a Lennie konečně práci na jedné farmě, neznamená to, že tím končí jejich problémy, které je neustále provázejí. Lennie je totiž mentálně zaostalý, což v téhle těžké době znamená nemalé břímě. Přesto oba rádi sní o menší farmě, na které by rádi začali podnikat. Novou práci jim ale znepříjemňuje majitelův syn, který v hromotluckém Lenniem vidí svého soupeře. Kartami navíc začne míchat i jeho povětrná manželka.. John Malkovich zase jednou perfektně zvládl náročnou roli, ve které je moc příjemné sledovat, jak se nebojí pohrávat si se svou image. Zato režisér Gary Sinise nesází na nějaké vizuálně agresivní jízdy kamery nebo zběsilé střihy, jeho režie je překvapivě suverénní a disponuje přirozeným vypravěčským talentem. Přesto je třeba férově říci, že remake Steinbeckovy novely Of Mice and Men není nějakým přelomovým snímkem, který zasáhne a nepustí. Jde si jen svou cestou, která nikomu neublíží a tu a tam mile překvapí. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Steinbeckova novela o obyčajných snoch obyčajných ľudí, o priateľstve, oddanosti, samote a hladkaní jemných vecí, z pohľadu Gary Sinisa. Spracoval ju do tejto podoby za pomoci geniálneho Malkovicha a samého seba v hlavných úlohách. Sinise už ale taký geniálny výkon nepodal, miesto toho sa podieľal na ďalšom neúplnom stvárnení klasiky. Nerozumiem prečo tomu tak je. Vezmime si napríklad Annu Kareninu. Tam je to úplne jasné, nechcem ani odhadovať koľko by musel trvať film, ktorý z nej nevynechá nič, čo i len trochu podstatné. Pri takých veľkých dielach ide práve o to, čo do filmu vtesnať a čo nie. Ale pôvodná novela Of Mice and Men je taká tenká záležitosť, že by som naozaj čakal minimum vynechaných pasáží. A kľudne by som šiel aj do toho preludu, ktorý Lennie pred koncom mal. Ale ok, chápem, nato si Sinise netrúfol. To by chcelo skúsenejšieho režiséra. No nechápem prečo tam chýbala akákoľvek zmienka o zákaze rozprávania pred ľuďmi, ktorý mal Lennie od Georga. Ja viem, filmy a knihy majú odlišný jazyk. Ale to čo je podstatné pre vyznenie myšlienky, by nemalo byť zamlčané. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Garyho Sinisea som spoznal vo filmoch ako FORREST GUMP (1994) alebo v thrilleri VYKUPNE (1996), ale nikdy som si ho nevedel predstavit hrat takeho dobraka, ako v tomto filme. O to viac ma prekvapilo, ze tento film aj on sam reziroval. Casey Siemaszko si naopak zahral cloveka, ktory dokazal robit ludom zo zivota peklo pricom v tom obdobi mali ludia toho pekla uz tak ci tak dost. No a moj oblubeny herec John Malkovich, to je kapitola sama o sebe. Rovnako dokaze zahrat zleho zabijaka, ako aj postihnuteho, za to ale silneho cloveka s dobrym srdcom, ktory nechtiac urobi zlu vec. Podla mna silna drama o medziludskych vztahoch. _________ John Malkovich - (Lennie Small) +++ Gary Sinise - (George Milton) +++ Ray Walston - (Candy) +++ Casey Siemaszko - (Curley) +++ Sherilyn Fenn - (Curleyho manželka) +++ John Terry - (Slim) +++ Joe Morton - (Crooks) +++ Produkcia: Gary Sinise +++ ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Ach ty slavná díla, slavné adaptace. Je to artovina jak sfiňa, ale taky někdy bohužel řádná nuďárna. Měla jsem při sledování pocit, že jsem filmů na podobné téma viděla mraky a to mě pořád spousta z nich úspěšně míjí, z časových důvodů pochopitelně. Garyho pohledy až apatické mě už začínaly pomalu srát a když teď vidím, že je podepsán pod režií, tak mu mírně odpouštím, zřejmě se dočista vyčerpal a na hraní už mu nezbyla energie. Nedokážu toto jistě veledílo patřičně ocenit, soráč. Trojec z milosti a ze zbabělosti, abych nebyla za totálního kulturního analfabeta. ;-) ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

No, kde začít? Nejprve bych asi měla říct, že jsem tuto překrásnou novelu nemohla nečíst. John Steinbeck je spisovatel, který do svých knih vkládá část sebe sama, a to samé udělal i Gary Sinise... Pro člověka který tuto knihu četl má film ještě další rozměr. Není to jen film - je to klasické knižní dílo, které je převedeno na plátno tak věrně, že tomu ani nejde uvěřit. Všechny postavy, všechny obrazy, všechny dialogy jako by doslova vypadly z knihy. Pouze začátek a konec mírně odbočují od knižní předlohy... Příběh vypráví o dvou mužích, kteří spolu cestují po všemožných rančích, kde pracují. Zatímco George je malý a chytrý, Lennie je přesný opak. Je to nemotorný kolohnát, který svým myšlením připomíná velké, zranitelné dítě. Díky Lennyho nevědomosti se však často dostávají do problémů a jsou nuceni utéct. Když přicházejí na Tylerův ranč, je jim již od začátku jasné, že tady je štěstí nečeká. Ale nedá se nic dělat. K tomu, aby si splnili svůj sen a koupili si svou vlastní farmu s krávami, koňmi, ovcemi a králíčky, o které by se mohl Lennie starat, potřebují peníze... Musím se přiznat, že mě Gary Sinise obrovsky překvapil. Nikdy by mě nenapadlo, že dokáže tohle téma tak bravurně zfilmovat (nádherné scény, kamera, dokonalá hra s obrazem). Sám se také zhostil hlavní role George a spolu s Johnem Malkovichem (Lennie) jsou nepřekonatelní. Oba podávají životní výkony a musím říct, že Garyho hra očima mě asi dostala ještě upřímněji než výkon Johna Malkoviche. Neumím si představit nikoho lepšího. Z obou přímo čiší jejich podivný vztah. Georgovi leze Lennie na nervy a nejraději by začal skutečně žít, ale ví, že ho nemůže opustit a musí ho chránit až do posledního okamžiku. A Lennie považuje George za svůj vzor a miluje ho jako svého bratra... Ale když už jsme u postav, tak musím poznamenat, že všechny postavy (kromě hlavního zmetka) jsem si představovala přesně takhle! Pomalá hudba pouze dokresluje atmosféru tohoto roztomile naivního a přesto odporně realistického snímku. Nemám výhrady proti žádné scéně. Od počáteční až po tu závěrečnou sedíte a čekáte, co se z toho všeho nakonec vyvrbí. Konec je pro nečtenáře nečekaný, já vám pouze mohu říct, že není pozitivní.:-( Mnoho lidí tvrdí, že film podle knihy ji nemůže předčit a já s tím nesouhlasím. Ostatně "O myších a lidech" je toho důkazem... ()

Galerie (60)

Zajímavosti (4)

  • Pro natáčení byly vybrány lokality v Los Angeles a Santa Ynez Valley (Kalifornie). (rawboy)

Reklama

Reklama