Reklama

Reklama

Profesionálové

  • USA The Professionals (více)
Trailer

VOD (1)

Americký western Profesionálové má některé zajímavé společné rysy s klasickým snímkem žánru Sedm statečných (1960). I zde jsou hlavními hrdiny najatí střelci, které jejich úkol zavede Mexika, a i zde jsou to muži se silně zakořeněným smyslem pro čest a spravedlnost, který žádná suma peněz nemůže zviklat. Titulní čtveřici (Burt Lancaster, Lee Marvin, Robert Ryan, Woody Strode) si zaplatí texaský milionář (Ralph Bellamy), aby mu přivedla zpět manželku (Claudia Cardinaleová), unesenou mexickými povstalci. Jak se ovšem postupně ukáže, pravda je trochu jiná… Skutečnými profesionály nejsou jen hrdinové snímku a jejich představitelé, ale i muži za kamerou v čele se scenáristou a režisérem Richardem Brooksem, kameramanem Conradem Hallem a hudebním skladatelem Mauricem Jarrem. Vedle perfektně zvládnutých akčních scén však Profesionálové nabízejí i něco navíc. Doba, do níž je příběh zasazen (doznívající mexická revoluce v roce 1917), nabízí pozoruhodné reflexe o revoluci jako takové, jež vedly bedlivé cenzory v sedmdesátých letech (při prvním televizním uvedení filmu) ke střihovým úpravám. I když se film odehrává převážně v Mexiku, natáčel se v nevadských a kalifornských exteriérech, mj. ve známém Údolí smrti. Profesionálové se vedle dalších ocenění dočkali i tří oscarových nominací (nejlepší scénář, režie a kamera). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

Radko 

všechny recenze uživatele

Na prvý pohľad bombasticko explozívny western. Po podrobnejšom zamyslení ide len plytké zamýšľanie sa nad revolúciou, také v štýle prevarených krčmových múdier. A keďže intelektuálne film príliš neoslovuje, ostávajú pre divákov servírované bomby. A aby to bolo zábavné, tak bombometčík je často bez nohavíc. Len v spodkách. No neušúľajte sa od smiechu.Našťastie herci svoje posty obsadili s dostatočnou gráciou, hodnou ich mena a tak bežný divák môže ostať spokojný. Veď to malo spád, výbušnosť a prekvapivú pointu. Takže priemer najpriemernejší. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Špinavá práce. Čistě provedená. Western ze starých časů. Jeden z posledních, třebaže dodnes v nejrozmanitějších obměnách parafrázovaný (westernovou duši nelze upřít kupříkladu pětce Rychle a zběsile). Kamera, díky které je krajina majestátní. Hudba, díky které máte chuť si onu krajinu podmanit. Navrch Lee Marvin s kulometem a plné kapsy dynamitu. Maskulinní každým gestem, každou strohou hláškou, apriori vylučující další/delší diskuzi. Žena jen jako (krásná) přítěž. Známkou prohnilosti není cynismus a neúcta k životu, ale chamtivost, protože skutečným zlem jsou peníze. Je vidět, že akční scény nebyly Brooksovou specialitou. Nejsou dost dlouhé ani přehledné, abychom si je mohli vychutnat, i když je na nich patrné dobové směřování k otevřenějšímu zobrazování násilí v mainstreamových filmech. Vrchol v rámci žánru přišel s Divokou bandou (kde se díky zpomaleným záběrům můžeme stříkající krví přímo kochat), filmem radikálnějším samozřejmým užíváním násilí i ambivalencí hrdinů. I tak – western jak měl být. 75% ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Návrat do klukovských let. Přál bych si být součástí té party, která vyráží do Mexika aby zachránila čarokrásnou Claudii Cardinale. Pro mě po Sedmi statečných pravděpodobně druhá nejlepší westernová týmovka. Lee Marvin i Burt Lancaster jsou skvělí a Woody Strode jako tichý ostřelovač s lukem také nemá chybu. Přestože film má občas nějaké to hlušší místo, je to od poloviny filmu honička až do konce. Cítím, že možná i Sylvester Stallone když psal 3. Ramba se tady trošku inspiroval. 70% ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Klasický šedesátkový western, kde pár správných chlapů vyráží drsnou krajinou západu za splněním zadaného úkolu. Nezbytné je obsazení napěchované několika hvězdami, nechybí patetické hrdinské činy, a takové to správné chlapáctví, které se už dnes příliš nenosí. Oproti jiným westernům pak překvapí závěr, který přinese poměrně nečekaný zvrat. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tyhle Profesionály si prosím neplést se známým a slavným britským akčním seriálem. Jde o klasický western, tentokrát z mexického pohraničí na sklonku mexické revoluce, kam bohatý finančník vyšle skupinu čtyř dobrodruhů, aby dostali jeho ženu ze spárů únosců. To, že je něco jinak, signalizují už informace o obsahu filmu, takže z onoho "velkého" překvapení jsem nijak zaskočený nebyl a k westernu jako žánru mám celkem chladný vztah, jeho zaběhaná klišé snáším mnohem hůř než např. v gangsterkách nebo jiných lehčích žánrech. A tady se opravdu jedná o klasický kousek se všemi jeho žánrovými necnostmi, které sice fanda westernu ocení, ale já nad nimi krčím rameny. A tak čtyři pistolníci neohroženě likvidují desítky svých protivníků a fakticky zmasakrují celou povstaleckou jednotku, aby ušetřili práci mexické federální armádě. Tři hvězdičky nakonec horko těžko zachraňují herecké hvězdy, ze kterých je cítit autorita a charisma, byli to zkrátka Herci s velkým H a nikoliv kulturisté, boxeři nebo zápasníci ve volném stylu, kteří opanovali pole akčního žánru o dvacet let později. Filmu škodí scénář, který vrcholí sice očekávaným, ale v kontextu těch předchozích masakrů skutečně debilním, koncem, díky němuž jsou předchozí lidské oběti úplně zbytečné. Celkový dojem: 50 %. ()

Galerie (109)

Zajímavosti (12)

  • Lee Marvin natočil svoju úvodnú scénu pod vplyvom alkoholu. Ide o scénu, kde strieľa z guľometu. (westerns)
  • Henry "Rico" Fardan (Lee Marvin) ve filmu používá pistoli Colt 1911 a revolver Colt Official Police. Stejně tak i opakovací brokovnici Winchester 1897. (major.warren)
  • Väčšina filmu sa natáčala v púšti pri Las Vegas, takže herci a štáb zostali počas natáčania v hoteloch vo Vegas. Údajne medzi ich nočné vyčíňanie patrili nahé tanečnice, streľba z brokovníc zo svojich hotelových izieb a vystreľovanie šípov do pamiatok v Las Vegas. Polícia sa rýchlo objavila a ich vyčíňanie malo väčšinu z nich dostať do väzenia, ale ich hviezdne statusy ich očividne zachránili pred vážnymi problémami... (westerns)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno