Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po jednom z divácky nejúspěšnějších českých filmů posledních let Cesta z města a netradičním dokumentu Z města cesta, přichází Tomáš Vorel s dalším celovečerním snímkem Skřítek. Režisér se tak po letech vrací k žánru grotesky, kterou jsme v jeho pojetí mohli vidět už ve filmu Pražská pětka v příběhu Výlet na Karlštejn z roku 1989. Vesnická rodinka, kterou známe z filmu Cesta z města se přestěhovala za lepším do malého města. Otec (Bolek Polívka) pracuje jako řezník v masokombinátě, matka (Eva Holubová) je zaměstnaná jako pokladní v supermarketu. Jejich dceruška (Anička Marhoulová) chodí na základní školu, ale technické předměty jí nejdou a nebaví, je nejhorší ze třídy a tak má neustálé problémy se svým třídním profesorem (Tomáš Hanák). Synáček (Tomáš Vorel ml.) zase studuje střední potravinářské učiliště, neboť otec z něho chce mít také řezníka. Avšak synáček je fyzicky slabý, navíc vegetarián, anarchista a kuřák marihuany, což je zdrojem věčných konfliktů s přísnou mistrovou (Ivana Chýlková) otcem i policisty (Jan Kraus, Petr Čtvrtníček, Tomáš Vorel). Otec na výchovu nestačí, zejména když je váben mladou sličnou řeznicí (Marika Procházková), ke které vzplane chtíčem nezřízeným. Ať se matka snaží sebevíc - navštěvuje kosmetické salony a psychiatry, manžel o ni zcela ztrácí zájem a nakonec se přestěhuje od rodiny k řeznici na ubytovnu. A tak matka kuje pomstu! A aby toho nebylo málo, motá se tu ještě jakýsi SKŘÍTEK, který vylezl z lesa a veškeré vážné situace obrací v absurditu a humor... Skřítek je groteska, takže dialogy jsou nahrazeny citoslovci, ruchy jsou stylizované a co neřeknou zvuky, sdělí divoká i infantilní, ponurá i mysticky zádumčivá hudba (MIG 21). Celý příběh je pestrou kaskádou gagů, skečů a tragikomických situací. "Troufám si tvrdit, že ve filmu není chvíle, kdy by se divák nesmál, nebo neplakal," říká režisér Tomáš Vorel. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (237)

Filmpub.cz (Petr Siska)

"Zprávy o avizované Vorlově grotesce působily jako zjevení z jiného světa. A tak v kontrastu se zbytkem české produkce posledních let, kdy dominovaly pokusy o humanistická dramata, působí Skřítek i nadále. Je však škoda, že si Tomáš Vorel více nepohrál se scénářem a poněkud násilně natáhl Skřítka na…"

Filmweb.cz (Tomáš Chvála)

"Skřítek je celkem sympatickým odkloněním od běžné české tvorby (a to jak celkové, tak i komediální), ale rozhodně se nejedná o bezchybný snímek. Pokud na něj do kina přeci jen zajdete, rozhodně se budete bavit, ale otázkou je jak často a jak moc. Neoznačil bych čas strávený u tohoto filmu za…" více

Kinema.sk (Michal Michalovič)

"Film Skřítek je odvážnym krokom, ktorý nie je až taký neúspešný. Nie je to malý krok pre Vorla, a veľký pre český film, ale možno spolu s ďalšími "experimentujúcimi" filmami (Žralok v hlavě Marie Procházkovej) rozhýbe stojaté vody českej kinematografie. Preto tomu mu udelím známku 6/10, ktorá možno…" více

Metalopolis.net (Vít Schmarc)

"Jít, či nejít? Inu, pro sklepácké fandy přichází asi veškeré doporučování s křížkem po funuse. Pro ty ostatní... pokud si myslíte, že jste schopni akceptovat infantilitu, přímost a nezáludnost ve vskutku originelním balení, rozhodně Skřítka zkuste. Podle mého je to jedna z podařenějších komedií…" více

Station.sk (Rado Ondřejíček)

"Celovečerná filmová hovadina . Film pre recenzenta najhorší z možných. Pozerám sa na to v kine a po desiatich minútach si vravím, že prvýkrát odídem z filmu, za ktorý som riadne zaplatil. Potom si to poviem po ďalších desiatich minútach a potom až do milosrdných titulkov v jednom kuse v čoraz…"

Tiscali.cz (Vojtěch Rynda)

"Výtečně se s žánrem grotesky vyrovnali herci - když uvážíme náročnost výrazového herectví beze slov. Obsadit do role manželů Bolka Polívku a Evu Holubovou sice znamená bezostyšnou sázku na jistotu (stejné role si vyzkoušeli už v Cestě z města nebo v Pupendu), ale to nic nemění na tom, že oba mají…"

Tiscali.cz (Jan Jaroš)

"Skřítka snímal kameraman Marek Jícha v potemnělých odstínech, které mají zdůrazňovat lhostejnou anonymitu města, kudy prochází skřítek se svou žhnoucí berlou. Odlidštění prozrazují i dlouhé jízdy rozlehlými prostory, které se hemží těly, ať již je to velkoprodejna nebo masokombinát. Agresivně…"

Volny.cz

"Černá komedie o lidech, kteří se snaží utéct z reality (každý po svém), si najde cestičku k vašemu srdci velmi, velmi snadno. Je líbivá, vtipná a ironicky lidská. I když se na první pohled může zdát, že svým formátem, ale i tematikou je určena pro mládež, tak vězte, že byste se páni rodiče a…"

Reklama

Reklama