Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od chvíle, kdy Štěpán Šafránek nastoupil do ústavu pro mentálně postižené děti, uplynulo deset let. Ústav byl zrušen a Štěpán se vrací do nemocnice jako lékař u záchranky. Stále žije s pragmatickou lékárnicí Ute. Navíc mu zemřela maminka a musí se postarat o pohřeb i pozůstalost. V dispečinku záchranky slyší sestru Toničku vyprávět o řediteli Sahulákovi, který chtěl skočit z okna, a doma ho vyhledá Kendy, kterého vyhodila manželka. Když se zastaví za Ute, narazí na zrzku Annu a nabídne jí svezení. Majitel prosperujícího autosalonu Karas ho přemlouvá, aby se přihlásil do konkurzu na nového ředitele nemocnice, ale on o tom nechce ani slyšet. Pohádá se s Ute a poté opět narazí na Annu. Napíše pro ni básničku a další den Karasovi řekne, že se rozhodl kandidovat. Dál se schází s Annou. V konkurzu vyhraje a stane se novým ředitelem nemocnice. Začátky nejsou snadné. Navíc přijde o svou novou lásku Aničku, která zahlédla Ute, jak přichází ke Štěpánovi domů s kufrem. Marně ji hledá, v nemocnici se pouze dozví, že otěhotněla a odstěhovala se. Štěpán se odmítne zaplést do podvodných machinací a vrátí se k záchrance. O sedm měsíců později je nahlášen akutní porod... (TV Nova)

(více)

Recenze (376)

golfista 

všechny recenze uživatele

Jak postupně stárnu společně s "Básníky", tak jsem byl na čtvrté pokračování naštvanej a od tohohle jsem téměř nic nečekal. Možná i to je jeden z důvodů, že jsem se překvapivě dobře pobavil. Na první tři díly to sice nemá, ale v proudu komedií, které se na nás hrnou z televizí, kin a půjčoven je tahle určitě z toho lepšího soudku. Škoda jen, že Šafránkova nová přítelkyně nesahá předchozím ani po pás. Ale to je jen můj subjektivní dojem :) .... Jo a moc se mi líbil David Matásek. Herecky hodně "vyrostl" a všechny scény s ním patří k tomu nejlepšímu. ... 70%. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Bijte mě, ukamenujte mě, ale já hodnocení nezměním. Tento díl má něco do sebe. Pouštěl jsem si ho s nadhledem, že se nepovedl. A ono ouha. Pro mě překvapení. Poprvé zde vidím hrát herečku Michaelu Badinkovou-alias Lenku Drápalovou z Ulice. Vtipné scénky, např. když Kendy spí se Štěpánem:-) Je celkem smutné, že toto byl poslední díl o básnících a že ho tolik lidí zatracuje. Dávám sympatické čtyři hvězdičky, které si tento snímek jistojistě zaslouží. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že se Básníci odehrávají na maloměstě, přichází restituční prohlédnutí až po roce 2000 a to mnohým není po chuti. Leč za klíčový problém pátého dílu bych považovala neschopnost opustit koncept "do každého dílu Štěpánkovi novou dívku," protože přechozený vztah s Popelkou není ničím, co by bylo radost sledovat. Rozvedený Kendy taky není žádný ideál, ale ten alespoň neztratil svůj ostrovtip. Zrzečka v podání Badinkové je naprosto plochá a nezajímavá postava, ale naštěstí porodem ve výtahu ještě nic neskončilo. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nebýt příšerných reklamních vsuvek, které jsou neuvěřitelně nucené a nesourodé, jsou to Básníci kráčející v té nejlepší tradici celé série. Asi vůbec nejlépe z celé "ságy" vyšlo duo Štěpán-Kendy – jejich sarkastický kámo-homo-vztah mě opravdu upřímně rozesmál. A vůbec... je to prostě příjemně nahořklá podívaná a pevně doufám, že to tímhle končí a nezačíná. Jako básnické rekviem opravdu slušné. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

U novějších dílů Básníků (tedy 4 a 5) záleží na počtu repríz. Ty filmy se samozřejmě dají milovat. Nemusí je člověk nutně srovnávat se staršími notoricky známými hláškami. Pátý díl je trošku jiný, přeci jen Štepánka opouštějí jeho skopičiny a ten člověk začíná skutečně dospívat. Vrací se celá řada starých známých. Takže sledujeme jejich postupný vývoj. Musím uznat, že se jedná o velmi pěkný příspěvek do této časosběrné série. 65% ()

Galerie (8)

Zajímavosti (18)

  • Michaela Badinková (Veverka) bola do filmu vybratá v konkurze len týždeň pred natáčaním, na ktorý ešte prišla o hodinu neskôr, nakoľko sa zúčastnila aj iného konkurzu. A mohla vďačiť iba svojmu učiteľovi Borisovi Rössnerovi, ktorý ju režisérovi odporučil, že jej to komisia tolerovala. (Raccoon.city)
  • Kvůli onemocnění Parkinsonovou chorobou ve filmu nehrála Míla Myslíková, která v předchozích dílech hrála Štěpánovu (Pavel Kříž) matku. Film vznikl rok před její smrtí. (TomasSlach)
  • Řidiče sanitky si zahrál skutečný záchranář zaměstnaný u ZSS HMP, Mgr. Michal Petrus, který byl zároveň odborným poradcem při natáčení. Při postsynchronech ho však nadaboval Jiří Kvasnička. (funhouse)

Reklama

Reklama