Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někdy stojí člověk před těžkým rozhodnutím. Na jedné misce vah je morálka, na druhé peníze. Pro počestného člověka teoreticky snadná rovnice. Jenže – být chudý jak kostelní myš a porušením věrnosti pomoci svým nejbližším – to je dilema. Takové řeší i zahradník (V. Menšík) a jeho žena Julie (I. Janžurová). Místní hoteliér (I. Prachař) má krásnou mladou ženu (M. Drahokoupilová), ale bohužel s ní nemůže mít děti, po kterých tolik touží. A tak ho napadne, že by mohl pomoci právě zahradník – má kupu zdravých dětí a v tomto delikátním případě je tedy tou nejlepší volbou… Těžké rozhodování pro zahradníka: prodám-li svou mravnost, může to přinést rodinné štěstí? Žádné obavy – nakonec vše dobře dopadne. Každý bude spokojený, i když k nevěře zahradníka nedojde… (Česká televize)

(více)

Recenze (113)

Nocturno culto 

všechny recenze uživatele

Dodnes jsem ani netušil o existenci tohoto parádního filmového dílka, v kterém dominuje Vladimír Menšík společně s Iljou Prachařem, jež doplňuje charizmatický Walda s Ivou Janžurovou a nelze opomenout "tichou vodu" pana doktora Kemra, který je v celé situaci dokonale zainteresován, byť se to na první pohled nezdá .. ()

horskejvlk 

všechny recenze uživatele

Skvělá komedie z maloměstečka s tak upjatou morálkou. Neplodný, vážený, hoteliér se snaží najít za sebe náhradníka-oplodnitele. Vzhledem k okolnostem se sám, velmi diskrétně, nabízí pan akademický sochař z Prahy, ale “Kapoun” se radši sám obrátí na mistra zahradníka-živočicha Menšíka a krásná panička? Ta si pořadí sama… Film nebyl přímo v trezoru ale reprízovaný také ne, důvod sexuální námět ? Ale vůbec ne, jenže v době normalizace je zde vyobrazena buržoazní ČSR velmi slunně. Pan hoteliér je zdvořilý a poctivý, hlavně milující svoje řemeslo i svoji mladou paničku. Ostatní: pan stavitel i městská nobilita všichni poctiví a slušní lidé, zdravá ekonomika a chování. Po roce 68 kdy jsme se mohli vydat údajně zdravou ekonomickou cestou, byl tento film jak posmutnění nad ztracenýmy ekonomickými ideály 1.republiky ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

V podstatě jednoduchá anekdota, roztažená zbytečně na celovečerní formát. Být to kratší, má to jistou údernost, ale takhle jsou scény tahané až za hranici sdělnosti a pointy, a jejich roztahanost pak sráží celý příběh. Co se dalo říct jednoduše, musí se zde omílat několikrát. Některé dialogy jsou posléze o ničem, jen prázdná vata. Vzhledem k malému počtu postav je i konečná pointa brzy jasná - a zcela ve stylu oné natahovanosti vlastně opět vyšumí do ztracena. A pak ještě následuje rádoby druhá pointa, ještě slabší než ta první. Tři hvězdy jen za herce a za lokace. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Taký malý český obrátený Neslušný návrh. Hlavne, že všetko dobre dopadne a všetci sú spokojní. Možno tam boli niektoré scény navyše, ale scéna lúčenia pred akciou stála nad všetkým. –––– Tamhleto je moje žena. Teda to je její nejpodstatnější část. –––– Ať jseš brzo zpátky. Ne aby ses tam nakvartýroval na tři dny, prasáku! ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Kam nechodí slunce - tam nechodí sochař, jak jsem se domníval, ale zase jen a jen lékař. O tomto roztomilém dílku jsem neměl ani ponětí a o to více mě potěšilo, že mohu dnes ještě vidět "novou" starou českou komedii. A ke všemu obsazenou klasickými hvězdami. Na socialistické Československo a její televizi poněkud buržoazní a prasácké téma. Ale líbilo se teď a líbilo by se i kdysi. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

  • Natáčelo se v Říčanech. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • I když měla tato komedie u diváků úspěch, nebyla určitou dobu reprízována, protože vyvolala pro svou údajnou nevkusnost kritiku Rudého práva a hlavního sexuologa města Prahy. (raininface)

Reklama

Reklama