Reklama

Reklama

Pád do ticha

  • Velká Británie Touching the Void (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film je natočený na motívy rovnomennej knihy Joe Simpsona. Rozpráva skutočný príbeh dvoch britských horolezcov Joe Simpsona a Simon Yatesa, ktorí prežili v roku 1985 tragickú nehodu vysoko v peruánskych Andách. Pri zliezaní západnej steny oboch spájalo jediné lano. Simpson sa však nešťastne zranil a oboch dostal do život ohrozujúcej situácie. Jediné, čo mohol Yates pre oboch spraviť, bolo prerezanie lana, ktoré ich spájalo. Simpson spadol do ľadovej trhliny, odkiaľ sa plazením a v bolestiach bez akéhokoľvek jedla a vody po temer štyroch dňoch dostal späť do základného tábora. Dorazil iba hodinu pred Yatesovým odchodom späť do Británie.

Tento epický príbeh nie je len o horolezectve a horách. Je hlavne o ľudskej duši a sile.Ich návrat sprevádzali zmiešané reakcie. Spoločnosť bola šokovaná. Yates sa nevyhol silnej kritike zo strany horolezeckej komunity za prelomenie a porušenie nepísaného pravidla a tabu - za prerezanie spoločného lana. Nevyhol sa ani pokusu o vylúčenie z Alpine Club. Na základe silného psychického tlaku, ktorý bol vyvíjaný na Yatesa sa Simpson rozhodol publikovať ich spoločný príbeh ako vysvetlenie rozhodnutia priateľa, a aby vyvrátil jednostranný pohľad na jeho počínanie. Simpson veril, že Yatesovo rozhodnutie zachránilo životy obom. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (431)

Bachy 

všechny recenze uživatele

Obávám se, že mám alergii na horolezecké filmy. Meleme pořád to samé dokola. Nic proti horolezcům, ale kdyby mi tenhle příběh někdo vyprávěl, tak jen z vyprávění mám daleko větší zážitky než z tohoto filmu. Stejné jako se sportovími filmy. První záběr a už víme, jak bude celý film probíhat. Čeká se už jen na to, jak moc budou hrdinové trpět a kolik jich zhyne. Mě osobně i tisková zpráva o lezení dojme víc. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Výnimka potvrdzuje pravidlo, teda i pravidlo neprerezávať lano, na ktorom visí spolulezec. Príbeh je silný, vôľa prežiť obdivuhodná. Keďže vieme, ako to dopadlo, z detailného opisu samozáchrany mizne napätie a ak nemáte vzťah k horolezectvu, začne sa do sledovania filmu vkrádať nuda. A keď je vám navyše, tak ako mne, cudzí výrok Edmunda Hillaryho, že jediným dôvodom jeho lezenia na Everest bolo to, že existuje, potom sa vaše hodnotenie ťažko dostane cez tri hviezdičky. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Bystřejší jedinci jistě brzy pochopí, že to náš hrdina přežije a všechno dobře skončí, neboť o svém dobrodružství zpětně vypráví. A nevypráví sám. Kluci britští poněkud přecenili své schopnosti. Naštěstí s nimi stanovalo štěstíčko a odnesli si pouze prochcané oblečení, což se mi ani nechce věřit. Jestli bylo v dané situaci nejlepší volbou přeříznout lano či nikoli si rozhodnout netroufám. K horolezectví jsem měl nejblíž v jedné misi v Call of Duty, panečku to byl adrenalin. Jsem však rád, že nepřeřízli sebe navzájem. Začátek mě vcucl do děje a nějakou dobu mě tam držel. Bohužel je děj naprosto nerovnoměrně rozvržen a většinu stopáže tvoří stále to stejné dokolečka kolem, což je unavující zhruba stejnou měrou, jako to bylo pro samotného aktéra. Což považuji vzhledem k předem odhaleném rozuzlení přeživších za obrovský nedostatek. Takže to v hodnocení určitě nezapomenu zohlednit. Přes všechen respekt k zúčastněným, přičemž neodsuzuji ani rozhodnutí ,,řezat" prostě nemohu jít přes 2*. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Veľmi slušný film o lezení. Spôsob rozprávania (polodokument) síce občas rušil, ale zase niktorým scénam to dodávalo riadne grády. Nádherné zábery zasnežených štítov, skvelý zvuk... Posledná dvadsaťminútovka je síce v znamení takmersurealizmu, ale dokáže presvedčiť a vsugerovať pocity človeka na pokraji smrti... ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Strohý, drsný a ledově mrazivý. A přestože plný ledu a sněhu, tak i úplně vysušený příběh. Lidi, co potkávám na horách, ať už s lanem nebo bez, tenhle špičkový film z velehor už znají. A pro vás ostatní - diváky horami nepolíbené, jedno zásadní doporučení pro zhlédnutí snímku: zabalte se do deky a mějte po ruce něco k pití ! Já jsem tenkrát po závěrečných titulcích vylezl ze sálu po čtyřech, naprosto dehydrovanej. Ovšem při mém vlastním pádu do ledovcové trhliny (po proboření sněhového mostíku při sestupu z Weissmiesu v Alpách ) jsem se zachytil a zašprajcoval hned nahoře, v té naštěstí úzké trhlině, a vylezl jsem ven dřív, než by mi v hlavě začaly cinkat ty Brown girl in the ring od Boney M. A mí kamarádi ani nemuseli použít nůž... ()

Galerie (15)

Zajímavosti (13)

  • Snímek měl premiéru na Filmovém festivalu v Telluride, roku 2003. (imro)
  • Počas tohto výstupu prišiel Joe o tretinu svojej váhy. (Karush)
  • Ani do roku 2012 se nikdo další o výstup na horu Siula Grande v pohoří And od roku 1985, kdy se pokusili zdolat vrchol Joe Simpson a Simon Yates, nepokusil. (boul)

Související novinky

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

22.06.2006

...zpívá Ivan Mládek a vlastně tím popírá prvotní ideu horolezectví, tedy překonávání hranic (svých i přírody) a snaha o dosažení nedosažitelného. Filmy o horolezcích a jejich hrdinských výstupech… (více)

Reklama

Reklama