Reklama

Reklama

Pád do ticha

  • Velká Británie Touching the Void (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film je natočený na motívy rovnomennej knihy Joe Simpsona. Rozpráva skutočný príbeh dvoch britských horolezcov Joe Simpsona a Simon Yatesa, ktorí prežili v roku 1985 tragickú nehodu vysoko v peruánskych Andách. Pri zliezaní západnej steny oboch spájalo jediné lano. Simpson sa však nešťastne zranil a oboch dostal do život ohrozujúcej situácie. Jediné, čo mohol Yates pre oboch spraviť, bolo prerezanie lana, ktoré ich spájalo. Simpson spadol do ľadovej trhliny, odkiaľ sa plazením a v bolestiach bez akéhokoľvek jedla a vody po temer štyroch dňoch dostal späť do základného tábora. Dorazil iba hodinu pred Yatesovým odchodom späť do Británie.

Tento epický príbeh nie je len o horolezectve a horách. Je hlavne o ľudskej duši a sile.Ich návrat sprevádzali zmiešané reakcie. Spoločnosť bola šokovaná. Yates sa nevyhol silnej kritike zo strany horolezeckej komunity za prelomenie a porušenie nepísaného pravidla a tabu - za prerezanie spoločného lana. Nevyhol sa ani pokusu o vylúčenie z Alpine Club. Na základe silného psychického tlaku, ktorý bol vyvíjaný na Yatesa sa Simpson rozhodol publikovať ich spoločný príbeh ako vysvetlenie rozhodnutia priateľa, a aby vyvrátil jednostranný pohľad na jeho počínanie. Simpson veril, že Yatesovo rozhodnutie zachránilo životy obom. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (431)

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Horolezci jsou magoři! Ale myslím to v dobrém slova smyslu, ale jak nazvat lidi, kteří se dobrovolně podrobují neuvěřitelně těžkým zkouškám fyzické i psychické odolnosti! A to i pokud jde všechno podle jejich plánu, bez komplikací, je to nadno sil! A pokud se něco posere, tak to většinou končí tragicky - jinak teda samozřejmě nic nevím o horolezectví, ale tohle si myslím!...Samotnej film je vlastně branej jako hraný dokument (něco na způsob Přežít, co běží teď na čt1, ale velmi profesionální) o tom, když se něco posralo a jak člověk dokáže čelit smrti! Vždycky jsem bral jako nejlepší a nejrealističtější horolezecký film K2, ale tohle předčilo všechna moje očekávání! Rozjezd je pomalej a nudnej a díky formě dokumentu to vypadá, že to až do konce bude pěkná otrava, ale pak je to najednou uplně strhující! Perfektní "film" a devět z deseti! ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

| Scenár: Joe Simpson | Hudba: Alex Heffes | Produkcia: John Smithson | Distribúcia: Pathé (UK), IFC (US), MGM (US) | Štúdio: | Rozpočet: £400,000 | Tržby: 13,885,802 $ | S minimálnou hudbou okorenený videoklip o nebezbečenstvách a kráse horolezectva. Zároveň zrkadlo ľudských fyzicko-psychických možností výdrže a odhodlania jedinca. Objavuje sa tu nádherne vykreslenie nástupu pudu sebezáchovi človeka, a šialene trefné stvárenie divných blúznení (np. prečo nám hraje v hlave pred smrťou pesníčka, ktorú neznášame...) Jedniný dôvod, prečo tomuto kusu nedať za 5* je, že príbehy tohoto typu ma vedia nielen zaujať, ale i neuveriteľne naštvať bezohladnosťou hlavných hrdinov, ktorí egocentricky, nemysliac na svoje okolie, rodinu, priateľov sa vrhajú do sebezáhubných výprav s maximom rizika za jediným účelom: Ukojit svoju túžbu po dobrodružstve. ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

Na muj vkus je to až příliš natočený jako dokument, sice je pěkný že celým filmem provází komentáře těch podle kterých se to točí k situacím a k různejm myšlenkovejm pochodům, který v tu dobu měli, ale mě se to zdálo až toršku přehnaný, že hlavní dvojice, která hraje ty horolezce se za celou dobu filmu baví asi jenom dvakrát a to, když se dostanou na vrchol hory a křepčí tam a něco pokřikojou asi 4 vteřiny a potom na konci, když se zase šťastně setkaj na základně, ale jinak je to docela zajímavě napínavě natočený a všechno co je tam okomentovaný jak to bylo je velice dobře natočený a zahraný, hlavně to herectví je velic těžký, když v podstatě musí všechny svoje pocity vyjádřit jenom pohledem nebo pohybem. Ale podle mě z toho šlo vytáhnout ještě něco navíc, ale i tak to dokáže výborně zaujmout a udržet pozornost, asi hlavně proto, že to je podle skutečný události ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem, že to bude až tak vyloženě dokumentární, ale vůbec mi to nevadilo. Myslím, že právě díky tomu vyprávění to dostalo mnohem víc na autentičnosti a emocionálním dovětku. Joeho i Simona obdivuju, protože jsou to velcí šílenci a to, že se zachránili, teda hlavně Joe, je opravdu velká věc a asi i obrovské štěstí. Navíc okouzlující obrázky peruánských And. Velmi povedená filmová rekonstrukce, ale nějak mi tam na těch 5* něco chybí. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně sílná zkouška odvahy v nepříznivém prostředí. Opravdové drama, skutečný horor. I kultovní díla z pera Alfreda Hitchcocka jsou proti tomuto příběhu otřepanou limonádkou. Hory z lidí nemají strach. Kolik zmrzlých lidí ukrývají? Kolik horolezců se nevrátilo z výstupu a už je nikdo nikdy neviděl? Jaká nebezpečí se skrývají na každém metru? Jak hrozný to musí být pocit, když vypadnete ze stěny a padáte do hlubin? Co se honí člověku hlavou, když zůstane viset a ví, že šance na pomoc, je minimální? Jak velká je úzkost v ledovcové trhlině? Jak silná je touha žít? Pád do ticha mnohé z výše napsaných otázek zpracovává na základě skutečné události, což dodává na poutavosti a dojemnosti. Geniální sportovní dokument, skvěle natočený..pouze český dabing je příšerný. Snímek měl takovou sílu, že bolest v noze jsem začal pociťovat i na sedačce v obýváku. ... Pro všechny, kdo hory milují pro jejich krásu a nebezpečí, ale i pro ty, kteří je nenávidí pro jejich nevyzpytatelnost, krutost a drsné podmínky, jež v nich panují. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (13)

  • O 2 roky neskôr, po 6 operáciach, sa Joe vrátil k horolezectvu. (Karush)
  • Snímek měl premiéru na Filmovém festivalu v Telluride, roku 2003. (imro)
  • Joe Simpson si při pádu zlomil nohu na třech místech. (imro)

Související novinky

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

22.06.2006

...zpívá Ivan Mládek a vlastně tím popírá prvotní ideu horolezectví, tedy překonávání hranic (svých i přírody) a snaha o dosažení nedosažitelného. Filmy o horolezcích a jejich hrdinských výstupech… (více)

Reklama

Reklama