Reklama

Reklama

Lovec jelenů

  • USA The Deer Hunter (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Michael, Steven a Nick jsou mladí tovární dělníci z Pensylvánie, kteří musí narukovat do Vietnamu. Před tím, než odejdou, Steven se žení s těhotnou Angelou a jejich svatba je zároveň slavností na rozloučenou. Po mnoha hrůzách, které tři přátelé prožijí, všichni upadnou do rukou Vietkongu a dostanou se do tábora rukojmích, kde jsou nuceni hrát sami se sebou ruskou ruletu. Slavné válečné drama režiséra Michaela Cimina patří k uměleckým vrcholům vlny filmů o vitnamském traumatu. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (719)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem to viděl, když mi bylo asi tak 16 nebo 17 let a tu svatbu jsem tehdy prostě nevydržel, takže jsem to nedokoukal. Teď jsem se teda odhodlal zkusit to znovu a musim říct, že ten začátek je opravdu záživnej asi jako Husákovy novoroční projevy. Pokud teda přežijete cca 1 hodinu svatby, následnýho veselí, slavení, chlastání a tancování + několik minut z výletu na lov jelena, což je taky pěkná nuda, tak se děj střihem přesune do vietnamský džungle a od týhle chvíle se to konečně rozjede a dočkáte se několika scén, který opravdu stojej za vidění. Celkově jsou moje pocity z filmu ale dost rozporuplný, takže 3 hvězdičky jsou tak akorát. Jestli chcete vidět film o válce ve Vietnamu, tak zkuste radši třeba Četu. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Rozsáhlý atypický válečňák, kde se celou první hodinu v pravoslavném blue collar podhůří Pennsylvánie zdánlivě nic neděje, ale mělo pro mě takový mírně znepokojivý DELIVERANCE nádech a skvěle uvádí následný střih do pekel Vietnamu, který pak nenávratně naruší životy tří přátel a jejich okolí, kdy už se nic nevrátí do svých starých kolejí. Válečná pasáž je drsná, vypjatá, temná smrťácká, ruská ruleta pak slouží skvěle dramaticky i symbolicky. "Tlumení" De Niro, Walken a Streepová prvotřídní herecky, do paměti se mi dále vryje Valliho "Can't Take My Eyes Off You" a nádherné lovecké sekvence, točené v horách státu Washington. Nějakou dobu jsem byl rozhozený roztahaností, ale zpětně i ta tu měla dobrý smysl. Takže nejednoduchý, ale zároveň velmi podnětný a srdceryvný film o přátelství v kontextu povinných vojenských odvodů - "they had no choice; the idea of sacrifice permeates everything, along with the cruelty and horror." Pozn: 3. z pěti klasik po zhlédnutí PBS Vietnam War ()

Reklama

Lynn 

všechny recenze uživatele

Skoro mi ani nepřišlo, že má film 183 minut. Válečná epizoda je poměrně komorní (což mě trošku překvapilo), mnohem více prostoru je věnováno prokreslení jednotlivých charakterů. Hlavně vztah dvou přátel - Michaela (De Niro) a Nicka (Walken) má několik rovin: nejlepší přátelé, lovci jelenů, dva obyčejní dělníci z ruskojazyčné enklávy v Pensylvánii, s nimi jedna žena a válka, která je izoluje od "normální" společnosti. Kdo má největší šanci přežít ruskou ruletu? ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Zklamání. Očekával jsem úplně něco jiného, válečný film, nějakého snipera, drsný boj. Dostal jsem film složený z pouze pár šíleně natažených scén, které se válečným filmem dají nazvat jen stěží. Následuje stručný popis obsah jako varování, co máte očekávat. První půlka snímku se odehrává před Vietnamem, což je mimochodem strašná nuda, která zaujme snad jen milovníky svateb. Celá válečná složka filmu je omezená na scénu se zajateckou ruskou ruletou, aby následovala poválečná část, navazující na zmíněnou ruskou ruletu. Ano, mělo se to jmenovat vietnamsko-ruská ruleta. Za herecké výkony a v druhé půli slušnou atmosféru dávám z milosti 3*. 60% ()

Kass 

všechny recenze uživatele

"You have to think about one shot. One shot is what it's all about." Jak se člověk změní při setkání s bezmeznou nelidskostí a naprostou neúctou k životu? Dá se na takový střet zapomenout? Může se (pokud to pochopitelně přežije) takhle poznamenaná osoba na svět dívat stejně bezstarostnýma očima jako předtím? Může se vrátit? Na tyhle a mnohé další otázky odpovídá nádherné a emocionálně mimořádně silné drama Michaela Cimina. ()

Galerie (166)

Zajímavosti (40)

  • Krátce před začátkem natáčení byla Johnu Cazalemu (Stan), tehdejšímu partnerovi Meryl Streep (Linda), diagnostikována rakovina kostí bez šance na vyléčení. Režisér Michael Cimino však o jeho účast ve filmu velmi stál, proto se snažil jeho nemoc utajit. Když se studio dozvědělo o Cazaleho zdravotním stavu, žádalo přeobsazení jeho role. To však Cimino odmítl s tím, že raději od projektu odstoupí. Streep prohlásila totéž. Všichni herci nakonec podepsali, že v případě předčasného ukončení natáčení z důvodu Cazaleho smrti nebudou mít další finanční nároky. Scény s Cazalem se natáčely přednostně. Herec zemřel krátce po dokončení filmu. (kenny.h)
  • Pierre Segui (Julien) přišel v reálném životě o přítele právě při ruské ruletě. (Kulmon)
  • Svatební scéna se odehrává během podzimu, ale natáčela se v létě. (Kulmon)

Související novinky

De Niro a válka s vnukem

De Niro a válka s vnukem

05.10.2016

Robert De Niro a Christopher Walken se v roce 1978 sešli ve válečném filmu Lovec jelenů. Výsledkem byl pětioscarový hit, který patří mezi největší americké klasiky a dal kariéru Meryl Streep. Tihle… (více)

Zemřel Michael Cimino, režisér Lovce jelenů

Zemřel Michael Cimino, režisér Lovce jelenů

03.07.2016

V 77 letech nás v sobotu opustil Michael Cimino, jeden z nejnadějnějších režisérů 70. let. Cimino pomáhal v roce 1973 napsat druhý film s drsným Harrym (Magnum Force) a Clintu Eastwoodovi se zalíbil… (více)

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

06.01.2013

Stejně jako v loňském roce, i letos vám přinášíme přehled nejlepších filmů uplynulého roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Nejoblíbenějším… (více)

Reklama

Reklama