Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(13)

Když byl v roce 1969 natočen historicky první český dětský televizní seriál, zachycující současné děti a jejich starosti, okamžitě vzbudil u diváků ohlas. Ukazoval obyčejné dětské kamarádství, vztahy mezi dětmi i dospělými, zachytil atmosféru pražské Malé Strany (natáčel se v okolí Jánského vršku i pražských barokních zahrad v podhradí) a „nastartoval“ například i hereckou kariéru Marka Ebena v roli Válečka. (Česká televize)

(více)

Recenze (98)

javlapippi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nezletilá partička rychlošípovského modelu, obohatená o dievčenskú štvrtinu si užíva malostranské detstvo. V prvej sérii sa jedná o bežné detské dobrodružstvá typu "našli sme psa, čo s ním", najdramatickejšie je prekazenie zlodejstiev na klzisku a na záver sa to zvrhne na nezištnú pomoc postarším blížnym. Mňa osobne viac bavila séria druhá, kde už s členmi družiny počína lomcovať puberta a junáci si nevedia rady so sebou a hlavne sa mení ich pohľad na dievčinu, u ktorej vývoj ide rýchlejšie, ako to už býva. Tá sa im pokúša urobiť z klubovne krúžok šikovných rúk pre iskričky, ale oni majú na socialistické mládežnícke organizácie svoj buržoáznou propagandou ovplyvnený názor, umocnený snahami jedného pionierskeho vedúceho o zblíženie sa práve s ich kamarátkou. Tento postoj sa zmení počas pobytu na vidieku, kde sú najprv za pražáckych exotov, aby sa následne zblížili najprv s miestnou omladinou a napokon aj dočasnými obyvateľmi pionierskeho tábora. Sympatickí detskí herci aj neherci (dominuje Marek Eben čoby vtipný element), solídne výkony tých dospelých, nenáročné príbehy (najviac ma pobavili infiltrácia na tanečný venček a účasť na konkurze do filmu) s chytľavou znelkou, dávajú dokopy príjemnú zmes. ()

RedOctober 

všechny recenze uživatele

Milý a nostalgický seriál ze staré vnitřní Prahy, kdy na Malé Straně žilo víc jak trojnásobek obyvatel a nebyla přeplněná turisty.  Navíc je tento seriál plný kamarádství ze začátku čtyř výrostků. Tady kouzlu minulých dob dopomáhá černobílá barva. Marek Eben se zaslouženě stal díky tomuto seriálu hvězdou, ale popravdě nejen díky němu. ()

Reklama

horskejvlk 

všechny recenze uživatele

Velké mínus za mizernou kvalitu čb materiálu, použit nejlacinější ceuloidový film z Rumunska. Další rozostřenost a už vše jen dodělali. Plus za opravdu pěknou hudbu, velká plus za krásnou Malou stranu. Lítání po členitých barokních domech jejich půdách, schidištích a dvorcích, takové dětství v klidných časech socialismu kdy Praha byla v podstatě jen velké maloměsto zvláště pak “malá Strana” by stálo za to. Dnes díky přehršli pohádek tento seriál díky své mizerné obrazové kvalitě nemůže obstát snad jen pro ročníky 60 a výš kteří tento seriál sledovali dětskými očima při nulové konkurenci dětských pořadů. Kdyby to byla kvalitní barva film Kodak byla by to pěkná kronika Malé strany. Dnes by byla výzva film přetočit udělá remake ale tak aby kouzlo barokní Malé strany bylo umocněno. ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

60% — Kultovní seriál mého dětství. Vždy, když se z televize ozvala chytlavá melodie, spěchal jsem k obrazovce. Viděno dnes, v padesáti, už to přece jenom nemá takové kouzlo a člověk vidí i nedostatky. Například v tom, že (ač to píšu nerad) slavný Váleček byl vlastně docela protivný rozmazlený chlapeček a Marek Eben je rozhodně lepší moderátor než herec. Ve výsledku mi o něco lépe vychází první série, kde jsou kamarádi ve věku kolem 11 let a ještě s Ferdou. Líbilo se mi to jejich roztomilé uličnictví, které ale nikdy nepřekročilo únosnou mez. Také jednotlivé příběhy byly relativně rozmanité, i když (a nejvíc asi v prvním díle) se tam dost často pořád utíkalo. Druhá série už nemá takový náboj. Kamarádi se prakticky rozpadli — Ferda je pryč úplně a v této sérii se neobjeví vůbec, Gábina už je slečna a má trochu jiné zájmy. První část druhé série se tak utápí ve věčném stýskání po Ferdovi a v tom, jak Váleček s Honzou žárlí na Gábinu. Druhá část pak konfrontuje městské děti Válečka s Honzou s vesnickým životem, ale upřímně — provést mi doma to, co oni, okamžitě bych je hnal z chalupy. Ve výsledku je to ale pořád docela dobrý seriál o dětech, i když asi už ne pro dnešní mládež. ()

vinducha 

všechny recenze uživatele

Člověk si to tak nějak pamatuje , hlavně tu znělku ,  a vlastně narozdíl od dnešních děťátek , když něco vyvedli , vždycky to bylo spíš k pousmání , jsem už opravdu starej , protože musím říct , jo časy se mění  . Pak už mi jen vyvstane ten mezník , jak paní režiserka vykopla z pokračování Ferdu a to byl dle mého ten nejsprávnější raubíř. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (19)

  • V závěrečných titulcích 5., 6. a 7. dílu je herec Josef Bláha uveden jako Karel. (jexik)
  • Prázdniny tráví svazáci-kamarádi v Obci Štětkovice, která se nachází v okrese Příbram. (sator)

Reklama

Reklama