Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Životní příběh amerického lupiče z Divokého Západu Jesseho Jamese (1847 – 1882) se stal inspirací pro řadu westernových snímků. Na plátnech kin se začal objevovat již v éře němého filmu a v roli Jesseho Jamese se objevili slavní herci jako Robert Duvall (Velká Northfieldská loupež) nebo Brad Pitt (Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem). V roce 2001 natočil režisér Les Mayfield moderní verzi příběhu o legendárním psanci, jehož jedni vnímali jako nebezpečného zločince a druzí oslavovali jako hrdinu. V akčním westernovém snímku Psanci Ameriky se v roli neohroženého pistolníka představil irský herec Colin Farrell, pro něhož to byla jedna z prvních větších hereckých příležitostí. Příběh pojednává o tvrdém gangu bratří Jamesů a Youngerů, kteří se po skončení americké občanské války vrací zpátky na své farmy v Missouri. V rodném městečku se však setkávají s nelítostným železničním magnátem, který s pomocí bandy pistolníků zastrašuje místní obyvatele a za směšné částky vykupuje jejich pozemky na stavbu železnice. Mladí farmáři se ale nemíní vzdát svých pozemků za žádnou cenu a brání, co jim právem náleží. Začíná jedna z největších štvanic v historii Divokého Západu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (131)

werus 

všechny recenze uživatele

Tenhle filmík, jestli si dobře pamatuju, dávali v televezi někdy o víkendu odpoledne. Nebylo nic lepšího na práci, tak proč se nepodívat, že.. No a jak se mi to zalíbilo!! Colin Farrell je kapitola sama pro sebe, tam není co řešit, skvělý výkon a v roli mu to sekne :). Je pravda, že nebýt jeho, hodnocení by asi trochu kleslo. Jak nejsou westerny zrovna můj nejoblíbenější žánr, tak tohle mě fakt bavilo, možná proto, že se toho žánru Psanci tolik nedrželi a když bylo potřeba, svižně přeběhli do komedie, akčňáku nebo romantiky.. A k tomu všemu i slušná hudba. Dohromady z toho vyšel velmi dobrý, nadprůměrný film. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Jesse James (Colin Farrell) se se svými přáteli vrací zpátky domů z občanské války. Všichni si už touží od boje odpočinout, a stát se opkojnými farmáři, oženit se, mít kupu dětí, a tak, znáte to. Ale po návratu zjišťují, že to asi nebude tak snadné. Železniční společnost chce právě přes jejich pozemky vybudovat železniční trať, vedoucí přes celou Ameriku. A takové zacházení si Jesse s kolegy nenechají líbit. Neváhají pro ochranu svých pozemků, a pozemků sousedů nasadit život, a obírají železniční společnost kde můžou - bohatým berou a chudým dávají. Není divu, že si toto železniční společnost nenechá líbit ... Americký Jánošík. Nic víc, nic míň. Kromě skvělého (jako vždy) Colina Farrella v hlavní roli Jesse Jamese ještě uvidíme například Scota Caana, Kathy Batesovou nebo Ali Larterovou. Jinak jde o tuctový film, který kromě výkonu Colina Farrella nezanechá žádné hlubší zážitky... ()

Reklama

korok 

všechny recenze uživatele

Colin Farrell jako sympaťák, dobrák a hrdina Jesse James. Nejsem si úplně jistý, zda-li měl tyto vlastnosti hodné uznání skutečný Jesse James (spíš ne) ale prostě tady se mu a jeho bandě nedá nefandit. Na své si přijdou také ti, kteří touží vidět Jesseho jakýs takýs šťastný konec, než jak tomu bylo pochopitelně ve skutečnosti. Spousta pořádných akčních přestřelek - no co víc si od westernu přát. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

To bolo akože čo? Táto bájka má byť filmom o Jesse Jamesovi? Doteraz som videl o tomto slávnom pištoľníkovi asi 4-5 filmov, ale tento je suverénne najhorší. Načo tie kaskadérske kúsky a nereálne prestrelky ako v honkongských filmoch? C. Farrel sa snaží, je tu aj niekoľko zvučnejších mien, ale všetky postavy sú tak naivne plytké, až mi je do plaču. A tie radovánky s "Pamelou Anderson", ktorá ho neskôr s pomocou Jamesových "kolegov" oslobodí, ach jej...Už mi chýbala iba ich "kefovačka" a presná streľba i počas toho. Že to malo slušnejší ohlas v USA a film tak trochu naštartoval kariéru C. Farrela iba dokazuje, že Američanom stačí tak málo...Jeden z tých filmov popri ktorom môžte variť, žehliť, jesť a aj tak to váš výsledný dojem nijako neovplyvní. Užívateľ Malarkey to zhrnul dobre. Ten film sa na western iba hrá...40%. ()

Ellmariachi 

všechny recenze uživatele

No tak, že bych zrovna já chvílema uvažoval o 5ti hvězdách u westernu...tomu bych nevěřil. Upřímně jsem ani nevěděl, že tenhle film existuje. A je to velká škoda. Snímek má opravdu co nabídnout. Sympatičtí hl hrdinové v podání zajímavých jmen. Pochopitelně jednoznačně vyčnívá Colin Farrell, ale ostatní se neztrácí. Konkrétně Colinovi přeju jednu velkou životní roli. Moc by mu slušela. Záporáci mají hlavu a patu. Akce je tu až, až. Není přihlouplá a tupá jak to u westernů občas bývá. Jako celek se film nebere extra vážně a nabízí doopravdy fajn zábavu. Děj se nevleče a i délka je tak akorát. Ani závěrečná divočina není nijak kýčovitá. Prostě odpolko uteklo krásně a u mě za 75 procent. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (6)

  • Natáčanie trvalo 65 dní, z toho počas 45 dní sa teplota pohybovala okolo 40 stupňov Celzia. (m.a.t.o.)
  • Počas prípravy na natáčanie sa herec Gregory Smith (Jim Younger) naučil zaobchádzať so zbraňou tak dobre, že si od svojich kolegov vyslúžil prezývku "Secret Weapon". (m.a.t.o.)
  • V titulkoch je uvedené použitie záberov z filmu Maverick (1994). Ide o krátku scénu s parníkom, keď sa Jesse (Colin Farrell) a Zee (Ali Larter) snažia dostať na Floridu. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama