Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pánové! Je zle! Jede k nám revizor! Kristepane! A inkognito! Krátký popis: Kdo by neznal notoricky známý začátek hry Revizor ruského klasika N. V. Gogola. Hrál se na mnoha jevištích, památná inscenace je ta z konce 60. let z Činoherního klubu, v níž hostoval Oleg Tabakov. Tato inscenace se stala úspěšná i pro svůj politický podtext, který si v něm každý v tehdejších letech totality rád našel. Pozoruhodné je, že po mnoha desítkách let není hra o nic méně aktuální. Genialita autora, patrně. I v jednadvacátém století bují úplatkářství, protekcionalismus, lemplovství, požitkářství, snaha vyšvihnout se na ohnutých zádech druhých, submisivita k nadřízeným... A osvobozující smích nad tím vším a stále stejným lidským hemžením, které se projevuje konstantně napříč věkem právě proto, že vyvěrá z lidského charakteru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (35)

Gavin87 

všechny recenze uživatele

Osobně tuto verzi Gogolova Revizora považuji za bezkonkurenčně nejlepší. Oldřich Kaiser je zde ve vynikající formě a hraje přesvědčivě s grácií sobě vlastní. Velice se mi líbila rovněž Simona Stašová a v tomto počinu jsem vzal taktéž na milost herecké propadlíky, Kateřinu Hrachovcovou a Josefa Cardu, byť tuším, že vlastně ani moc hrát nemuseli. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Problémem Oldřicha Kaisera vždycky bylo, je a bude přehrávání. A právě na Revizorovi se to dá demonstrovat. Dokud je Chlestakov umolousaná nula a nemá na zaplacení hotelu, je Kaiser výborný, decentní, uměřený, dokonalý. Stejně tak v situacích, kdy mu ještě nedochází, že ho všichni mají za obávaného revizora. Jenže pak už je zas všechno ve starých kolejích: humpolácky divadelní manýra, přehnaná dikce, grimasy, šaškování, trapnost. Zajímavé ve srovnání s Jiřím Lábusem. Jeho Hejtman prochází stejným vývojem v opačném směru, a přesto Lábus po celou dobu udrží pokerface zkušeného komika. 50 % ()

Reklama

d@v3tranc3 

všechny recenze uživatele

Dobře zpracovány film podle známého Gogolova Revizora. V tomto filmu můžeme spatřit českou hereckou špičku, ale herecké výkony některých hlavních představitelů jsou velmi špatné a to zejména Kateřiny Hrachovcové a Josefa Cardy. Také souhlasím, že Kaiserovo přehrávání bylo až příliš. Avšak pomůcka k maturitě je to velmi dobrá. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Kromě toho, co o Revizorovi napsal Oskar (a je fakt, že ani Vlasta Burian se neutrhl ze řetězu tak, jako Oldřich kaiser), bych si ještě s dovolením rýpnul do "výkonů" Josefa Cardy a Kateřiny Hrachovcové, které jsou opravdu, vážně, vskutku a doslova mizerné. Pokud bych měl srovnávat s nedávno viděnou Kačerovou inscenací z jednasedmesátého roku, Chlestakov, jakého předvedl Jiří Kodet, opravdu nemá konkurenci. ()

Přemek 

všechny recenze uživatele

Bohužel, Polesného Revizor je nedobrá inscenace. Oldřich Kaiser je přesvědčivý jen v první poloze - člověka na dně, bez peněz, který musí žebrat o kus shnilé ryby, protože hostinský už nechce dát na dluh. Ve zbytku - již jako obávaný a vážený revizor - se chvástá spíše ve stylu svých televizních vystoupení než ve shodě s ostatním hereckým ansámblem (který je natolik nesourodý, že inscenací boří ještě více). Hvězdičky dávám za úvodní monolog Chlestakovova sluhy v podání Josefa Dvořáka. Tak úžasnou a smutně svíravou hereckou miniaturu jsem v televizi velmi dlouho neviděl. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama