Reklama

Reklama

Epizody(7)

Obsahy(1)

Sedmidílný seriál ze současnosti o přátelství desetiletého Josefa a jeho stejně staré spolužačky, vietnamské holčičky Ly, vypráví s jemným humorem o krizi, kterou prochází Josefova rodina. Ly se stává Josefovou spolubojovnicí nejen proti tetě Martě, která se "nebezpečně" sblížila s jeho otcem, ale je mu oporou také ve chvíli, kdy ztrácí své nejlepší kamarády a život mu ztrpčuje uražená spolužačka - Helena B, jejíž nenávist se nakonec soustředí na Ly. Lyino charisma nakonec pomůže ukončit dětské podrazy a sváry, stará přátelství jsou obnovena, našel se i ženich pro tetu Martu. Autorka seriálu scenáristka Anna Vovsová spolupracuje s Českou televizí přes deset let. Pro dětské diváky napsala původní pohádkový příběh "Pohádka o prolhaném království" a příběh "Zamilovaná" (premiéra 1993), který získal řadu ocenění na mezinárodních festivalech (v Remeši, v Montevideu, v Chicagu). (Česká televize)

(více)

Recenze (45)

Véronique 

všechny recenze uživatele

Tak bez dvou dílů jsem shlédla vše a mohu tak hodnotit. Seriál je na české poměry tak trochu netypický - už jen tím, že ústředním tématem je vietnamská menšina v Česku, vnímaná možná stále ještě jako jeden ze sociologických problému. Avšak tato "nová voda" právě dala příběhu šmrnc. Spolu s angažováním kvalitních herců (Stašová, Kaiser, Vilhemoá, Kraus, aj.) - doplněnými o neméně talentované dětské představitele - sliboval seriál dobrou podívanou. To by však nemohl být "ověnčen" mnoha slabými místy... Za povedené bych viděla "zimní díly", kde se tvůrcům povedlo (jako už dlouho ne) přenést na plátno tu pravou českou vánoční atmosféru. Ale všeho dočasu. Některé dějové linie byly nedokončené, čili bezpředmětné (např. příběh Helenky). Poslední díl, který v mém hodnocení mohl jazýčky vah vynést možná až ke čtyřem bodíkům, rozhodl. Tento díl se nepovedl, ať se na to dívám ze všech stran. A protože byl poslední, tak dal vlastně celému seriálu ráz. Snad jediným kladem byl neobvyklý konec, kdy ne vše skončí tak úplně šťastně... I přesto si myslím, že seriál "Josef a Ly" nezapadá mezi šeď ostatních vícedílných počinů posledních let. ()

Braddy 

všechny recenze uživatele

Taky si myslím, že takový seriál už tady dlouho chyběl. Nehraje si na nic velkého, nesnaží se vyřešit "tíživá traumata současné společnosti" , ale ukazuje nám svět který většina z nás dobře zná a tudíž se s ním může dobře ztotožnit. Musím taky vyzdvihnout výborně zahrané postavy maminky, tatínka a tety Marty (která mi silně připomíná jednu kolegyni z práce:o) ), které jsou skutečně živé a věříte jim, že existují. S dětskými herci je to malinko slabší, ale z toho malého představitele Josefa něco vyzařuje. Uvidíme, jestli bude pokračovat v herecké kariéře, tak možná to bude další slibná hvězda. Vietnamská otázka v seriálu není nijak násilně vnucována, takže to výsledný dojem vůbec nekazí. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Povedený seriál, který si nehraje na žádné umění, má zajímavě napsané postavy (i hlavní záporačku Helenu B. člověk často lituje, i když by ji jindy radši nařezal) a třešničkou na dortu je obsazení. Nejvíce pozornosti na sebe strhávala Hydra Tatiany Vilhelmové, která se na ní opravdu vyřádila, a rodiče Kaiser a Stašová, ale děti byly také ve většině případů docela přesvědčivé. ()

KatRi 

všechny recenze uživatele

Příběh je hrozně vleklý, nemá to žádný spád. Tematika je přitom dobrá, jakási sonda do vietnamské rodiny by nabízela potenciál. Jenže tohle je spíše fraška. Jakékoli scénky s Vietnamci jsou tragikomické, až trapné...stačí poslouchat ten slovník, ono méně je někdy více. Ale zajímavé je sledovat Táňu Vilhelmovou, to je jediný důvod, proč se na to koukat. Aspoň pro mě. Dětští herci jsou šikovní, jenže rozvleklostí scénáře nemají příliš prostoru předvést něco dynamičtějšího, nebo jak to říct. Ty scénky jsou tak moc z běžného života, až to nudí. ()

Cibulka_C 

všechny recenze uživatele

Krásný dětský seriál, který je jen obyčejně prostý. Je o životě. 🤍 Je strašně fajn pozorovat ty děti, jak řeší svoje „problémy“, které jsou pro ně vším. Lezení po stromech, běhání po venku do noci, hádky, usmiřování. - Typické dětství do roku 2010. Seriál si na nic nehraje, neusiluje o nějakou příliš viditelnou profesionalitu nebo nějakou vysokou kvalitu. Je oddechový, ideální k obědu nebo večer před spaním. Oldřich Kaiser a Simona Stašová mi tady byli společně neskutečně sympatičtí, moc jim to slušelo a věřím tomu, že se jim role rodičů musela hrát moc dobře. Seriál poukazuje i na ty běžné domácí problémky, které řeší každá domácnost, jenž má jedno nebo více dětí. Dětští herci byli přirození (nejvíc mě asi dostala scéna, kdy si představitelka Venduly napatlala se svojí kamarádkou cosi na hlavu a myslela si, že spasí svět - ona to na těch vlasech asi reálně pak nějakou chvíli měla 😳) tak, že vlastně ani nehráli a atmosféra se docela dobře podařila 👉🏻 ať už tím, že jsem si díky tomu vybavila podobné vzpomínky, které měly podobná témata, nebo už jen tím, že je to rodinný seriál, který se dle mého povedl a svůj záměr splnil skvěle. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (6)

  • Když Ly (Anh Thu Nguyen Thi) pokládá na katedru stokrát napsaný trest se vzkazem, můžeme si všimnout, že trest z tabule byl napsaný bez chyby, kdežto vzkaz pro učitelku byl napsaný s chybami a úplně jiným písmem. (Nick321)
  • Hudbu k seriálu složila francouzská skladatelka Isabelle Gribenski. (Teres)

Reklama

Reklama