Reklama

Reklama

Epizody(7)

Obsahy(1)

Sedmidílný seriál ze současnosti o přátelství desetiletého Josefa a jeho stejně staré spolužačky, vietnamské holčičky Ly, vypráví s jemným humorem o krizi, kterou prochází Josefova rodina. Ly se stává Josefovou spolubojovnicí nejen proti tetě Martě, která se "nebezpečně" sblížila s jeho otcem, ale je mu oporou také ve chvíli, kdy ztrácí své nejlepší kamarády a život mu ztrpčuje uražená spolužačka - Helena B, jejíž nenávist se nakonec soustředí na Ly. Lyino charisma nakonec pomůže ukončit dětské podrazy a sváry, stará přátelství jsou obnovena, našel se i ženich pro tetu Martu. Autorka seriálu scenáristka Anna Vovsová spolupracuje s Českou televizí přes deset let. Pro dětské diváky napsala původní pohádkový příběh "Pohádka o prolhaném království" a příběh "Zamilovaná" (premiéra 1993), který získal řadu ocenění na mezinárodních festivalech (v Remeši, v Montevideu, v Chicagu). (Česká televize)

(více)

Recenze (45)

Véronique 

všechny recenze uživatele

Tak bez dvou dílů jsem shlédla vše a mohu tak hodnotit. Seriál je na české poměry tak trochu netypický - už jen tím, že ústředním tématem je vietnamská menšina v Česku, vnímaná možná stále ještě jako jeden ze sociologických problému. Avšak tato "nová voda" právě dala příběhu šmrnc. Spolu s angažováním kvalitních herců (Stašová, Kaiser, Vilhemoá, Kraus, aj.) - doplněnými o neméně talentované dětské představitele - sliboval seriál dobrou podívanou. To by však nemohl být "ověnčen" mnoha slabými místy... Za povedené bych viděla "zimní díly", kde se tvůrcům povedlo (jako už dlouho ne) přenést na plátno tu pravou českou vánoční atmosféru. Ale všeho dočasu. Některé dějové linie byly nedokončené, čili bezpředmětné (např. příběh Helenky). Poslední díl, který v mém hodnocení mohl jazýčky vah vynést možná až ke čtyřem bodíkům, rozhodl. Tento díl se nepovedl, ať se na to dívám ze všech stran. A protože byl poslední, tak dal vlastně celému seriálu ráz. Snad jediným kladem byl neobvyklý konec, kdy ne vše skončí tak úplně šťastně... I přesto si myslím, že seriál "Josef a Ly" nezapadá mezi šeď ostatních vícedílných počinů posledních let. ()

#47 

všechny recenze uživatele

Vydržel jsem pouze první 2 díly, což možná byl pouze slabší rozjezd, nicméně jsem brzy pochopil že jde hlavně o očividnou pozitivní diskriminaci vietnamské menšiny a ještě k tomu jsem se u seriálu nudil šíleným způsobem, což je pro mě zcela zásadní aspekt, který Josefa a Ly sráží na maximálně 2 hvězdičky...zajímalo by mě jestli vůbec u toho mohly vydržet děti pro které je tento seriál primárně určen. ()

Reklama

Don Carlos 

všechny recenze uživatele

Vynikající rodinný seriál, který se konečně nezaobírá životními starostmi dospělých (viz Náměstíčko, Místo nahoře či Nemocnice po 20 letech) ale starostmi a dobrodružstvími prepubertálních dětí. Pěkný příběh, jež s humorem popisuje chod obyčejné rodiny, vás určitě na mnoha místech příjemně pobaví, neboť vám připomene vaše vlastní školní či rodinné příhody. Vynikající Táňa Vilhelmová v roli tetičky "HYDRY" Martičky skvělě paroduje pitomé holky, pro které je nejdůležitější kufřík se šminkami a "jedno pifko". ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Obstojný produkt upadající české seriálové tvorby, avšak více než v mezích přijatelnosti zjednodušenou sondu do života českých školáků v něm nehledejte. (Koneckonců proč taky?)Vietnamský problém mu pak má dodat punc modernosti a společenské "závažnosti". Asi velice těžko bychom po něm mohli chtít nějaký pokus o vyvážený a nestranný pohled, ale mě přeci jen mrzí, že současná moderní politika integrace menšin musí být prezentována až takto okatě. ()

KatRi 

všechny recenze uživatele

Příběh je hrozně vleklý, nemá to žádný spád. Tematika je přitom dobrá, jakási sonda do vietnamské rodiny by nabízela potenciál. Jenže tohle je spíše fraška. Jakékoli scénky s Vietnamci jsou tragikomické, až trapné...stačí poslouchat ten slovník, ono méně je někdy více. Ale zajímavé je sledovat Táňu Vilhelmovou, to je jediný důvod, proč se na to koukat. Aspoň pro mě. Dětští herci jsou šikovní, jenže rozvleklostí scénáře nemají příliš prostoru předvést něco dynamičtějšího, nebo jak to říct. Ty scénky jsou tak moc z běžného života, až to nudí. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (6)

  • Hudbu k seriálu složila francouzská skladatelka Isabelle Gribenski. (Teres)
  • Seriálový tatínek Ly, pan Nguyen Khac Hoa, je jejím tatínkem i ve skutečnosti. (Teres)

Reklama

Reklama