Reklama

Reklama

Roku 1607 připlouvá do Nového světa ke břehům Virginie anglická loď. Na její palubě se nachází spoutaný kapitán John Smith (C. Farrel), který má být krátce po přistání popraven za pokus o vzpouru. Je však velitelem výpravy, kapitánem Christopherem Newportem (C. Plummer) omilostněn a pověřen navázáním kontaktů s místními domorodci a získáním zásob pro nadcházející zimu. Na své cestě je zajat a život mu zachrání dcera indiánského náčelníka Pocahontas (Q. Kilcherová). Oba se do sebe zamilují, Smith Pocahontas učí svůj jazyk a ona mu zase ukazuje krásy svého světa. Jejich láska je však ohrožena, když začnou narůstat konflikty mezi nově vzniklou kolonií Jamestownem a indiány, které přerostou v otevřený boj… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (640)

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Krásná lyrická love story, ve které nejde ani tak o historické reálie jako spíš o city a emoce. Vyzdvihnout musím i excelentní výkon Q'Orianky Kilcher, která leckdy zastiňuje i své zkušenější kolegy. Malick natočil "jiný" historický film než na jaké jsme zvyklí. Jiný ovšem neznamená špatný, právě naopak. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Sečtělý Terrence Malick mi rozhodně nikdy nepřišel extrémně pomalý. I přesto, že je plný nedořečeného, tak ale nejen působivý vnitřní monolog je divákovi, který se nebojí použít hlavu, pomocí k uchopení mnohovrstevnatého děje. Bezesporu inteligentní filmař několikrát nechá vzpomenout na svoje předešlé dílo (Tenká červená linie), opět objevuje krásu v jednoduchosti. Krásná hudba, kamera.. výprava, herci!! ()

Reklama

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Akceptovat rukopis Malicka je trochu problém. Vše vsadil na éterickou řeč těla a domýšlení si a namísto striktního tahu směrem z komína vede diváka po obloucích, rozuměje po fasádě. A to doslova, ergo fenomenologicky, neboť ulpívá na povrchu (fasádě) věcí. Stačí říct jen tolik, že Farrell – v civilu snivec i buřič – zde vystupuje jako filozofující zbojník vypadnuvší z Andreje Rubleva razící myšlenku, že poznání ruší víru. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem viděla poprvé před nějakými třemi, nebo čtyřmi lety, tenkrát jsem u něho usnula. Na filmy Terrence Malicka se člověk nemůže dívat jakýkoliv den, musí na ně mít opravdu náladu a už tak nějak tušit, do čeho jde. Poslední dobou jsem na Malickově vlně a tak jsem filmu dala druhou šanci, dobře jsem udělala. Nový svět je těžko uchopitelný snímek, nemá klasickou vyprávěcí koncepci, příběh je vyprávěn pomocí obrazů a občasných vnitřních monologů postav. Slovy se zde zbytečně neplýtvá. To, co jsem zažila během prvních čtyřiceti pěti a posledních patnácti minut se jen těžko popisuje. To byla zkrátka nádherná poezie, nevnímala jsem svět okolo a jen jsem žasla nad tou krásou, která byla přede mnou. Film plný nádherných myšlenek, to už je ale tak nějak v Malickových filmech pravidlem. Škoda té prostřední části, kde se toho možná Malick snažil zobrazit příliš, ale pro mě už tady vznikla jen klasická love story, kde už jsem úplně nedokázala všechno vnímat tak do hloubky, jak by to asi pan režisér chtěl. K dokonalosti mi ale chyběl vážně kousek. Jsem strašně ráda, že existuje režisér, který kašle na všechna pravidla, točí si po svém a vůbec neřeší diváky. Ještě radši jsem ale, že patřím mezi tu skupinu, která jeho díla dokáže řádně ocenit a dokáže si je vychutnat. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to veľmi dobrá historická dráma od Terrenca Malicka. Má výborný príbeh o výprave z Európy, ktorá sa vylodí na americkom pobreží, aby tu postavila kolóniu a nadviazala vzťahy s domorodým obyvateľstvom, č dostane za úlohu jeden muž, vojak a odsúdenec. Po zoznámení s domorodým kmeňom konečne spoznáva svoj vysnívaný život, bez nenávisti a závisti a navyše si nájde aj svoju lásku, ktorá mu city opätuje, ale nič dobré netrvá večne a vzťahy medzi novými osadníkmi a domorodým obyvateľstvom sa začnú meniť. A výrazne to ovplyvní aj jeho lásku. Spracovanie sa mi veľmi páči, ale stále sa z toho ešte dalo získať aj viac. Určite neľutujem, že toto nie je klasicky podaný historický film, práve naopak, tento Malickov poetický štýl je jednoducho úžasný, filmu to pridáva na výnimočnosti a žiadny problém nemám ani s dĺžkou, film dokáže zaujať po celý čas. Prvá tretina je perfektná, Malick ma vždy dostane už úvodom, v tejto fázi je každý záber, gesto alebo vnútorný monológ dohnaný k dokonalosti a táto časť je zaujímavá aj po dejovej stránke, život civilizovaného človeka z európskeho pohľadu medzi domorodcami, ale potom už všetko čiastočne upadne, dej ma v strednej fázi bavil menej a aj tá poetika už nemá až taký vplyv. Ale zase sa to vylepší v poslednej tretine, kedy už má výrazný priestor aj domorodkyňa, nová postava Európana a celá táto časť sa mi opäť veľmi páči. Takže tu určite nejde o výpravu alebo výraznejšie dobrodružstvo, ale lásku, spoznávanie nových krás a iných spôsobov života a práve to je podané výborne, najprv si vyskúša Európan život medzi domorodcami a v neskoršej zase domorodkyňa medzi Európanmi, toto bol výborný nápad a vydaril sa naplno. Síce v historickom žánri sa bežne hodnotí aj akcia, ale v tomto prípade o ňu vôbec nejde, v celom filme sú prakticky dve nevýrazné, komornejšie akcie bez väčších kvalít, ale tu o to vobec nejde. Herecké obsadenie je výborné, sú tu tri zásadné postavy, Colin Farrell, Christian Bale a Q'Orianka Kilcher, získali si ma všetci, ale z dvoch nápadníkov som fandil jasne Baleovi, no poteší aj viacero iných menších postáv, hlavne August Schellenberg alebo Wes Studi. Réžia a technická stránka sú samozrejme vynikajúce, Terrence Malick je podľa mňa najkvalitnejší americký režisér vôbec a to mi potvrdil aj tu. A veľkú pochvalu si zaslúži aj hudba, tá je skvelá. Škoda, tej slabšej strednej fázy, ktorá tomuto filmu zobrala plné hodnotenie, ale inak som veľmi spokojný, skvelý vizuál, réžia, herci, hudba a väčšinu času aj scenár. 82% ()

Galerie (38)

Zajímavosti (35)

  • Pomocí speciálních efektů byl pro potřeby filmu znovuoživen papoušek karolínský (Conuropsis carolinensis), dnes již bohužel vyhynulý, ale v době, v níž se film odehrává, hojný zástupce severoamerické avifauny. (Lavran)
  • V Tokiu byl film uveden ve formátu podobném Smell-o-Vision, který byl vynalezen a také víceméně zanikl v 60. letech. Sedm vůní, které během filmu Nový svět vydávala zařízení instalovaná pod sedačkami, mělo podpořit a zvýraznit divácký zážitek. Milostné scény doplňovala květinová vůně, zatímco mátu a rozmarýn ucítili diváci ve scénách vypjatých. (hippyman)

Související novinky

Malick se rozjíždí

Malick se rozjíždí

05.02.2010

Ještě ani neměla premiéru jeho „kosmická óda na život“ s Bradem Pittem a Seanem Pennem The Tree of Life (vlastně se vůbec neví, kdy by měl být film uveden, protože nemá distributora), a Terrence… (více)

Projekt 100 pro rok 2008

Projekt 100 pro rok 2008

29.11.2007

V první půli příštího roku připravila Asociace českých filmových klubů už 14. ročník Projektu 100, který nabídne do české distribuce dalších deset kvalitních a celosvětovou kritikou oceňovaných… (více)

Malickova Fontána?

Malickova Fontána?

02.11.2007

Když už Terrence Malick jednou za pár let něco natočí, i přes zdánlivě tradiční náměty to nikdy není typický hollywoodský výplach. S tím bohužel ruku v ruce kráčí fakt, že si jeho filmy těžko hledají… (více)

Reklama

Reklama