Reklama

Reklama

Roku 1607 připlouvá do Nového světa ke břehům Virginie anglická loď. Na její palubě se nachází spoutaný kapitán John Smith (C. Farrel), který má být krátce po přistání popraven za pokus o vzpouru. Je však velitelem výpravy, kapitánem Christopherem Newportem (C. Plummer) omilostněn a pověřen navázáním kontaktů s místními domorodci a získáním zásob pro nadcházející zimu. Na své cestě je zajat a život mu zachrání dcera indiánského náčelníka Pocahontas (Q. Kilcherová). Oba se do sebe zamilují, Smith Pocahontas učí svůj jazyk a ona mu zase ukazuje krásy svého světa. Jejich láska je však ohrožena, když začnou narůstat konflikty mezi nově vzniklou kolonií Jamestownem a indiány, které přerostou v otevřený boj… (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (35)

  • Režisér Wim Wenders označil tento film za jeden z nejlepších filmů, které kdy viděl. Považuje za neuvěřitelné, že film, jež znatelně přesahuje kterékoliv filmy, které získaly toho roku Oscara, získal pouze nominaci za kameru. Pozn. nejlepší kameru v roce 2006 vyhrál Dion Beebe za film Gejša (2005). (A-chmed)
  • Terrence Malick do filmu obsadil také svou nynější ženu Alexandru ("Ecky") Malick - a to do role anglické královny Anny (společně s králem Jakubem se ve scéně Pocahontasiny audience u královského dvora podivuje nad exemplářem severoamerického orla bělohlavého). (Lavran)
  • Pomocí speciálních efektů byl pro potřeby filmu znovuoživen papoušek karolínský (Conuropsis carolinensis), dnes již bohužel vyhynulý, ale v době, v níž se film odehrává, hojný zástupce severoamerické avifauny. (Lavran)
  • Ve zvukové stopě filmu je k zaslechnutí okolo 100 severoamerických ptačích druhů. (Lavran)
  • Hlavní motiv filmu - záchrana John Smitha (Colin Farrell) Indiánkou Pocahontas (Q'orianka Kilcher) - se možná nezakládá na pravdě. Ve svých prvních cestopisech vydaných krátce po předpokládané záchraně v letech 1608 a 1612 se o ní Smith vůbec nezmínil a učinil tak až poté, kdy se Pocahontas stala slavnou díky své návštěvě Anglie. (kenny.h)
  • Předlohou filmové Pocahontas (Q'orianka Kilcher) byla dcera vlivného indiánského náčelníka z přelomu 15. a 16. století ze západní Virginie. Její skutečné jméno bylo Matoaka. Později se nechala pokřtít na Rebeccu, provdala se za anglického pěstitele tabáku Johna Rolfeho usazeného v americkém Jamestownu a porodila mu syna Thomase. Šlo o první úředně doložený sňatek mezi bělochem a indiánkou v americké historii. Posléze přesídlila do Londýna, kde se stala celebritou coby "indiánská princezna, která přijala Pána Boha". (kenny.h)
  • V jedné scéně, která se dostala pouze do režisérského sestřihu, se Pocahontas (Q'orianka Kilcher) ptá Smitha (Colin Farrell), jaký rozdíl mezi zemí a světem. Smithovo vysvětlení, že světě je tvořen lidmi, ale Země ne, odkazuje k Heideggerově ontologii, která takto rozlišuje mezi "totalitou věcí" a světem jakožto podmínkou k možnosti smysluplnosti věcí. Malick se o Heideggera intenzivně zajímal během svých studií filozofie a také přeložil jeho práci "Vom Wesen des Grundes". (KlonyIlony)
  • Přestože Christopher Plummer považuje Malickovy filmy za poetické obrazy, ve chvíli, kdy zjistil, že byly některé jeho emotivní scény z filmu vystřiženy, napsal režisérovi rozhořčený dopis, kde údajně také stálo: "Jsi strašně nudný a rychle si sežeň scenáristu." Tím údajně jeho spolupráce s Malickem skončila. (Brousitch)
  • Colin Farrell údajně během natáčení na Malickovu adresu řekl, že "na nás se stejně vyse*e a bude si natáčet létající orlovce". (Brousitch)
  • Hlavní kameraman Emmanuel Lubezki získal v roce 2005 cenu San Diego Film Critics Society Award za nejlepší kameru. (gojackill)
  • Průměrná délka záběru: 6,7 sekund. (HellFire)
  • Colin Farrell si v přípravě na roli přečetl všech sedm knih, které John Smith vydal v Anglii a v nichž popisoval svůj život. (HellFire)
  • Oblečení, které Pocahontas nosí během audience u královny, je založeno na jednom z jejích vzácných vyobrazení. (HellFire)
  • Castingu na roli Pocahontas se zúčastnilo přes dva tisíce žen. (HellFire)
  • Pocahontas (neboli jméno, pod kterým je Mataoka známa) takto není ve filmu nikdy oslovena. (HellFire)
  • Bylo natočeno přes 300 km filmu. (HellFire)
  • Postavení pevnůstky Virginia trvalo 30 dní, tedy stejnou dobu, jakou potřebovali skuteční stavitelé, ale bez využití moderní techniky. (HellFire)

Související novinky

Malick se rozjíždí

Malick se rozjíždí

05.02.2010

Ještě ani neměla premiéru jeho „kosmická óda na život“ s Bradem Pittem a Seanem Pennem The Tree of Life (vlastně se vůbec neví, kdy by měl být film uveden, protože nemá distributora), a Terrence… (více)

Projekt 100 pro rok 2008

Projekt 100 pro rok 2008

29.11.2007

V první půli příštího roku připravila Asociace českých filmových klubů už 14. ročník Projektu 100, který nabídne do české distribuce dalších deset kvalitních a celosvětovou kritikou oceňovaných… (více)

Malickova Fontána?

Malickova Fontána?

02.11.2007

Když už Terrence Malick jednou za pár let něco natočí, i přes zdánlivě tradiční náměty to nikdy není typický hollywoodský výplach. S tím bohužel ruku v ruce kráčí fakt, že si jeho filmy těžko hledají… (více)

Reklama

Reklama