Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Muzikál Ondřeje Soukupa a Gabriely Osvaldové, v roli Johanky z Arku - Lucie Bílá. Na motivy legendy o francouzské národní hrdince vznikl světoznámý muzikál Johanka z Arku. Stal se největší událostí pražské muzikálové scény roku 2000. Čeká Vás originální soudobá hudba, využívající středověké postupy, inspirovaná poetickým libretem. Od roku 2000 do roku 2003 bylo v divadle Ta Fantastika v Praze odehráno přes 800 představení, které shlédlo více jak 350.000 diváků. Lucie Bílá byla za roli Joahnky z Arku oceněna prestižní cenou české herecké a divadelní asociace Thálie za rok 2001... Johanka z Arku, zvaná též Panna Orleánská, se narodila roku 1412 ve vesnici Domrémy, v Lotrinsku ve Francii. Její rodná víska se nacházela v době našeho příběhu v severní polovině Francie, okupované v té době vojsky anglického krále Jindřicha VI. Zde, mezi svými ovečkami, vyrůstala v bohabojnou dívku, která od svých 14-ti let slýchávala hlasy a za sluncem prozářených dní se jí zjevovali andělé a světci. Boží milostí se z prostinké venkovské dívenky stala sjednotitelka Francie francouzská národní hrdinka blahoslavená Johanka z Arku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (34)

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Muzikálová nuda téměř k nedokoukání. Málo nápaditá hudba (až na jediný hit), místo zpěvu se často jen ječí, chaotická a přeplácaná scéna, příšerné kostýmy a režie nehodná slavného jména Jozefa Bednárika. Nejsem sice zrovna milovník muzikálů, ale pár kvalitních, vesměs zahraniční provenience, jsem už také viděl. Tohle je ovšem příliš... Kýč jak bič. Dvě hvězdy jen ze soucitu. ()

TomStall 

všechny recenze uživatele

Určitě jeden z nejlepších muzikálů které u nás bylo možno vidět. Já jsem tu čest měl a tak pro mne tenhle záznam je velmi příjemnou vzpomínkou. I když samotná inscenace není vizuálně moc bohatá tak samotný muzikál je opravdu výborný, písničky zapamatovatelné a obsazení taktéž špička. **** za tenhle krásný kýč - ale to opravdu hodnotím hlavně samotné představení než "film" ... ()

Reklama

kocik1 

všechny recenze uživatele

Muzikál jsem svého času viděla v lepším obsazení (Kolář nesahá pěvecky a vlastně i vzhledově Střihavkovi ani po kotníky, i když výškou je to nejspíš obráceně) na divadle a líbil se mi, i když, co si pamatuji, už tehdy mě překvapila scéna dokreslená promítacím plátnem. V televizním záznamu toto bohužel vynikne ještě víc, stejně jako jevištní výprava a choreografie, která vypadá velmi uboze a v kontextu s tím tak na obrazovce vyznívá i celý muzikál. Sledovat tohle představení má tedy význam maximálně pro fanoušky některého z interpretů nebo ty, kdo si chtějí připomenout viděné představení. Jinak je to, obávám se, jenom ztráta času. ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

Trable s českým muzikálem.¬         Některé chyby českých muzikálů jako by se stále opakovaly. Souvisí to s tím, že jich řadu často vytváří titíž lidé zapojení do tohoto umění jako do "byznysu" a nepustící mezi sebe jiného. Trpí tím jevištní zpracování, trpí tím herecké výkony, pouze divák a producent jako by byli spokojeni, divák s podívanou, producent s tržbou. S tržbou ale ne z mé kapsy. Já mám na muzikálovou podívanou přísnější měřítka a průměrná podívaná mne neuspokojí jako průměrného diváka, jehož vkus je v Čechách dosti ubohý. Proto také českým muzikálům neholduji a nechávám je jaksi na okraji mého zájmu.¬                 Nemohu zde uvésti podrobný rozbor, neboť nejsem odborníkem jevištním ani filmovým. Mohu poukázati pouze na to, že volba umělkyně Lucie Bílé do postavy Johanky, selské dívky zcela jiného zrna než její představitelka, nebyla opodstatněna ani výborným pěveckým projevem oné. Zase zachrochtali čuníci... Bára Basiková, hrající Johanku v jiném představení, se do této úlohy pásne určitě podstatně líp a i kdyby snad nezpívala s tak široce otevřenými ústy jako Bílá, celkový dojem musí býti podle mě výrazně lepší.¬                 Měl-li bych rozdrobiti celkový dojem a zhodnotiti zvlášť jednotlivé složky díla, potom by byl scénář 3, písně 5, režie 2, dramaturgie 2, výtvarnictví 2, choreografie 2, hudba 3, kamera + střih 2, kostýmy 2, herci 2, zpěv 5. Vypočtený průměr 3 bodů odpovídá lepšímu průměru při použití řady nula až pět.¬                 Jak patrno, hlavní sílu tohoto muzikálu vidím v muzikálových vlastnostech -- zpěvu a slovech písní, hudbě. Ostatní složky jsou vesměs průměr či mírný podprůměr. Řekl bych, že tomu, kdo si hodně potrpí na jevištní kvalitu, tomu mohou jevištní prvky i pokaziti celou podívanou a narušiti sílu zpívaného slova. Tolik moje doporučení. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Ondřej Soukup (hudba), Gabriela Osvaldová (texty) a Jiří Hubač (libreto) Vzhľadom k tomu, že som nemal to šťastie vidieť pôvodné naštudovanie, ale len obnovenú verziu (2011) skoro po 10 rokoch od premiéri, je zrejmé, že dielo prešlo prirodzenou degradáciou kvality: absencia pôvodnej réžie, niektorých predstaviteľov, a záskoky naštudované z dvd. To všetko má dopad na celok a spôsobuje "len" priemerný zážitok pri diele, ktoré malo úžasnú povesť ako medzi divákmi, tak aj medzi kritikmi. Silne cirkevná atmosféra s gýčovitými kostýmami mi úplne nesadla, taktiež som mal problém s kulisami. Ale to je už len vec vkusu. Zvuk bol v pohode - v Kalichu to vždy závysí od toho, ktorí z dvoch pánov zvukárov za pultom stojí :) Na Robinovi Hoodovi to naopak bolo katastrofálne prepálené, na úkor zrdavia... | Videno v Kalichu, 11.2.2012, Praha | ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama