Reklama

Reklama

Avatar: Legenda o Aangovi

(seriál)
  • USA Avatar: The Last Airbender (více)
Animovaný / Dobrodružný / Rodinný / Fantasy / Akční / Mysteriózní
USA, (2005–2008), 26 h 4 min (Minutáž: 23–48 min)

Hrají:

Zach Tyler, Mae Whitman, Jack De Sena, Dante Basco, Jessie Flower, Dee Bradley Baker, Mako, Grey Griffin, Mark Hamill, Jim Meskimen, Jason Isaacs (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(61)

Bezstarostný 12letý Aang musí ovládnout své živelné schopnosti a čelit svému osudu, aby navrátil rovnováhu do světa rozděleného násilným konfliktem. (SkyShowtime)

Recenze (187)

draggo 

všechny recenze uživatele

Book One: Water Na tenhle seriál jsem narazil úplnou náhodou v době, kdy ho ještě v ČR skoro nikdo neznal a (zprzněná) filmová adaptace byla hudbou budoucnosti. Netušil jsem, jestli je to myšlené jako seriál pro děti nebo pro dospělé (až později jsem zjistil, že cílovka je údajně 6-11 let, ale většině fanoušků je tak minimálně 2x tolik). Ale bavilo mě to naprosto neskutečně. Pohltil mě ten svět čtyřech národů jednotlivých elementů, bavily mě postavy napsané lépe než ve většině "dospělých" seriálů a užíval jsem si skvěle vymakané akční scény (a brečel do polštáře, že ze mě nikdy nebude airbender :D). Ale především si mě zaháčkoval ten příběh o dvanáctiletým klukovi, kterej zjistil, že je posledním ze svého lidu a navrch má jako Avatar na svejch bedrech odpovědnost za celej svět. Střídají se tak momenty vážný a vtipný, a kupodivu to do sebe skvěle zapadá a celý je to jízda od začátku až do konce. S koncem finálové epizody jsem věděl, že jsem právě našel jeden z nejlepších seriálů, co jsem kdy viděl. /95% a 5*/ Oblíbené epizody: Southern Air Temple, The Blue Spirit, The Fortuneteller, Siege of the North Book Two: Earth Druhá série nezůstává té první nic dlužna a i když se to zdálo nemožné, kvalitativně ji ještě překonala. Co mě dostalo asi nejvíc, byl vývoj všech postav, který za těch 20 dílů urazily neskutečnou cestu a třeba ze Zuka se stává možná nejzajímavější postava celýho seriálu. Příběh je tentokrát mnohem dospělejší, zamotanější a komplikovanější, a upřímně řečeno mi to už vůbec nepřijde jako seriál pro dětské publikum, které ATLA podle mě nemůže úplně pochopit. Druhá sezóna také znamená příchod několika nováčků, kteří do seriálu skvěle zapadli a spolu se starými známými se domanévrovali do finále, které svojí dokonalostí a emocionální silou překonalo veškerá má očekávání a potvrdilo, že jsem A:TLA nezařadil na absolutní seriálový vrchol omylem. /100% a 5*/ Oblíbené epizody: The Cave of Two Lovers, Zuko Alone, The Tales of Ba Sing Se, Crossroads of Destiny Book Three: Fire Třetí série završila tohle seriálové mistrovství tím nejlepším možným způsobem. Jako nit se jí táhne ten blížící se nevyhnutelný konec, přesto se ale opět najde čas na spoustu skvěle zpracovaných odboček a konečně se více pokročí v romantické lince, kterou seriál v předchozích řadách jen naťukával. Opět mě nepřestává překvapovat propracovanost a vývoj jednotlivých postav, epizody hýřící skvělými nápady, dokonalé akční sekvence a mimo jiné stále i dostatek humoru. Zkrátka tahle série mi utekla snad ze všech nejrychleji a vyvrcholila peckovým 4-dílným finále Sozin's Comet, které seriál naprosto dokonale završilo. A když jsem poprvé zíral na černou obrazovku potom, co skončily závěrečné titulky, cítil jsem ten vzácný pocit smutku, že něco skončilo, který mívám jen u těch největších majstrštyků. Klobouk dolů. /100% a 5*/ Oblíbené epizody: The Painted Lady, The Beach, Day of Black Sun, Sozin's Comet ()

Claude Speed 

všechny recenze uživatele

USA se opět šťourá, kde nemá, tentokrát se snaží o "emerické" anime. To bohužel nevychází tak, jak by leckdo očekával. Recenze jsou sice zajímavé a slibné, ale ve výsledku jsem nedostal skoro nic z toho. Příběh je poutavý, ale tvůrci s ním nedokážou pracovat s jeho potencionálem. Průběh epizod je dost nudný, je sice říznutý dobrými vtípky ale to je trochu málo... Chybí tomu nějáký pořádný spád a akce, jako třeba u Naruta, ale tady jde spíš jen o slabší odvar. Vkládal jsem si do tohohle seriálu velké naděje. 35%. ()

Reklama

BrooksW.Here 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"You must actively shape your own destiny and the destiny of the world." _____________ Jeden z najlepších animovaných počinov všetkých čias! Naozaj nerozumiem tomu, prečo som zhliadnutie tohto skvostu tak dlho odkladal, pretože aj napriek tomu, že je určený pre mladšie publikum, tak mne neskutočne sadol a ohromne ma bavil. Okrem toho má Avatar: The Last Airbender aj jeden z najkomplexnejších fiktívnych svetov, aké som mal kedy možnosť vidieť (pri čom každá jedna epizóda ho rozširuje nejakým iným spôsobom), všetky hlavné postavy majú dopodrobna prepracovaný charakter a originálne backstory a v priebehu tých 61 epizód si prejdú neuveriteľným a v niektorých prípadoch dokonca dychberúcim a emotívnym vývojom (v závere som si zamiloval každú jednu z nich)! A ten príbeh je jednoducho ohromujúci – niečo tak geniálne vygradované a zároveň tak mimoriadne epické som už naozaj dlho nevidel! Skutočne nemám slov, spolu so Spider-Manom: ATSV je Avatar: The Last Airbender tým najpôsobivejším animovaným dielom, aké som kedy videl a musím priznať, že sa stal aj jednou z mojich najväčších seriálových srdcoviek. Nehorázne ma to bavilo, Aangov svet mi naozaj prirástol k srdcu a vôbec sa mi s ním nechcelo lúčiť (našťastie tu mám ešte Legendu Korry 😅)... Dávam zaslúžených 10 vzdušných chrámov z 10, neuveriteľne som si to užil a aj napriek zopár slabším (avšak stále nie nudným!) častiam na mňa Avatar ako celok pôsobí dokonalo, hneď by som si ho pozrel znovu... Jednoducho povedané: NEZABUDNUTEĽNÝ ZÁŽITOK! _____________ "Life happens wherever you are, whether you make it or not." ()

P. J. D. 

všechny recenze uživatele

Výborná animace, skvělý humor, dobře zahrané postavy, jenž mají osobité kouzlo, tudíž donutí diváka si je zamilovat, nápaditá hudba, nezapomenutelný a neohraný příběh, hluboké myšlenky. To vše a ještě mnohem více je zabaleno do tohoto úžasného a jedinečného animovaného seriálu, co jsi mne získal hned po shlédnutí prvního dílu. Musím podotknout, že na originalitě tento kousek skutečně nepostrádá. Pokud bych měl možnost, přirovnal bych jej k "Malému princovi", který mi toto dílko silně připomíná. Není to jen proto, že je hlavní postavou malý chlapec, ale také z toho důvodu, že i když se na to podíváte jako malé dítě, budete to mít jen za pohádku. Když se však k tomu následně vrátíte v dospělosti, pochopíte tu pravou hloubku. Za mě mohu říci, že bych uvítal více takovýchto animovaných seriálů. Jasně dávám pět hvězdiček z pěti. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Hodnocení první série: To, co se ze zeačátku jevilo jako nevázaná sranda pro děti 10 a níž se s postupem času stále více a více měnilo na velmi vyzrálé, promyšlené a strhující fantasy, jehož výborně pointovaná komika je spíše takový bonus, byť naprosto neoddělitelný od skvěle funkčního celku. Od 12. retrospektivního dílu pak nastupuje vyloženě nedětský feeling, který po posledních dvou dílech nenechá na pochybách už vůbec nikoho: I navzdory americkým penězům a občas přeci jen poněkud evropštějšímu looku je Avatar čistokrevným Anime. Zjevná inspirace východní kulturou, nenásilné moralizování skrze neochvějnou moudrost starších, svět duchů, ustící v nečekané hororové finále s duchem, který krade tváře, a spektakulární monster momenty přírodních duchů a totální destrukce, které si v ničem nezadají s Neon Genesis Evangelion... Po první sérii jednoznačně za 5 a zvědavost do další kapitoly ohromná!!! Hodnocení druhé série: Po druhé sérii už to slavné není. Výrazný pokles tempa, občas až přílišná překombinovanost, psychologické otočky některých postav, výraznější nevyrovnanost mezi humornou a vážnou složkou (díl v jeskyni dvou milenců s věčně zhulenými nomády je ovšem super) a v posledních dílech také slabá gradace a značně nešťastné prolínání mezi dějovými liniemi. Druhá série za nic moc 3 hvězdy... Hodnocení třetí série: A bohužel, pokořit první sérii se nepodařilo. Třetí je přesně na pomezí mezí první a druhou, rozkouskovanost Země se naštěstí v druhé části série vytratila, když se linie spojí a seriál nabere opět jednotné směřování. Velikosti "Vody" se ale jen málokdy přiblíží (tanec s draky, nebo obří ostrov - želva jest čestnou výjimkou). No a pak samozřejmě ohromné čtyřdílné finále. Výsledek tedy, stejně jako poslední řada, za ****. Ale silné... ()

Galerie (1 154)

Zajímavosti (185)

  • Azulin styl ovládání ohně byl inspirován čínským bojovým uměním Chāquán. (Azurovydrak)
  • V knize „The Art of the Animated Series“ se uvádí, že válečná místnost Pána ohně je inspirována čínskou a egyptskou architekturou. (KGBelik)
  • Jméno Azuly má původ ve španělském slově „azul“, což znamená modrá. Jde o odkaz na Azulin ikonický modrý plamen. (Azurovydrak)

Související novinky

Duch anime vládne Hollywoodu

Duch anime vládne Hollywoodu

18.04.2008

Šéfové velkých studií očividně věří, že Speed Racer sourozenců Wachowských (Larry a Andy) bude hit (a s přihlédnutím k vynikající trailerové kampani tomu začínáme věřit také). Jinak si nejde… (více)

Reklama

Reklama