Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký televizní snímek Občan X vznikl podle skutečných událostí zpracovaných v knize Roberta Cullena Oddělení vražd. Jeho tvůrci líčí osmileté pátrání po masovém vrahovi, který během osmdesátých let v tehdejším Sovětském svazu brutálně zabil neuvěřitelných dvaapadesát lidí, z nichž většinu tvořily děti. Páteř vyprávění ovšem nespočívá jen v odhalování vrahovy identity a jeho dopadení podle obvyklých thrillerových schémat. Tvůrci zdůrazňují jiný děsivý aspekt celého případu, totiž obludný byrokratický a ideologický ruský aparát, který z různých důvodů do poslední chvíle znemožňoval šéfovi vyšetřujícího týmu Viktoru Burakovovi dopadnout pachatele. Psychicky vyčerpaný detektiv, obávající se jak neúspěchu a zodpovědnosti za další mrtvé, tak tvrdých represí vůči vlastní osobě, dopadne zločince až po změně režimu... Masový vrah Andrej Čikatylo (v ruštině psán Čekotylo) je tvůrci představen jako oběť psychické poruchy a v pozoruhodném podání Jeffreyho DeMunna vzbuzuje spíše lítost a soucit než nenávist. V kriminálním dramatu, které režisér Chris Gerolmo natáčel v Maďarsku, dále hrají Stephen Rea, Donald Sutherland a Max von Sydow. Snímek oceněný Zlatým glóbem je po právu považován za jedno z nejlepších děl z produkce HBO. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (286)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na televizní film výborný kousek. Sice film nenabídl podrobnější analýzu případu, postupy s jakými vyšetřovatelé přicházeli nebo nějaké body, o které by se dalo opřít, ale na druhou stranu naprosto výborně představili tehdejší atmosféru v Sovětském svazu, nesmysly, kterými oblbovali celý národ, ale i perfektní herecké výkony, které si připsal každý, kdo se ve filmu objevil. Stephen Rea, Donald Sutherland, Max von Sydow, ale i Jeffrey DeMunn (ten především). Na fakt, že je film dotován americkými penězi je tenhle film dost objektivní. Celé to dává smysl od začátku až do konce. Jakmile se na scéně objeví masový vrah Andrej Čikatila, tak jsem napětím ani nedýchal. Nehledě na to, že některé záběry jsou naprosto precizní. Tohle je poctivě odvedená práce silného příběhu, která stojí za to vidět. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Film plný rozporů. Na jednu stranu poměrně vtahující, myšlenkově bohatý a skvěle obsazený i zahraný, ale současně nedotažený a rozkouskovaný mezi potenciálně silné motivy, z nichž každý by však zasloužil větší pozornost. Film táhne zejména jeho samotný námět a k dobru mu lze přičíst i kritiku sovětských státních orgánů, ale v závěru přesto zůstane pachuť nad nenaplněným potenciálem příběhu o nejhorším masovém vrahovi ruské historie, jehož běsnění a osobnost televizní Občan X bohužel dostatečně neznázorňuje. 70% ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Dohnal jsem si klasiku s Donaldem Sutherlandem o známém sériovém vrahovi Chikatilovi ze Sovětského svazu, který zabil 52 lidí a většinu z nich tvořili děti. Na televizní film je Občan X milým překvapením a sledujeme několikaletý hon na Chikatila, kterému se dařilo 8 let terorizovat děti Sovětského svazu. Explicitní násilí zde sice není, ale mrazivá atmosféra se nese po celý film a kdo má rád filmy o sériových vrazích neměl by váhat i bez ohledu na rok vzniku. Kvalitní a poutavý životopisný Thriller, který zaujme i dnes. Příběh****, Akce>Ne, Humor>Ne, Násilí*, Zábavnost****, Hudba***, Vizuál****, Atmosféra****, Napětí****. 8/10. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Príjemné prekvapenie, ktoré som u televízneho filmu ani neočakával. Na prípad rostovského masového vraha Čikatila sa dobre pamätám a zaujímalo ma, ako sa s touto divácky atraktívnou témou popasujú tvorcovia filmu. Mali k dispozícii výrazné herecké typy, dobre sa im podarilo zobraziť nielen ruské reálie tej doby, ale aj psychológiu správania sa stranícko-byrokratického vedenia i bežných občanov. Z tohto hľadiska ma zaujala nielen spomínaná herecká trojka, ale aj Joss Ackland v úlohe straníckeho bossa poťahujúceho za nitky. Slabinou filmu bola paradoxne postava Andreja Čikatila, ktorý iba výnimočne pôsobil v zhode s krutými činmi, ktoré páchal. A tak rozhorčenie divákov bolo nasmerované viac proti aparátčikom, než proti samotnému masovému vrahovi. Ak to bolo zámerom, tak nebol najšťastnejší. Myslím si, že tento film znesie porovnanie s omnoho slávnejším Zodiacom. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Věřim tomu, že kdybych o Čitakilovi nikdy neslyšel a nic o něm nevěděl, tak bych asi na film zíral s otevřenou hubou od první do poslední minuty. Jenže já se o sériový a masový vrahy trochu zajímám a tim pádem jsem měl o Čitakilově případu docela dost informací a tento film mě nemoh absolutně ničim překvapit. Ale těch 103 minut mi uteklo jako voda a docela se mi film líbil. Snad jenom to strašně laciný zpracování mi trochu lezlo na nervy. Nějaký střídání ročních období nebo třeba stárnutí postav za těch 8 let nikdo neřešil. Holt televizní film. A představa američanů o životě v SSSR v 80. letech mě pobavila. Lidi nosej hadry, který nejspíš pamatujou ještě carský Rusko a některý výjevy byly spíš jako z nějakýho post-apokalyptickýho sci-fi. Ale rozhodně to bylo lepší než Občan Havel a Občan Kane dohromady. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (30)

  • Andrei Chikatilo (Jeffrey DeMunn) byl narozen 16. října 1936 v Jabločnoje Ukrajina a popraven 14. února 1994 v Novočerkassk Rusko. Byl otcem dvou děti a to Yuri Chikatilo a Lyudmila Chikatilo. (Albydeeere)
  • Čikatilo je popraven pistolí Glock. Ta ve skutečnosti nebyla ruskými ozbrojenými složkami nikdy používána. Nýbrž používali pistoli TT-33 neboli Tulský Tokarev vz. 1933 v ráži 7,62 x 25 mm Tokarev. (gjjm)
  • Poznávací značka 1732 ROH je na automobilu značky Volha GAS 3102 při odjezdu se zatknutým Čikatilem (Jeffrey DeMunn) a později je stejná značka i na Mercedesu, kterým odjíždí Burakov (Stephen Rea) od přiznání Čikatila. (Ivoman)

Reklama

Reklama