Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký televizní snímek Občan X vznikl podle skutečných událostí zpracovaných v knize Roberta Cullena Oddělení vražd. Jeho tvůrci líčí osmileté pátrání po masovém vrahovi, který během osmdesátých let v tehdejším Sovětském svazu brutálně zabil neuvěřitelných dvaapadesát lidí, z nichž většinu tvořily děti. Páteř vyprávění ovšem nespočívá jen v odhalování vrahovy identity a jeho dopadení podle obvyklých thrillerových schémat. Tvůrci zdůrazňují jiný děsivý aspekt celého případu, totiž obludný byrokratický a ideologický ruský aparát, který z různých důvodů do poslední chvíle znemožňoval šéfovi vyšetřujícího týmu Viktoru Burakovovi dopadnout pachatele. Psychicky vyčerpaný detektiv, obávající se jak neúspěchu a zodpovědnosti za další mrtvé, tak tvrdých represí vůči vlastní osobě, dopadne zločince až po změně režimu... Masový vrah Andrej Čikatylo (v ruštině psán Čekotylo) je tvůrci představen jako oběť psychické poruchy a v pozoruhodném podání Jeffreyho DeMunna vzbuzuje spíše lítost a soucit než nenávist. V kriminálním dramatu, které režisér Chris Gerolmo natáčel v Maďarsku, dále hrají Stephen Rea, Donald Sutherland a Max von Sydow. Snímek oceněný Zlatým glóbem je po právu považován za jedno z nejlepších děl z produkce HBO. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (286)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Výborný americký film, který komunistické období i všednodennost té doby nelíčí černobíle, ale naopak zasvěceně a zřejmě minimálně upravuje skutečnost. Jsou velmi vzácné okamžiky, kdy i trest smrti má své oprávnění. Je zajímavé, že nejúspěšnější se americká kinematografie zdá být právě tehdy, když důsledně vychází ze skutečnosti. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Zaráží mě, jak jsem na takový milý film mohl narazit až 27 let po jeho vzniku. Kam se hrabou všemi vychvalovaní vrahové z Netflixu. Čikatylo byl mimořádný psychopat. Přes 50 obětí z nichž přes 30 tvořily děti, tak to rozhodně není běžná bilance sériových vrahů. Film je chytlavě zpracován, absolutně nenudí a snad by se dalo říct i to, že vůbec nezestárl. Kdo má rád kriminálky a mezi jeho oblíbené kratochvíle patří sledování sériových vrahů, tak ten by si měl pošmáknout. [80 %] ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Výborná krimi jednohubka na jedno použitie o vraždiacom maniakovi, ktorý mal to šťastie, že žil v krajine zázrakov a v rajskej záhrade pre masových vrahov... Tak to dopadá, keď si niekto myslí, že u nás niečo také nie je možné a keď sa vyšetrovateľom kladú polená pod nohy. K tomu ešte ak sa pridá ego tak je pohroma na svete. Krásny príklad toho, ako moc dokáže osprostieť človeka. Čo sa týka dejovej linky, ide o silný krimi príbeh, ktorý sa rozlúskne úplnou náhodou. Inak aj ja by som tiež rád poznal to vysvetlenie, že ako je možné, že sa tie krvné skupiny nezhodovali. Páčilo sa mi aj herecké obsadenie a dobová atmosféra. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Skvěle obsazený televizní film o nejznámějším ruském masovém vrahovi a kanibalovi. Oproti snímku Evilenko na to šli tvůrci z druhé strany a spíše nám poodhalují nelehký průběh vyšetřování v tehdejším Sovětském svazu, kde bylo nemyslitelné přiznat si, že by za železnou oponou žila takováhle lidská zrůda. Více se o reálném Andreji Romanoviči Čikatilovi dočtete u mě v deníčku . ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Občan X - masový vrah a kanibal Andrej Čikatilo. Zajímavý film o deviantovi a neúnavném detektivovi, jehož posláním je Čikatila dopadnout. Aby se to povedlo, musí nejdříve zvítězit na nefunkčním aparátem. Ačkoliv je to TV film - budete tajit dech. Herci odvedli naprosto skvělé výkony. Všichni. Oproti Evilenkovi je to spíše o způsobu vyšetřování než o nějakých výraznějších emocích. Přesto se mi toto líbilo více než Evilenko. U mne je to na 4 rudé hvězdy. * * * * ()

Galerie (14)

Zajímavosti (30)

  • Poznávací značka 1732 ROH je na automobilu značky Volha GAS 3102 při odjezdu se zatknutým Čikatilem (Jeffrey DeMunn) a později je stejná značka i na Mercedesu, kterým odjíždí Burakov (Stephen Rea) od přiznání Čikatila. (Ivoman)
  • Kým všetky tabuľky a nápisy na budovách či inštitúciách sú v azbuke, spis Občana X je viditeľne napísaný v angličtine. (BlackTom)

Reklama

Reklama