Reklama

Reklama

Na konci všech válek

  • USA To End All Wars (více)
Trailer

Obsahy(1)

Válečným zajatcům zbývá už jen důstojnost... Nechvalně proslulou Železnici smrti nechali vybudovat Japonci v letech 1942 a 1943 jako důležitou dopravní tepnu mezi Thajskem a Barmou. Železnice byla vybudována v extrémně krátkém čase a nesmírně náročných přírodních podmínkách. Japonci na její stavbu kromě asijských dělníků využívali i spojenecké válečné zajatce, které sem přesunuli ze zajateckých táborů. Příběh snímku Na konci všech válek vychází ze vzpomínek skotského kapitána Ernesta Gordona, který se stal přímým účastníkem této tragické události v roli válečného zajatce. Vysoškolský student Ernie (Ciarán McMenamin) narukoval do války s vidinou, že se stane součástí historie, proto hrdě vstoupil do řad Argyllské a Sutherlanské horské pěchoty. Osudem Argyllských bylo vždy tvořit poslední obranou linii a tento osud se znovu naplnil tváří v tvář porážce a zajetí nepřátelskými silami. Po pádu Singapuru v roce 1942 jsou členové batalionu velícího důstojníka McLeana (James Cosmo) a jeho zástupce majora Campbella (Robert Carlyle) zajati japonskou armádou a drženi v pekle thajského zajateckého tábora, následně donuceni v otrockých podmínkách stavět železnici uprostřed džungle. Železniční trať vzniká na mrtvolách zajatců, kteří předtím museli čelit hrůzným válečným zločinům. Jen člověk s nadějí a rozhodností dokáže přežít a snášet neuvěřitelnou bolest a utrpení v místě, kde má život jednotlivce cenu váhy pírka. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (87)

petikacka 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů Kiefera Sutherlanda...Takový příběh amerických vojáků vězněných v japonském lágru a to, že Japonci, potažmo asiaté jsou krutá rasa je myslím všeobecně známo... Film ukazuje, že lidská touha po svobodě a po pomstě, jim dodává neuvěřitelnou sílu, kterou člověk může využít k přežití...Za mě 85% ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Chvílemi velmi drsný film o životě spojeneckých vojáků v japonském vězení. Jen jsem se chvílemi nemohla zbavit pocitu dejavu - "Tohle jsem už někde viděla... Nebo snad četla?" Vraceli se mi straří známí - Rudolf Vrba, Král Krysa, Most přes řeku Kwai- ve velmi kompaktním balení vztahů mezi strážemi a vězní, o implikaci dvou kultur (Obzvláště scéna ukřižování vyznívá velmi... VELMI silně a filosoficky.) V rámci možností velmi dobří herci a konec roztomile řízlý dokumentem. Sice jsem od toho čekala trochu víc, ale zklamaná jsem rozhodně nebyla. Svět je tak krutý:( ()

Reklama

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Neurazí a bohužel ani nikterak zvlášť nenadchne... Nějak mě filmnedokázal přesvědčit o krutostech zajateckých táborů. Jo, taky se tady s nima moc nemazlili, ale myslím, že ve skutečnosti to bylo ještě mnohem horší. Tohle je celkem dost nenápadnej film a nenápadnej rejža. Našel sem si to jen díky Marku Strongovi, kterej mě i tady přesvědčil o tom, že je to obrovský formát. Ještě se tady k mému úžasu objevil i cholerik z Trainspottingu - Robert Carlyle, kterej prostě umí neskutečně dobře zahrát psychycky narušený role :o). Nabízí se pochopitelně srovnání s legendárním Mostem přes řeku Kwai. Ale to mi přijde podobný jako srovnávat pořádný dudy s nebem :o). ()

mirec88 

všechny recenze uživatele

Tak to bol emotívne, obsahovo a naturalisticky bohatý film. Otriasol mnou silnejšie ako niektoré podobné filmy tohto druhu. Nikdy som si nemyslel, že Japonci boli až taký šialený a ten kódex bušidó ich zaväzoval k takým šialenostiam aké robili. Boli tu fakt otrasné zábery, ktoré našťastie neboli samoúčelné a každá viedla k posunutiu psychológie príbehu. A ten nádherný koniec zo súčasnosti mi vlial slzy do očí. Krásny, silný, humanistický a hlboko ľudský príbeh o schopnosti odpustiť a pomôcť. Osobne ja keby som bol v ich situácií, veľmi rád by som bol žiakom Ernesta Gordona. Je mi jeho myslenie veľmi blízke a snažím sa to prejavovať aj vo svojom živote. A to čo spravil na konci vojny ma presvedčilo, že ľudskosť vždy zvíťazí. Inak k hercom - Robert Carlyle sa mi doteraz v každom filme, ktorý som s ním videl veľmi páčil, ale tu podal až nadherecký výkon, Kiefer Sutherland bol výborný, ale herecký koncert podal pre mňa neznámy Ciarán McMenamin. To bol úžas. ()

Hopper 

všechny recenze uživatele

Vojnový film o "bojisku" v JV Ázii, teda podobnej lokalite ako v Leanovom The Bridge On the River Kwai. Kto si pod pojmom vojnový film predstavuje akciu v štýle vojaka Ryana, tu tvrdo narazí. Ide najmä o filozofickú záležitosť a stret kultúr a mentalít a o tom, čo znamenalo prežiť. Verím tomu, že pre britských zajatcov muselo predstavovať peklo na zemi a pomerne dobre sa tieto pocity dostať na plátno a k divákovi. Robert Carlyle ako veliteľ Britov Campbell sa snaží, ale nie je nosnou postavou. Odporúčam. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (6)

  • Otázky, které si pokládá Ernest (Ciarán McMenamin) při odjezdu z tábora: "Kdo je můj bližní? Kolikrát mám odpustit svému bratru? Co to znamená milovat své nepřátele? Co může člověk nabídnout výměnou za svou duši?" To jsou otázky, které jsou převzaty z Bible. (Kuny27)
  • Film byl natáčen převážně na ostrově Kauai, který je součástí Havajských ostrovů. (Lucas87)
  • Tlmočník Takaši Nagase je jednou z dvoch ústredných postáv filmu Koľaje osudu (2013). (magu)

Reklama

Reklama