Reklama

Reklama

Letopisy Narnie: Princ Kaspian

  • USA The Chronicles of Narnia: Prince Caspian (více)
Trailer 6
Dobrodružný / Rodinný / Fantasy
USA / Polsko / Slovinsko / Česko, 2008, 150 min

Princ Kaspian z rodu Telmarínů, právoplatný dědic trůnu, bojuje se svým strýcem, samozvaným králem Mirazem, o moc a je pronásledován jeho poskoky, kteří mu usilují o život. V nouzi zatroubí na čarovný lesní roh a pomocí teleportace přivolá ze školních lavic zpět čtveřici sourozenců z válkou sužované Británie, aby mu pomohli naplnit dávné proroctví. Za pomoci skřítků, kentaurů, minotaurů, mluvících zvířat a dalších členů živočišné říše budou muset Kaspian, Petr, Zuzana, Edmund a Lucie bojovat o zdánlivě ztracený trůn, pomstít smrt Kaspianova otce a obnovit stav spravedlnosti v říši, kde se sourozenci odměnou za svou statečnost stali králi a královnami. Podaří se jim zachránit Narnii a vrátit jí dávno ztracené časy svobody a štěstí? (TV Nova)

(více)

Videa (8)

Trailer 6

Recenze (653)

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Bylo to knižní předlohou? Nebo je to snad vina režiséra? Nebo už děti moc vyrostli a tahounka roztomilosti, Lucy, holt už neumí udělat ten správnej kukuč... Nevim... ale kouzelnost prvního dílu, mě bohužel u dvojky minula... Já vim, že další díly člověka v 9 z 10 případů prostě tak nenadchnou. jednička byla nová, zavedla nás do světa, který neznáme. Světa plného neuvěřitelna a pohody... byla to prostě krásná P-O-H-Á-D-K-A. (To slovo zdůrazňuju pro ty, kteří zapomněli, že né za všim se schovává propaganda, bible a velehluboké poselství. koukejte na to jako na pohádku a přestaňte to rozebírat jako knihu od Freuda... To ste fakt tak hrozně vyrostli?) Ale dvojka už prostě neni ono.. Nedrží se tolik knižní předlohy, která je podle mě sama o sobě slabší, a chybí mi velkolepost malých i velkých činů, kterou mám na Lewisových knihách tak rád... Je to trošku škoda, ale pořád jsem se dobře bavil - trojka je tedy s plusem. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nedokážu pochopit, proč se točí filmy směřované na mladší publikum o délce 147 minut. Ono přežít první díl o délce lehce přes dvě hodiny se i přes tu hromadu plastových zbraní, naivního příběhu a nezajímavých postav dalo přežít, ale co skoro 150? Bohužel druhý díl nepřináší žádné velké zlepšení po dějové ani psychologické rovině, která podle mě vypadla ještě před psaním scénáře a divákovi nezbude nic jiného, než sledovat další pohádku, kde bojuje dobro proti zlu v nekonečné metafoře a obyčejnosti. Je strašná škoda, že druhá Narnie vypadá tak obyčejně a odfušovaně, protože má několik příjemných a dobrých momentů, kam určitě nepatří rádoby drsní kluci, kterým nebylo ani patnáct a bojují na život a na smrt s mnohem staršími, zkušenějšími a vycvičenějšími protivníky. Naivita a pohádkovost jde ruku v ruce s ohraným příběhem bez jakékoliv snahy zlepšovat se. Po herecké stránce všichni trochu zestárli, ale není to moc poznat, snad kromě nejmladší postavy, která už nevypadá jako z reklamy na mléčné výrobky, ale jako skutečná dívenka (to neznamená, že není protivná a až příliš náhodně ji všechno vychází:)). Chudý náboženský bratříček velkolepého Pána prstenů může jen v několika málo okamžicích tajně doufat, že se dotkl kotníku svého velkého a neporazitelného bratra, s kterým vyrůstal. ()

Reklama

KarelR 

všechny recenze uživatele

Po příběhové stránce těžce nezvládnuté, ale jinak vůbec ne tak špatné, jak se povídá. Děcka povyrostla a už jsou mnohem snesitelnější, Caspian je cool a hláškující trpaslík s myšákem taky hodně zachraňují. Hlavní ale je, že nabušenější bitevní scény a lepší osobní souboje jsem neviděl v žádné fantasy od Návratu krále, díky čemuž se na Narnii klidně vydám ještě jednou. 6/10 (Tak napodruhý jsem zjistil zásadní věc. Barnese donutili mluvit s nějakým pekelným přízvukem, čímž samotnej Kaspian nabírá docela obludný rozměry. Zlatej dabing...) ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

První díl Narnie nebyl kdovíjaký zázrak, ale přece jen byl po všech stránkách přinejmenším o třídu výš než tohle chaotické pokračování. Atmosféra, tajemno a kouzlo objevování se vytratily na úkor nepovedené akce. Většina hlavních hrdinů výrazně povyrostla, což má za následek ztrátu sympatií i vůči těm sourozencům, kteří byli dříve snesitelní. Zuzana naštěstí tentokrát nedostala moc prostoru (pořád víc, než si zasloužila), Petra máme neustále chuť vyfackovat, Lucinka už není vůbec roztomilá a nejstravitelnější Edmund je tam pouze do počtu. Představitel prince Kaspiana je sice pohledný chlapec, ovšem toporný, nepřesvědčivý herec. Scénář navíc postavám předepsal dementně nepochopitelné chování a jednání. Jde sice o pohádku, proč do ní cpát nějakou logiku, ale... Je to zkrátka hloupý slepenec, kterému nepomáhá ani vcelku chudá výprava, ani poměrně vydařené efekty. Nejsem však cílová skupina, děti si mohou k mému hodnocení připočítat hvězdičku navíc. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Kdo dal těm prasatům právo točit Narnii? I kdybych byl ochoten odhlédnout od toho, že Aslan se tváří jako Santa Klaus na Coca-Cole, a že z celého filmu přetéká směs patetismu a roztomilosti, nemohu pominout, že i jako šablonovitý dobrodružný tzv. rodinný biják to je blbě udělaný film rozdrobený na nějaké ty "efekty" a "akci". Nabubřelé nic. Takže dík Disneyho kurvám teď dalších sto let nikdo Narnii dělat nebude a zůstane tu tenhle paskvil. Upozorňmuji na starší TV zpracování BBC, nejen důstojné, ale i celkově, přes svou hubenost a topornost, nesrovnatelně lepší. I když moje dcera, která na rozdíl ode mne přečetla Prince Kaspiana celého, má opačný názor. No nic: sedumadvacetiletý Kaspian a celá ta záležitost mezi ním a Zuzkou je výborný námět na muzikál v nějakém populárním pražském divadle. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (36)

  • Evropská premiéra se odehrála 17. června 2008 v Praze. (Larrysbride)
  • Tým Richarda Taylora z novozélandské firmy Weta Workshop pro nové obyvatele Narnie, Telmaríny, vyrobil téměř 600 kusů výstroje a výzbroje, mezi něž patřilo 200 halaparten, 200 rapírů, 100 falchionů, 250 štítů a 55 kuší. Vyrobili také měkké štíty a další výstroj, sloužící k natáčení klíčových bitevních scén s živými koňmi. (POMO)
  • Mezi filmem a knihou lze najít řadu rozdílů. Ve filmu se například oproti knižní verzi objevuje pokus o útok na Mirazův (Sergio Castellitto) hrad. V knize se pak s dětmi setká Aslan (Liam Neeson) ještě před jejich příchodem ke Kaspianově (Ben Barnes) ležení a obě dívky s ním zůstanou. (Lokitre)

Související novinky

Watchmen, Green Hornet a Narnie 3 v ohrožení

Watchmen, Green Hornet a Narnie 3 v ohrožení

27.12.2008

Takhle o svátcích bychom samozřejmě měli informovat výhradně vesele a optimisticky. Místo toho se však tento týden objevilo několik pochmurně laděných zpráv. Nejvíc hýbe internetem (a žlučí filmových… (více)

Useknutá Narnie

Useknutá Narnie

28.11.2008

Zatímco ve včerejší novince jste četli o jedné obdivuhodně se rozbíhající filmové sérii, dnes je tady jedna, která se možná dočká konce dřív, než se o tom producentům zdálo. Ano, řeč je o Letopisech… (více)

Úbytek capartů v Narnii

Úbytek capartů v Narnii

24.06.2008

Princ Kaspian je z komerčního hlediska rozhodně zklamáním. Zatímco první Letopisy Narnie s rozpočtem 180 vydělaly téměř 750, dvojka s náklady 200 prozatím jen s námahou šplhá k třístovkové hranici … (více)

Lev, čarodějnice a druhý díl

Lev, čarodějnice a druhý díl

28.11.2006

Popularita střapaté anglické siroty s jizvou na čele a úspěch filmové adaptace legendární trilogie Pán prstenů to byly hlavní impulzy, které před před pár lety spustili mánii po všem, co by se dalo… (více)

Reklama

Reklama