Reklama

Reklama

Gympl

Trailer
Česko, 2007, 110 min

Předloha:

Tomáš Houška (kniha)

Kamera:

Marek Jícha

Hrají:

Tomáš Vorel ml., Jiří Mádl, Eva Holubová, Tomáš Matonoha, Martina Procházková, Lenka Haluzová, Zuzana Bydžovská, Max Kušiak, Tomáš Hanák, Jan Kraus (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Pedantický fyzikář (Milan Šteindler), strnulý češtinář (Jiří Schmitzer), jalový tělocvikář (Martin Zbrožek), ekologický učitel výtvarky (Tomáš Matonoha), mondénní ředitelka školy (Eva Holubová) a další kantoři dle svých představ formují nebohé studenty na poněkud zkostnatělém gymnáziu. A tak málokoho studium opravdu baví a zajímá. Petr (Tomáš Vorel jr.) a Michal (Jiří Mádl) do školy raději nechodí a když tam náhodou zavítají, tak celé hodiny prospí, neboť po nocích malují graffiti. To je to jediné, co je kromě holek skutečně baví. Nebezpečné výpravy na střechy domů, ilegální pronikání do útrob metra, dramatické lezení na komín… Napětí, riziko dopadení a honičky s policií jsou opravdové, zábavné i kruté. A tak není divu, že se jejich bezradní rodiče (Zuzana Bydžovská, Tomáš Hanák, Jan Kraus, Ivana Chýlková) věčně stresují a občas se v zájmu dostudování svých nezvedených potomků spojí s profesory. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 227)

Falko 

všechny recenze uživatele

Tomas Vorel Jr. - (Petr Kocourek) +++ Jiri Madl - (Michal Kolman) +++ Eva Holubova - (Riaditelka Mirka) +++ Zuzana Bydzovska - (Petrova matka) +++ Jiri Schmitzer - (Ucitel Karel) +++ Milan Steindler - (Ucitel fyziky Milan) +++ Tomas Hanak - (Pavlin otec) +++ Jan Kraus - (Michalov otec Kolman) +++ Ivana Chylkova - (Michalova matka Kolmanova) +++ Pavel Telicka - (Inspektor) +++ Hudba: Wich *** /////////// Reziser Tomas Vorel starsi je ako dospely teenager. Podla mna sa dobre vzil do situacie mladych ludi, ktori nemaju zaujem sa ucit, ale sa skor poflakovat po nociach a nicit vlaky alebo steny sprejovanim graffity. Vytkol by som mu len jedno, ze sa mu nepodarilo spojit zaner komedia-drama, pretoze skor to bola taka zmiesana kasa, pri ktorej som niekedy nevedel, ci sa mam smiat alebo to brat vazne, inac by som dal aj 4 hviezdicky. Ale myslim si, ze najlepsie to zahral Madl a taktiez Holubova v ulohe riaditelky a Zuzana Bydzovska. Zaujimavy povazujem bonus s komentarom pocas filmu rezisera a syna Vorlovych a Jiriho Madla. Napr. pri lezeni po streche mali herci lana, ktore boli trikovo vymazane alebo v budove, kde si boli pozriet knihy Bozeny Nemcovej, zvonka bola na budove v skutocnosti cervena stena a trikovo ju zmenili na zelenu, aby bola rovnaka, ako vo vnutri budovy no a samozrejme mozno si vsimnete chybu s kukatkom na dverach..... 18.06.2008 ()

Fr 

všechny recenze uživatele

To se musí zažít…. Svět není jen černej nebo bílej. To se za mých mladých let snažili tvůrci vyjádřit kupříkladu snímky Proč? nebo Třetí patro. Filmy o mladých se mají točit pro mladé a je jedno jestli o fotbalových ultras nebo sprejerech. Hlavně by se s tématem měli ztotožnit a třeba přijmout i nějakou moudrost. V podobném duchu vidím Gympl: je o nás o všech, o rodičích, dětech, škole, společnosti. A jsou li role napsány tak, že mnoho věcí může připomínat realitu (ať už hláškami, chováním kantorů či rodičů), nejen že to dokáže pobavit, ale možná to povede i k zamyšlení. Třeba i to, že ,,v lochu tě někdo vomrdá a budeš mít po prdeli“, může mít nějaký efekt. Na snímku lze nalézt chyby (čtyři hvězdy si asi nezaslouží), ale JÁ jsem a budu rád za každý další ČESKÝ alespoň takovéto kvality. Přeci jen NAŠE děti vyrůstají v Čechách a ne v Americe. A když už to má být verbež a zločinci, tak si o nich dokážeme natočit film sami. Proto je fajn, že film neoslovuje jen ty mladší, ale i mne. Alespoň se mohu zamyslet nad otázkou ,,jak se to stane, že dospělí chlapi čumí na holky jako uchylové“? ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

"Vždyť za rok maturujete a nevíte ani, jak se dostat do Zbiroha?" Základní problém teenagerských filmů = teenageři. Neherci jsou prostě neherci a tak se není čemu divit, že moc nehrají. To by se potom mohl kdokoliv jiný stavět na hlavu, ale pocit mírné amatérštiny už se tím nevyžene. Kdyby přeháněli všichni stejně jako představitelé učitelů, neslo by se to ve zhruba stejném duchu a zase by to vypadalo jinak, ale někteří se holt drží zpátky a potom to působí roztříštěně a nevyváženě. Ambice odkrývat problémy mladé generace a zároveň v prvním plánu vyprávět příběh party studentů gymnázia, kteří se věnují malování grafitti, filmu potrhává koberec pod nohama. Líbila se mi ironická i sugestivní kamera i některé hlášky, i když mám pocit, že až budu velká, budu se za to prohlášení možná hodně chytat za hlavu. Hip-hopová kultůra mě neoslovuje, ale sem sedla jak půlka na nočník, občas vytvářela pěkně hypnotickou nebo beznadějnou atmosféru. Moje gymplácká realita vypadá trošku jinak, ale to může být tím, že nejsem z prohnilého velkoměsta, ale z pokryteckého maloměstečka. S postavami jsem se neztotožnila. Tomáš Vorel junior má hezké zuby. A tím bych asi skončila. ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Chytlo mě to za srdce. Ne rádoby vtipnými scénami nebo extra detailním snímáním obličeje kameramanem. Ale tím nepříjemným a bohužel celkem všedním, čím si dnešní student/profesor prochází. Všechno je obráceně, špatně a vina je na všech . Jasný- bylo to trošku vyhypovaný a místama zkreslený. Ale kamarádka řekla celkem výstižně, že to tak je , aby to pochopili i rodiče :-) . Kdyby se z filmu vymazaly vtipné scény, změnila pro mě nepříjemná kamera alá Kouř a někteří herci dostali pár hodin herectví navíc , tak dám snad pět. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Cesta do hlubin študákovy zjizvené duše, učitelský sbor karikatur, hrůzné postsynchrony, amatérské výkony některých mladých herců, graffiti kam se podívám, český hip-hop, retardovaně působící obličej Mádla, sklepácká malá domů a nevětší hustota uvolněných lidí na metr čtvereční v českém filmu současnosti. Vypadá to jako kritický výčet, ale krom těch nedostatků technických se z toho všeho nakonec staly ve Vorlově filmu o nezájmu uspěchané doby ctnosti. Jak se tak na to zpětně dívám, tohle období asi opravdu bylo nejlepší prožít zahalen v mlhavém oparu THC.. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (78)

  • Jiří Mádl (Michal Kolman) se kvůli natáčení musel naučit kouřit. (Fenk)
  • V čase 11:57 si můžeme vpravo všimnout přihlížejícího štábu. (SONY_)
  • Když Koucourka (Tomáš Vorel ml.) vyslýchají policisté, je za nimi žena píšící na počítači. Je však možné si všimnout, že má vypnutý monitor. (Mr.Hudson)

Reklama

Reklama