Reklama

Reklama

V Sierra Leone zuří občanská válka o nadvládu nad diamantovými poli. Její obětí se stane i rodina rybáře Solomona. Při přepadení vesnice rebely z revoluční armády se jeho ženě a dětem podaří uprchnout, on je však zajat a skončí jako otrok v diamantovém nalezišti. Když objeví velký růžový diamant, pokusí se ho ukrýt, je však přistižen brutálním kapitánem Poisonem. Dřív než ho stihne Poison zabít, je naleziště napadeno vládními vojáky a oba muži skončí ve vězení. Je tu vězněn i protřelý pašerák Danny Archer, který zaslechne Poisona, jak Solomonovi vyhrožuje. Po propuštění se pokusí od Solomona diamant získat. Ten však všechny nabídky odmítá. Snaží se najít rodinu. Netuší, že jeho dvanáctiletý syn Dio byl rebely odvlečen a po tvrdém vymývání mozku vycvičen na dětského vojáka. Archer se seznámí s americkou novinářkou Maddy Bowenovou, která chce psát o obchodu s nelegálními diamanty. Dostanou se spolu do sporu kvůli jeho cynickým názorům, potom do města vtrhnou rebelové. Danny se dohodne s Maddy, že jí poskytne informace o pašování diamantů, když ona pomůže Solomonovi najít rodinu. Během cesty za diamantem se Danny pod vlivem Maddy i Solomona mění a nakonec slíbí, že nejen pomůže novinářce odhalit pozadí krvavého obchodu s diamanty, ale také najít a zachránit uneseného chlapce. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 083)

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Rafinované, svěží a akční drama v dobrodružném obale. BLOOD DIAMONT Vás strhne. Herecký diamant DiCaprio je výborný a zaslouženě patří k mým top5 nejoblíbenějším hercům. Herec, který je na vrcholu v Hollywoodu. DiCaprio si zaslouží Oscara a moc mu to přeji. BLOOD DIAMONT je v závěru strhující. Dynamický, dobrodružný, strhující drama, který představuje drsný život, který stále pokračuje. Během BLOOD DIAMONT jsem měl vzpomínky na Město bohů. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $100miliónovTržby USA $57,377,916Tržby Celosvetovo $171,407,179Tržby za predaj DVD v USA $62,802,343 //počet predaných kusov 3,607,674║ Skoro nenápadný režisér Edward Zwick je vždy zárukou kvality a pri tejto dráme o krvavých diamantoch tomu nie je ináč. Tento snímok sa stáva miestamy až nehorázne silnou sondou do života Afričanov v Sierra Leone v roku 1999, kde sa s ťažby diamantov postupne stala krvavá čistka medzi povstaleckou organizáciou RUF a chudobnými obyvateľmi v zapadlých osádkach či aj v samotnom meste. Zwickov pohľad na danú vec nám priblíži dejová línia, kde žoldák v podobe Leonarda DiCapria nás prevedie naprieč peklom len aby získal svoje vykúpenie z Afriky v podobe vytúženého diamantu... vo filme je veľa silných momentiek, pri nich si človek musí uvedomiť, kde a v akom svete žijeme a ako nechcene "my dobrý" podporujeme určité krvavé cykly biznisu. Film nám ponúka určitý žánrový mix akčného dobrodružstva zmiešaný s drámou, čo by na prvý pohľad mohlo pripadať ako zlý nesúlad ale opak je pravdou a príbeho nakoniec vznikla pestrá strhujúca súhra, ktorá sa musí brať úplne vážne. A tým pádom sa nedá povedať, že by to bol len nejaký film s pokojnou témou, kde o nič podstatné nejde. V určitých dejových rovinách sa tu odohrajú silné emociálne scénky ako tomu bolo aj vo filme Hotel Rwanda. V hereckom obsadení sa výborne zaskvel Djimon Hounsou, ktorý je pôvodom Afričan a sám na vlastnej koži zažil aké ťažké je tam žiť, k tomu ho dopĺňajú "priekupnik diamantov" Leonardo DiCaprio a "fotoreportérka" Jennifer Connelly, takže táto trojica vytvorila súhru silne vystužujúcu dramatický príbeh. /videl v kine: 100%/ ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Na bohem zapomenutém světadíle zvaném Afrika by neměl AK čtyřicet sedmičku nosit nikdo, kdo váží méně než ona.. Jako by si v mainstreamu jinak obratně pádlující Zwick nemohl vybrat, zdali diváky šokovat, bavit a nebo jen něco málo vydělat po kinosálech světa při šíření osvěty za nákup certifikovaných diamantů nepotřísněných krví. To třeba já jsem si je v rámci vlastního osvícení odpustil na dnešní snídani i včerejší oběd.. A Leova přirozenost v roli žoldáckého drsňáka, kterému příkoří na nevinných otevřelo oči a zavřelo kapsy? Ano! A já jsem jaderný fyzik, co po nocích plete s oblibou svetry s motivem Santa Clause - Hounsou ho svou buldočí úsporností totiž zcela zválcoval. Jak tak nad tím přemýšlím, opravuji svůj úvodní výrok. Na bohem zapomenutém světadíle zvaném Afrika by neměl AK čtyřicet sedmičku nosit nikdo.. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Sierra Leone je rozhodně země, kam bych se nejméně chtěl podívat. Příroda je sice nádherná a samotná země je označována pod pojmem největší naleziště diamantů na světě. Ale to co je pro jiné bohatství pro ní je utrpením. Krvavý diamant pojednává na toto téma, pojednává opravdu dost autenticky a chvílemi jsem měl až mrazení v zádech, jak se k samotné zemi chová skupina magorů pod názvem R. U. F., kteří ač řikají že pro dobro, snaží se zem zpustošit co nejvíce: vypalují vesnice, vraždí lidi a z dětí dělají mašinérie na smrt. Ano, to je právě to čím jsem byl nejvíce šokovaný a po prvé jsem tomu nebyl ani schopný uvěřit. Převážně díky tomu je film tak silný jak příběhově tak emotivně. Herecké skvadra se zde také povedla a fakt, že Leonardo di Caprio dostal nominaci za Oscara značí, že se z něj stává čím dál tím lepší a viditelnější herec, tedy pro mě, ale i tak bych řekl, že Djimon Hounson jako Solomon a otec, co chce zachránit rodinu ztvárnil svoji roli ještě lépe než Leonardo. Krvavý diamant je takřka povinností vidět a i přes svoji délku a slušný hudební doprovod nepřestane nudit. Samotný dovětek jen utvrdí fakt, že toto prostě nemohl být špatný film. --- Pochop to, vláda chce, aby jste volili. Říká, že budoucnost je ve vašich rukou. My jsme budoucnost, tak si bereme vaše ruce. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně skvěle natočený příběh dvou mužů s odlišnými životními hodnotami. Obrazy vyvraždovaných vesnic dvanáctiletými chlapci omámenými drogami svých "šéfů", každý krok, který oba muži učiní k přiblížení se svým cílům a perfektní herecké výkony jejich protagonistů mi nejednou způsobily onu pověstnou husí kůži. Špičkové akční scény, syrové, drsné (zejména pak nálet vrtulníku v závěru filmu). Nejmrazivější "I´m Your Father!" od dob, kdy tuhle větu pronesl jeden lord na Bespinu. Djimon Hounson podal ohromující emotivní výkon a Leonardo DiCaprio (ač mi zpočátku jeho postava do příběhu příliš neseděla) se Hounsonovi v poslední třetině vyrovnal. Dojemné finále, které jsem kompletně sežral! V kompozici s výborným soundtrackem pro mě jeden z nejlepších snímků roku! 100 miliónů dolarů(rozpočet)/168 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Galerie (48)

Zajímavosti (23)

  • Občanská válka v Sierra Leone skončila v roce 2002. Z rebelské frakce R.U.F., která je ve filmu, se stala politická strana. Její vůdcové byli odsouzeni v roce 2009 za válečné zločiny. (Nick321)
  • Ani jeden člen rodiny Solomona Vanda (Djimon Hounsou) ve skutečnosti nepochází ze Sierra Leone. Djimon Hounsou je Beninec, Benu Mabhena (Jassie) pochází ze Zimbabwe a děti Kagiso Kuypers (Dia) a Antointing Lukola (N'Yanda) jsou Jihoafričané. (Candice)
  • Thriller s rozpočtem 100 milionů amerických dolarů vydělal během prvního víkendu promítání (8.–10. 12. 2006) v amerických kinech 8,6 milionu dolarů a umístil se na pátém místě žebříčku návštěvnosti. Celkový obrat studia Warner Bros. se po téměř třech měsících vyšplhal na slabých 56,2 milionu. (imro)

Související novinky

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

01.12.2019

Afrika byla dlouho poměrně málo využívaným místem pro děj hraných filmů. Až v posledních přibližně 15 letech vzrostl zájem filmařů o témata spojená především s turbulentními politickými změnami a… (více)

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

04.03.2009

Edward Zwick je prostě smolař. Točí kvalitní filmy, které mají zároveň i značný divácký potenciál, ale přesto z různých důvodů (většinou mizerná propagace) nakonec propadnou. Krvavý diamant… (více)

Bond účastníkem Zwickova odboje

Bond účastníkem Zwickova odboje

18.05.2007

Když Daniel Craig podepisoval smlouvu na chlastání martini s vodkou a projíždění se v Aston Martinu, možná se obával, aby mu (stejně jako jeho předchůdcům) role agenta 007 nepřischla navěky. Zdá se… (více)

Všichni chtějí Lea

Všichni chtějí Lea

08.05.2007

Doby, kdy každá dospívající dívka měla nad postelí plakát Jacka a Rose na přídi Titanicu, už jsou pryč, ale zájem o Leonarda DiCapria neopadá. Právě naopak. Každý producent a režisér, který v… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno