Reklama

Reklama

Borat: Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu

  • USA Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan (více)
Trailer 5

Obsahy(1)

Borat Sagdijev je kazašský televizní reportér, kterého ministerstvo informatiky vyšle do Spojených států natočit reportáž o tom, jak dobře se tam žije, z čehož se má pak kazašský národ poučit. Ve Státech se Borat snaží s každým spřátelit (tak, jak je zvykem v jeho zemi), ale pro to nemají místní pochopení. Ubytují se v příjemném hotelu na Manhattanu, kde Borat za svůj pokoj považuje již výtah. Vydá se do města, kde se chová stejně jako doma, což většinu obyvatel města pohoršuje. Boratova první reportáž na americké půdě je o tom, že Američané jsou lidé s velkým smyslem pro humor a že by se obyvatelé Kazachstánu od nich mohli učit (neboť jsou podle Azamatova zjištění až na 97. místě ve světě). Po reportáži se Borat v hotelu dívá na televizi, kde zahlédne kousek ze seriálu Pobřežní hlídka a zamiluje se do CJ, postavy, kterou hraje Pamela Andersonová. Druhý den se dostane mezi feministky, kde se snaží přijít na to, oč vlastně v tomto hnutí jde, ale nijak zvlášť je nevnímá, protože stále myslí na CJ. Feministky mu řeknou, že se jedná o Pamelu Andersonovou. Borat by ji rád poznal, ale nemůže, je totiž ženatý a jeho žena by mu dala co proto. V hotelu však dostane zprávu z domova, že jeho žena zemřela ve spárech medvěda, a tak mu už nic nebrání vydat se za CJ – Pamelou do Kalifornie. Jen ještě musí přesvědčit Azamata, že další reportáže musí natočit mimo New York... Protože Azamat odmítá po 11. září použít letadlo, musejí si obstarat auto. Ovšem nejdřív se musí Borat naučit řídit a poté pořídit samotný vůz. Jediné, co si však z rozpočtu můžou dovolit, je bývalý zmrzlinářský vůz, ve kterém se pak vydávají na cestu... (TV Prima)

(více)

Videa (6)

Trailer 5

Recenze (1 415)

choze 

všechny recenze uživatele

BORAT je zcela právem nazýván komedií roku a pro mě je zatím i nejlepší komedií nového tisíciletí. Bohužel není geniální jako celek, ale po skvělém rozjezdu (úvod v Kazachstánu s židobraním, autoškola a autobazar v New Yorku) začal v mých očích rychle ztrácet dech. Vlastně už v tom New Yorku leccos zadrhlo, třeba ty nevtipné líbačky na ulici nebo posezení s feministkami. Tato scéna měla vzhledem k Boratovu zázemí v mých očích mimořádný potenciál, kdy jsem čekal, že Borat bude feministkám popisovat, jak se v Kazachstánu zachází se ženami a feministky budou úpět a jedna po druhé odpadávat, ale místo toho Borat jen konstatoval, že ženy mají menší mozek než muži a jelo se dál. Stejně tak z toho manažerského meetingu vyvedli oba naháče příliš brzy, i když jejich předchozí souboj byl vskutku impozantní a velmi slibná scénka s přespáním u židů byla už úplně zabitá (snad až na ty šváby :). V několika případech jsem se také zdráhal uvěřit tomu, že ta či ona situace skutečně není nahraná. Čím víc spěl film do finále, tím více se kupila hluchá místa a moc to nenapravilo ani závěrečné setkání s Pamelou. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně největší zklamání tohoto roku. Čekal jsem záchvaty smíchu, ale opravdu od srdce jsem se zasmál jen několikrát. Film vyvolával spíše lehká uchechtnutí, v naprosté většině však pouhé kroucení hlavou v důsledku naprosté trapnosti toho, co se na plátně děje. Zbytečně nechutné, vyloženě hloupé, nijak objevné (pomineme-li originalitu konceptu).. Pro mě osobně jen o chloupek lepší než Cohenovo ubohé Ali-G in da House. Fajné... ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Škoda, že má Hasselhoff na tradiční kazašský svatební pytel příliš široká ramena.. Kontroverzní mockumentary, jenž v plné nahotě ukazuje, že politická korektnost je jako slupka od banánu. Když ji z vás někdo sundá, lehce po ní uklouznete.. Dopad na diváka může být rozličný. Potrefené husy zakejhají, lhostejný zůstane lhostejným, bigotní se utvrdí ve své bigotnosti. A člověk bez předsudků? Ten se zasměje a snad najde i tenkou nit morálního poselství. Zkrátka mnohem sofistikovanější satira, než se přes obal bezostyšné vulgarity může na první pohled zdát. A když už nic, tak aspoň ten anti-prudérní reportér udal trend v módě pánských plavek.. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Vtipné? Ano! Nevyvážené? Zcela určitě. Pokud Cohena a jeho humor a scénky neznáte, tak si Borata (rozdýcháte-li ho) parádně užijete. Bohužel pokud výše zmíněné znáte, tak je tato celovečerní verze mírným rozčarováním, jelikož je v ní dost hluchých míst a scénky, které fungují na výbornou, jsou pouhou recyklací a několikátou variací na Cohenovi televizní skeče. Ale stejně je to celé takové "fajné" a sympatické čili o zklamání či neúspěchu nelze v žádném případě hovořit, jelikož minimálně Cohenovo charisma to táhne i ve slabších chvílích tohoto pseudodokumentu. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

PFF .. Scénář: Sacha Baron Cohen, Anthony Hines, Peter Baynham, Dan Mazer .. Jagšemaš? Je mnoho komedii, kde se zasmějete dvakrát třikrát za celý děj a většinou jen tupě zíráte, jak se mohou tvůrci takto ztrapňovat. U Borata zažijete věc úplně opačnou. Alespoň já jsem se smál (jako většina osazenstva narvaného kinosálu) téměř po celou stopáž. Jen na několika místech úsměv opadl a to, když se přitlačilo na vážnější notu nebo scéna byla až moc bizarní. Jinak ovšem salvy smíchu převálcují vše - od úvodu v rodné vesnici, přes počátky reportáže v New Yorku, následované cestou napříč Amerikou za vysněnou Pamelou, až do úplného závěru opět v rodné vesnici! Borat je grandiózní a výjimečná komedie, kterou nebudete mít štěstí vidět každý den (či dokonce rok), takže s návštěvou kina rozhodně neváhejte. Bavit se musí všichni, včetně (nebo na úkor?) židů, průměrných Američanů, Kazachů a dalších a dalších, do kterých se tým kolem Ali-Sacha-G stihne při své potrefené dokumentární road-movie strefit a zesměšnit. A daří se jim to dokonale. Hasta la pizda, žide! ()

Galerie (50)

Zajímavosti (67)

  • Když si Borat (Sacha Baron Cohen) kupuje automobil, mluví s prodavačem pouze o židech. V českém dabingu ale hovoří o Romech. (karlik4801)
  • Žena hrající Boratovu (Sacha Baron Cohen) manželku se ve skutečnosti narodila v Kazachstánu, ale emigrovala do Rumunska. (Zdroj: wikipedia.cz)

Související novinky

Druhý Borat má velmi dlouhý název

Druhý Borat má velmi dlouhý název

29.09.2020

Před pár týdny přišla zpráva, že herec Sacha Baron Cohen (Chicagský tribunál) nejenže natáčel pokračování Borata, on už ho dokonce stihl i dokončit, takže velice brzy dorazí na některou ze… (více)

Dvojka Borata potvrzená?

Dvojka Borata potvrzená?

09.09.2020

Minulý měsíc byl herec Sacha Baron Cohen (Diktátor) spatřen v kostýmu Borata kterak natáčí scénu v autě. Vzhledem k absenci oficiálního oznámení se tak spekulovalo buď o tajně natočeném pokračování,… (více)

Pokračování Borata na cestě?

Pokračování Borata na cestě?

20.08.2020

Ačkoliv herec a komik Sacha Baron Cohen nechce nic potvrdit, má v současnosti rozpracovaných hned několik projektů. Před pár měsíci byl spatřen jak zpívá na jistém kontroverzním srazu ve Washingtonu… (více)

Jim Carrey šlohne Monu Lisu

Jim Carrey šlohne Monu Lisu

17.02.2012

Jeho kariéra už není, co bývala. Pan Popper a jeho tučňáci ale obstojně vydělali a právě natáčený kouzelnický souboj se Stevem Carellem The Incredible Burt Wonderstone rovněž vypadá na slušný úlet,… (více)

Reklama

Reklama