Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Také máte pocit, že jste se narodili se smůlou v patách? Věřte, že v tom nejste sami a že nakonec najdete to pravé štěstí – stejně jako Filip, ten „největší smolař“ z naší pohádky. Filipa, kominického synka, od narození pronásleduje smůla. Jeho otec totiž chtěl přechytračit samotnou Štěstěnu, čímž na sebe a hlavně na svého synka přivolal její hněv. A aby toho nebylo málo, Filip se zamiluje do Štěstěniny dcery Haničky. Aby získal její lásku a zároveň se zbavil té proklaté smůly, vydává se do světa. Tam ho čeká osudové setkání s chorobným lhářem, který se prolhal tak daleko, že už ani nezná svoje jméno a říká si Kdokoliv. Kupodivu právě s pomocí tohoto povedeného kumpána pak svede Filip nerovný boj o svoji milovanou… Velkou výpravnou pohádku napsal podle námětu Mateje Mináče scenárista Marek Epstein. Režie se ujal zkušený režisér Jiří Strach, který do rolí smolaře Filipa a jeho milované Haničky obsadil Filipa Cíla a Martinu Zábranskou. Jako Kdokoliv se představí Ivan Trojan, jako Karlos Jiří Dvořák, Karlosovu matku hraje Jiřina Bohdalová a role Štěstěny byla svěřena Dagmar Havlové. V dalších rolích se pak můžete těšit na Ondřeje Vetchého, Lenku Vlasákovou, Oldřicha Navrátila či Josefa Somra. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (495)

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - To se stalo tenkrát, když bylo možný potkat, jen tak, hlupáka...... Někde mezi Istambulem a New Yorkem je malá vesnička, skoro díra a tam žije Mejla Hlavsa. Kominík co má pět dcer a chce syna, aby mohl předat někomu své řemeslo. Jednoho dne se mu syn narodil. Co však čert (štěstěna) nechtěl(a), první dáma mu do kolébky přidala smolíka. A smolný Petr se jednoho dne nasral a vyrazil do světa, hledat štěstí. Dokonce se pokusil o sebevraždu, ale to, milé děti, nedělejte. On měl stejně takovou smůlu, že se mu to nepovedlo. CITÁT - Svatbu, nebo šatlavu? No tak snad tu šššvatbu...... Jednoho dne Petr potkal motorku, kterou řídil Kdokoliv. A spolu nakonec jedou vyhrát nějaké prachy do Monte Karlose. Už v tom máte bordel? No, snad budou mít štěstí. CITÁT - Rakev se ti nezkazí..... Příběh má zmatený děj, dobrý cíl, ale od půlky trochu plave ve smůle. Jako by se děj už dále nechtěl rozvíjet. Celé to táhne vedlejší postava Kdokoliva, kterého hraje Ivan Trojan. A to není dostačující. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Pobavil jsem se, a to hned několikrát. Poprvé, když na obrazovce naskočilo jméno mého oblíbence Marka Epsteina. Víte, pokud si dneska zapnete utkání s Messim, máte jistotu, že dá v průměru tak dva góly. No a když se rozhodnete podívat na cokoli, k čemu psal scénář Epstein, můžete si být jisti tím, že hvězdičkám je lepší dát volno a poslat je třeba ven stavět sněhuláka. Právě díky němu jsem se pak několikrát pobavil při samotném sledování, ovšem to pravé finále přišlo, až když jsem se od gauče přežrán cukrovím dobelhal sem. No vy mně teda dáváte, vážení... Jeden si sem během filmu píše poznámky, jak kdyby se z toho měla psát zítra písemka, druhý si zas hraje na Spáčilovou, i když film podle jeho vlastních slov ještě neskončil a třetí božan pro změnu během projekce všechny okřikuje, co si to dovolujou, když pohádka pořád běží... Vám všem měl Ježíšek čmajznout přípojku k internetu, aby byla čistá aspoň tahle databáze, když už české pohádky stojí za starou bačkoru. P.S: Děkuju golfistovi za přání hezkých Vánoc a doufám, že se mu v redakci České televize bude líbit. ()

Reklama

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Tyto Vánoce nás Čt1 velmi překvapila dobrými filmy (až na tu Saxánu teda). Štědrovečerní pohádka byla skvělá, ovšem řekla bych že tato ještě lepší. Prostě se mi líbí tyhle typy pohádek alias vymoženosti moderního světa aplikované ve světě pohádek za dob králů a princezen a podobných osob a věcí. Herci? Výborní. Filip Cíl, Ivan Trojan, Jiří Dvořák....nemám co bych jim vytkla.....a Veškrnová-Havlová...ačkoliv menší role, tak musíte uznat že na její věk vypadá sakra dobře. Akorát ta Bohdalka tam byla děs a hrůza, jakože její postava ne výkon. Bylo to neotřelé, zajímavé, svěží (mám pocit že tohle slovo teď používám nějak často, asi bych měla zavřít to okno, aby mi tu nešlo tolik svěžího vzduchu) a nápadité. Já tleskám....5* bez váhání. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Asi bych Šťastného smolaře nenazýval pohádkou.. spíše dětským filmem. A je to škoda, protože zrovna od režiséra Stracha bych čekal nějakou hezkou klasiku. Zajímavých nápadů a povedených vtípků v tomto filmu nebylo málo, ale většinu (a to naprostou) jich generuje výborný Ivan Trojan. Ostatní postavy (včetně hlavní) jsou spíše nezajímavé, v čele s Bohdalkou a především Dášou - ta podává na těch svých pár minutách tak toporný výkon, že mi to zkazilo i chuť cukroví v puse. Nezbývá než zopakovat, že je opravdu veliká škoda, že Strach nenavázal na tradiční českou pohádku - to nám totiž v dnešní době velmi chybí. ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Třem životům jsem dal čtyři, tudíž tomuhle musím dát pět. Co se mi na téhle pohádce tak líbilo? Asi tak zhruba všechno :D. Filip Cíl je sympaťák, jehož stoické přijímaní vlastního údělu mi trochu připomíná Pierra Richarda ve filmu Kopyto (ovšem bez té Richardovské popletenosti) a jehož hlas mi až neuvěřitelně připomíná hlas Tomáše Kluse (když mluví). Martina Zábranská je krásná dívka a toho, že jí dabuje skvělá Ivana Korolová jsem si všiml až skoro na konci (resp. podezření jsem měl celou dobu, ale až na konci to bylo jasně poznat podle zvuku). Jinak je vážně krásná a je škoda, že jí zřejmě už nikde neuvidíme (alespoň tak to bývá u hereček z českých pohádek posledních let - výjimku tvoří jen výše jmenovaná Ivana Korolová). Ivan Trojan si téměř celý film krade pro sebe a jeho výkon (který byl typicky Trojanovský) tomuto dílu neskutečně sedl. Lhát s takovou lehkostí, to nedokázal ani Baron Prášil. Hudba je v tomto filmu velice povedená a ústřední ukolébavku bych si rád poslechl v nějaké výraznější verzi. Kamera je (jak už je u filmů Jiřího Stracha zvykem) na české a hlavně televizní poměry moc pěkná a obsazení vedlejších rolí je zkrátka snové. Tohle se mi na Strachových filmech hodně líbí. Obsazení i těch nejmenších rolí vynikajícími (a slavnými) herci, takový přístup byl běžný spíš před rokem 1989. Jsem rád, že Jiří Strach tuhle netradiční a vtipnou pohádku natočil a doufám, že se s ní budeme setkávat na obrazovkách pravidelně. Budou-li se točit takovéhle pohádky, nebudu mít o budoucnost našich pohádek takový strach. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (7)

  • Jedná se již o druhou pohádkovou komedii Jiřího Stracha, na které se také podíleli Ivan Trojan, Jiří Dvořák a Oldřich Navrátil. (Nevka)
  • Jakub rozhodne, že lidé v Monte Carlos budou moci lhát jen jeden den v roce. Samozřejmě nevybere jiný den než 1. dubna. (Matej.Krajci)
  • Hlavní hrdinka, původnem ze Slovenska, byla předabována Ivanou Korolovou. (..Lucas..)

Související novinky

Vysílá studio Brno

Vysílá studio Brno

11.10.2016

Pojďte si zahrát AZ kvíz a moderovat zprávy ve výstavě na Špilberku. Vybrat písmenko a správně odpovědět, zasednout před mikrofon a čtecí zařízení a přednášet zprávy, nakouknout do zákulisí slavných… (více)

Reklama

Reklama