Reklama

Reklama

Robin Hood

  • USA Robin Hood (více)
Trailer 3

V řadách vojsk krále Richarda slouží lučištník Robin Longstride, zvaný Robin Hood. Když král Richard na křížové výpravě ve Francii padne, Robin využije situace a z války dezertuje. Odjíždí do Nottinghamu a oznámí siru Loxleymu, že jeho syn Robert v boji zahynul. Loxley je synovou smrtí zdrcen a požádá Robina, aby se za Roberta vydával, a ochránil tak jejich usedlost. Robin tedy spočine po boku Marion, vdovy po Loxleym, a společně brání majetek rodiny, a to především před Godfreyem, zrádcem anglického království, který slouží Francii. Na trůn po Richardově smrti nastupuje král Jan. Godfreyho podvratné akce způsobí, že baroni ze severu země se obrátí proti králi. Proto Robin králi Janovi navrhuje, aby Angličanům zajistil svobodu a vydal Listinu svobod. Král souhlasí, neboť si uvědomí, že ho Godfrey podvedl. Mezitím francouzští vojáci napadnou Nottingham... (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (1 427)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Nebudu se tady jako ostatní snažit o nějaká moudra, nebudu vychvalovat režisérskou zručnost Ridleyho Scotta a nebudu vyjmenovávat řadu jeho geniálních děl Blade Runnerem počínaje a Americkým gangsterem konče. Ne, pro tentokrát kašlu na nějaké objektivní posudky a hodlám se zaměřit na jeden prostý, pro někoho možná naprosto nedůležitý fakt, kvůli kterému toto Scottovo pojetí známého příběhu zbožňovat asi nikdy nebudu. Ptáte se jaký? Velká podobnost s Gladiátorem. Připadá vám paradoxní, že mi vadí právě toto, když Gladiátora už roky bezmezně miluju? Ne, nic zvláštního na tom není. Tady nejde jen o ttu skutečnost, že několik scén působí, jako by je někdo jen přepsal z antického velkofilmu do velkofilmu středověkého (meč hozený hlavnímu hrdinovi při jízdě na koni je zjevně jednou z mnoha scén, na kterých Ridley ulítává), jde hlavně o to, že tohle heroické pojetí Robina jakožto výborného velitele mi k jeho osobě vůbec nesedí. Maximus Decimus Meridius z Gladiátora byl generálem, podléhaly mu celé legie, byl celebritou, mužem, kterého si vážil nejen celý Řím, ale i císař Marcus Aurelius. To, že tenhle chlap vyhrává v Koloseu bitvy, že působí monumentálně a že si získá přízeň lidu, je naprosto pochopitelné. Robin Hood nakonec dopadne velmi podobně, kde ale své vojenské schopnosti pro vedení závěrečné bitvy získal? Za krále Richarda Lví Srdce to byl jen jeden voják z tisícové armády a o pár týdnů později je z něj superhrdina, kterému se nemůže nikdo rovnat. Jak se z něj zničehonic tento geniální vojevůdce stal? Kde získal ty úžasné vojenské schopnosti, které se nejen rovnají těm Maximovým, ale jsou mu stylem boje velmi podobné? Proč proboha musel Ridley pojmout Robina Hooda jako další z těch milionů dokonalých postaviček, které vlétnou do bitvy jako první (poznámka: nachápu, proč se v bitvě na pobřeží Anglie vrhal s vojskem na stojící nepřátele, když je všechny mohli sejmout lučištníci) a které schopnostmi předčí i elitní zásahové komando jdoucí s kulomety a samopaly proti hrstce afrických křováků? A tak byť se mi zdá, že se Crowe svou postavu místy snaží pojmout jinak (třeba jeho výslovnost a projev tentokrát s původem postavy ladí dokonale) a byť má film řadu hezkých momentů (vykreslení krále Richarda jako nepříliš impozantního vládce, nejdůležitější postavu zasáhne šípem ten úplně nejobyčejnější vojáček), prostou vizuální a charakterovou kopii jednoho deset let starého historického eposu Scottovi tentokrát neodpustím. To už skutečně lépe snesu i to, že s několika minutovým předstihem dokážu určit, kam se příběh bude vyvíjet a která postava s velkou pravděpodobností v další scéně skoná (nebo obživne). ()

castor 

všechny recenze uživatele

Velká pochvala. Ani jsem nevěřil, že by to Ridleymu zase vyšlo. Po všech těch negativních ohlasech se mi dostalo poměrně slušného příběhu, který velmi překvapivě vynechal patos a zbytečné heroické momenty. Vůbec mi nevadilo, že tvůrci lákají na biják o jedné navěky inspirující legendě, ale namísto toho nabízejí jen jakýsi prolog k legendě. Příběh o hrdinném lučištníkovi každý velmi dobře zná, proto mi nevadí, že se tvůrci odhodlali zbořit zažitá schémata. Pravda, ne vždy to vychází. Robin se tu a tam trošku poflakuje, než aby divákovi nabídl pořádně výživnou akci. Scénář, do kterého se prý často a hlavně drasticky zasahovalo, si zase podle svých potřeb skáče v ději a důležité aspekty jen tak nastíní (Robinovo náhlé státnické vnuknutí) a nedotáhne do snesitelnější podoby. V několika místech jsou holt cítit ostré nůžky. Ale jinak, jak říkám. Scottův filmařsky poctivý snímek mě nenudil, nenaštval, nezklamal, ani nepředkládal nějak zásadní množství hlušiny. Jeho zkušená režie jen umocňuje funkčnost celého příběhu. To dokládá i samotná milostná linie mezi Robinem a Marion. Scott zcela suverénně vnesl mezi oba hrdiny opravdový vztah nenásilnou a uvěřitelnou formou. A to se cení. Ve svém čele má navíc výborné herce, kteří si mě omotali kolem prstu – Russell Crowe, Cate Blanchett, Mark Strong, Max von Sydow, Danny Huston nebo William Hurt, a poctivou kameru Johna Mathiesona (Království nebeské, Gladiátor). Spokojenost a čtyři hvězdy k tomu!! ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Tak se nám Robin Kapuce vrátil. Tentokrát opět jako vetrán Války v Zálivu a s krizí středního věku za krkem. Pan Scott se rozhodl pojmout legendu evidentně netradičně a já se po nadějném úvodu dvě hodiny modlil za to, abych neusnul a aby se, kurva, konečně někomu přisál na xicht nějaký ten kraboidní humus a oplodnil ho rychle rostoucí lidožravou ještěrkou, která by tenhle unylý "Návrat Sommersbyho" alespoň trochu oživila! Mám pro Tebe návrh, Ridley! Jelikož sis evidentně nahrál na dvojku, tak bych příště raději strávil dvě a půl hodiny čuměním na lehce erotický 3D crossover s názvem "Robin Úd versus Predators". A místo pana Vránae chci Ripleyovou. Pokud Tě to zaujalo, napiš mi o práva ke zfilmování do pošty! ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Hodně milé překvapení. Do nového ROBINA HOODA se mi vůbec nechtělo, ale o to mě víc Scott přesvědčoval, že tahle poměrně zásadně inovovaná verze má svůj smysl. Helgelandův scénář je jedním z největších kladů snímku, který ze zaprášené legendy dělá něco víc. Hlavním problémem je, že čím blíž je konec tím víc scén, prostě řečeno chybí. Jakoby někdo někam spěchal a kvůli kratší minutáži osekal závěr filmu, který nevrcholí a jen "proběhne". Přitom bitva na mořském břehu mohla být mnohem mimořádnější událostí. Ingredience tam jsou, jen nejsou použity. Russell jede svůj standard a co mě nejvíc udivilo, byla na výbornou fungující chemie mezi ním a Cate Blanchett. Té role Marion mimochodem moc slušela. Strongův záporák je lahůdkový, na to že je hraje pořád. Člověk by řekl, že se okouká, ale ono ne. A finální poděkování patří Marcu Streitenfeldovi za nádherný soundtrack. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Oveľa lepšie ako som čakal. Robinovi Hoodovi vlastne ako správnemu eposu nechýba naozaj nič, mierne výčitky adresujem len trochu zmrštenej histórii ale toto pre mňa samo o sebe v hodnotení kvality nie je rozhodujúce. Aj keď je totiž záverečná bitka silnou utópiou, Scottova verzia sa netvári ako historicky presný film. Chce byť len realistickejšou legendou o najslávnejšom anglickom zbojníkovi, čomu zodpovedá aj občasný náznak naivity či odľahčujúci humor. Ani zostrihávanie nie je až tak cítiť a Rusell Crowe sa do hlavnej roly hodí ďaleko viac ako to vyznievalo z trailerov. Jedinou skutočne zásadnou chybou filmu je vlastne jeho názov, pretože nová verzia je iba prequelom a s legendou takou ako ju poznáme, nemá spoločné takmer nič. Odpísať ju len kvôli tomu ale nie je úplne správne, iný pohľad na udalosti je podľa mňa vítaným kladom opodstatňujúci vznik tohoto filmu. Nehovoriac o tom, že Ridley Scott i na staré kolená dokáže vykúzliť pôsobivú atmosféru a nejednu opulentnú scénu, čím dokazuje, že do starého železa stále nepatrí. Našťastie. ()

Galerie (119)

Zajímavosti (36)

  • Baranidlo, ktoré sa používalo počas natáčania, dostalo prezývku "Rosie" a stálo 60 000 libier. Na konci natáčania ho darovali škótskej charite Clanranald Trust. (Greenpeacak)
  • Ve scéně, kdy jízda najíždí do pěchoty, je zřetelně slyšet zvuk projíždějící motorky. (Zdroj: topzine.cz)

Související novinky

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

01.08.2016

David Koller, Dasha, Michael Kocáb, Michal Pavlíček, Ondřej Ruml, Michal Dvořák a další hvězdy v sobotu 27. srpna vystoupí na velkolepém multimediálním koncertu filmové hudby pod poděbradským zámkem… (více)

Utíká Ridley Scott od Promethea 2 k jiné sci-fi?

Utíká Ridley Scott od Promethea 2 k jiné sci-fi?

16.05.2014

Pokud chcete v Hollywoodu natočit oslnivou sci-fi nebo velkolepý historický film, nejdřív byste měli jít za Ridley Scottem. Šestasedmdesátiletá legenda má na kontě filmy jako Blade Runner, Vetřelec… (více)

Marvel na vás vypustí Ant-Mana

Marvel na vás vypustí Ant-Mana

18.10.2012

A spoustu dalších novinek. Ale popořadě – Ant-Man konečně dostal zelenou, dokonce má stanoveno datum premiéry, konkrétně 6. listopadu 2015. Film o hrdinovi, který se dokáže podle potřeby zmenšit na… (více)

Bourne nabírá luxusní protivníky

Bourne nabírá luxusní protivníky

24.07.2011

Tony Gilroy očividně napsal pro The Bourne Legacy parádní scénář. Film, který bude tentokrát i režírovat, totiž láká čím dál hvězdnější obsazení. Nejdřív hlavní roli získal Jeremy Renner (nebude hrát… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno