Reklama

Reklama

Pomsta je také umění. Kurátor Harry Deane (Colin Firth) zorganizuje za pomoci svého přítele, majora Wingatea (Tom Courtenay), velkolepý podvod, při němž chce připravit o značnou sumu svého nenáviděného šéfa, snobského tiskového magnáta Lionela Shabandara (Alan Rickman). V jejich rafinovaném plánu hrají hlavní role nezvěstný obraz od Moneta a prostořeká jezdkyně rodea P. J. Puznovská (Cameron Diazová). Povídka Gambit amerického autora Sidneyho Carrolla byla poprvé zfilmována v roce 1966 anglickým veteránem Ronaldem Neamem a hlavní role si v ní zahráli Michael Caine a Shirley MacLaineová. Pod scénářem podstatně pozměněného britsko-amerického remaku z roku 2012 jsou podepsáni bratři Coenové, kteří tu zcela výjimečně pracovali pro jiného režiséra, amerického tvůrce Michaela Hoffmana, jenž je např. známý historickým dramatem Čas smyslnosti (1995), romantickou komedií Báječný den (1996) nebo shakespearovskou adaptací Sen noci svatojánské (1999). Dobře promyšlený plán samozřejmě nefunguje tak, jak si jeho mazaní protagonisté představovali, ale vše zachraňuje jejich neutuchající vynalézavost a pověstná britská chladnokrevnost. Snímek, jehož název odkazuje k šachovému zahájení, při němž oběť figury vede k útočné převaze, je milým připomenutím situačního humoru němých grotesek. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (221)

boshke odpad!

všechny recenze uživatele

(Febio Fest) I přes nepatrné množství momentů, které byly vtipné, to bylo necelých devadesát minut čirého fyzického utrpení. Začalo to už titulky. Snad nejnevkusnějšími a nejdementnějšími titulky v dějinách kinematografie. Vrazit do devadesáti minutového filmu pěti minutové Harryho představy byl skvělý tah. Podobně jako Diaz s hubou jak rozšláplej pomeranč. Silně mi to připomínalo projekci Babovřesk. Humor té nejnižší možné úrovně, ale plebs se spokojeně plácá do kolen. Hrůza. Děs běs... Chtěl bych tímto pozdravit toho strašně milého pána, co seděl vedle mne a co očividně nerozlišoval, kdy mluví nahlas a kdy v duchu sám k sobě, a tak s otravně častou frekvencí pronášel "ty vole", "ty kráso", "to jsem si myslel" či "to nebyl dobrej nápad"... 0% ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Gambit mě zajímal především kvůli hereckému obsazení. Po skončení filmu jsem se bohužel nemohla zbavit naprosté zbytečnosti filmu, přitom to na začátku nevypadalo nejhůř, film má pár světlejších chvilek a těch 89 minut mi uteklo docela rychle, škoda, že ten závěr filmu vyšuměl úplně někam do prázdna, zkrátka během závěrečných titulků ve mně zůstalo velké nic. Nejsvětlejším bodem filmu je mužské ústřední duo, Colin Firth i Alan Rickman si očividně své role užívali, naopak mi zde vůbec neseděla Cemeron Diaz, ten její jižanský přízvuk nezněl ani chvíli přirozeně. Gambit bych už nikdy nemusela vidět znovu, ale na jedno podívání do špatného počasí úplně v pohodě, další z velké řady filmů, které neurazí, ale ani nenadchnou. ()

Reklama

Krosmen 

všechny recenze uživatele

Jeden by si řekl, a možná dva pokud by nenašli nic lepšího k rozhovoru, že takové obsazení a Coeni k tomu jsou zárukou dobré nebo alespoň zajímavé nebo ALESPOŇ originální podívané..tak nic takového v Gambitovi nenajdete. Ono se taky není čemu divit. Postavit film na texaském přízvuku Cameron a vykradeném scénáři od Gyue Ritchieho nemůže vést k úspěchu. Trailer vypoví víc než celý film a původní očekávání fakt povedené komedie skončilo uvažováním o ukončení příjmu projekce asi v polovině, kdy stejně víte, jak to skončí. Za kino ušetřete a radši přispějte na žrádlo pro pandu ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Lehká britská komedie amerických scenáristů o podfuku se spoustou nezdarů. Nic než zábavu nečekat, ale je elegantně podaná, svižně zahraná a divák ji odpustí i předvídatelný konec, který aspoň jeden hollywoodský předpoklad překoná. Kdyby to Coenovci i režírovali, jistě by z toho byla ještě příkřejší a dravá komedie jako Po přečtení spalte. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

po všech nepříznivých reakcích jsem od Gambita nic nečekal,ale nakonec jsem příjemně překvapen a pobaven.Vzhledem k potenciálu,který Gambit má ať už v hereckém obsazení,nebo ve scénaristech je to možná trošku zklamání,ale jako celek i díky příjemné stopáži a vydařeným fórkům nenudí a jako jednohubka celkem stačí.Vždycky může být lépe,alem kdyby všechny "průměrné" komedie byly takové,nezlobil bych se...70% ()

Galerie (27)

Zajímavosti (6)

  • Film byl uveden do kin 12. října 2012. Nakonec však bylo rozhodnuto, že bude vydán rovnou na DVD. (Terva)
  • Producent Mike Lobell viděl původní film Gambit (1966) na jeho londýnské premiéře v roce 1966. V roce 1997 předal svůj scénář společnosti Universal a ta jej přijala. (Terva)

Související novinky

Verbinski a doktor Bucky

Verbinski a doktor Bucky

03.04.2018

Gore Verbinski (Kruh) se loňským Lékem na život konečně vrátil k hororům. Dlouho to vypadalo, že bude jeho dalším filmem comicsovka Gambit. Od té však v lednu utekl a nyní by se měl vrhnout na akční… (více)

Reklama

Reklama