Reklama

Reklama

Pomsta je také umění. Kurátor Harry Deane (Colin Firth) zorganizuje za pomoci svého přítele, majora Wingatea (Tom Courtenay), velkolepý podvod, při němž chce připravit o značnou sumu svého nenáviděného šéfa, snobského tiskového magnáta Lionela Shabandara (Alan Rickman). V jejich rafinovaném plánu hrají hlavní role nezvěstný obraz od Moneta a prostořeká jezdkyně rodea P. J. Puznovská (Cameron Diazová). Povídka Gambit amerického autora Sidneyho Carrolla byla poprvé zfilmována v roce 1966 anglickým veteránem Ronaldem Neamem a hlavní role si v ní zahráli Michael Caine a Shirley MacLaineová. Pod scénářem podstatně pozměněného britsko-amerického remaku z roku 2012 jsou podepsáni bratři Coenové, kteří tu zcela výjimečně pracovali pro jiného režiséra, amerického tvůrce Michaela Hoffmana, jenž je např. známý historickým dramatem Čas smyslnosti (1995), romantickou komedií Báječný den (1996) nebo shakespearovskou adaptací Sen noci svatojánské (1999). Dobře promyšlený plán samozřejmě nefunguje tak, jak si jeho mazaní protagonisté představovali, ale vše zachraňuje jejich neutuchající vynalézavost a pověstná britská chladnokrevnost. Snímek, jehož název odkazuje k šachovému zahájení, při němž oběť figury vede k útočné převaze, je milým připomenutím situačního humoru němých grotesek. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (221)

liskam 

všechny recenze uživatele

Já mám dnes asi nejakou pozitivní náladu. Nebo se mi asi opravdu ten Gambit líbil. Celkově je to pohodový film, který si na nic nehraje. Jeho poklidné Anglicky venkovské tempo mnohé z diváků musí deptat, ale mě to dnes sedlo dokonale. Herci naprosto přesně věděli co mají hrát, a to filmu také prospělo. Jediný nedostatek bych asi viděl ve scénáři, u takhle laděného filmu bych ho čekal propracovanější. Každopádně tenhle film mohu doporučit všem, kteří mají volně dvě hodiny chtějí se odreagovat, ale nepotřebují se u filmu potit,bát, přemýšlet a nebo řechtat na všechny strany. Za mě pohodlných 75% ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem toho asi moc. Žánr komedie mi přijde jaksi mimo, jelikož krom jedné scény na římse to opravdu moc vtipné nebylo, i když tvůrci se moc snažili aby to vtipné bylo. Až konec mě příjemně překvapil a to docela zajímavým rozuzlením, které jsem jaksi nečekal. I přesto je to lehce podprůměrný film. ()

Reklama

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Ale jo bylo to vtipné a fajn vidět Colina zase v něčem. Ale moc nechápu, jak se upsal téhle komedii, která si hraje zčásti na Dannyho parťáky, však víte tou "mazaností a promyšleností plánu". Rickman byl taky v pohodě. Prostě taková oddychovka na jedno shlédnutí s dobrými herci hrajícími podřadné role. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Nevadí mi, že vznikl remake filmu, který mám rád. Vadí mi, že vznikl špatný remake. Pozná se to kromě jiného podle toho, že ačkoliv má jít o komedii, humoru v ní moc nenajdete. Hlavní hrdina v podání Colina Firtha je neschopný otravný mamlas, který si všechny urážky snobského Alana Rickmana vlastně zaslouží, Cameron Diaz nedostala prostor cokoliv předvést, ačkoliv by nejspíše chtěla... A jinak nic. Že se bratři Coenovi uchýlí k tak jednoduchému a hloupému humoru typu dvojsmyslné rozmluvy v hotelové recepci, to bych opravdu nečekal. Gambit sice několik světlějších chvilek má, ale stejně jako v případě Monetova obrazu i tady platí, že originál je jen jeden. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Proč jste byl na té římse a proč visí Vaše kalhoty na římse?" "Neprůstřelnej" plán, neznámá komplicka a název - to jsou jediný atributy, který spojují originál s remakem. Jinak se Harry změnil z šarmantního zloděje ve snaživýho zaměstnance, tanečnice v kovbojku, socha v obraz, oblafnutej šejk v hambatýho kapitalistu a poměrně seriózní zlodějská podívaná v komedii se zlodějským pozadím. Já proti tomu v podstatě nic nemám, při Firthově bezkalhotové scéně v hotelu dostala má bránice docela zabrat a bylo vidět, že Firth, Rickman, Tucci i Cameron si své party vyloženě užívali. Já jsem zkrátka dostal zábavy dost a tak jen posílám Coenovým lehký pohlavky za to, že si občas vypomohli příliš lacinými fintami. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (6)

  • Film byl uveden do kin 12. října 2012. Nakonec však bylo rozhodnuto, že bude vydán rovnou na DVD. (Terva)
  • Natáčení probíhalo ve Velké Británii, v Novém Mexiku a USA. (Terva)

Související novinky

Verbinski a doktor Bucky

Verbinski a doktor Bucky

03.04.2018

Gore Verbinski (Kruh) se loňským Lékem na život konečně vrátil k hororům. Dlouho to vypadalo, že bude jeho dalším filmem comicsovka Gambit. Od té však v lednu utekl a nyní by se měl vrhnout na akční… (více)

Reklama

Reklama