Reklama

Reklama

Arn

  • Švédsko Arn - Tempelriddaren (více)
Švédsko / Velká Británie / Dánsko / Norsko / Finsko / Německo / Maroko, 2007, 138 min (Director's Cut: 139 min)

Zatím nejdražší švédský koprodukční film se odehrává v době křižáckých válek, kdy výkvět evropského rytířstva - ale i mocichtiví chudí šlechtici - táhnou do Svaté země, kterou chtějí osvobodit od muslimů. Děj je zasazen do poloviny 12. století a hrdinou je Arn, který kvůli nešťastné lásce k Cecilli, která je zavřena do kláštera, táhne jako mladý rytíř - templář na Jeruzalém. Velkolepé exteriéry jsou točené ve Švédsku, Skotsku a Maroku... (Film+)

(více)

Recenze (268)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Scottové Královstvo u mňa patrí medzi Top čo sa žánru týka a kedže nieje takýchto filmov veľa, musel som zbehnúť až k severanom. A musím povedať, že toto Švédske kráľovstvo nebeské nieje najhoršie. Síce to nemá tak chytalavý príbeh a nedokážu moc zaujať ani herci, v rámci žánru je to fajn podívaná. Slušný vizuál, rekvizity, kostými, dobová atmosféra a predovštkým hudba, ktorá je tu asi najvýraznejšia. Arn - templársky rytier ani v akciách nič moc nepredvedie, ale je to pekné a kto má rád tento žáner na svoje si príde. 65% - 3* ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Člověk už je dostatečně nasycen těmi hollywoodskými historickými velkofilmy. Ne že by byly špatné, to vůbec ne, ale prostě to někdy chce změnu. Proto jsem sáhl po severské tvorbě, která je konec konců v poslední době na slušné úrovni. Arn je film odehrávající se ve dvou liniích. Ta první sleduje templářského rytíře Arna, který byl poslán na křížovou výpravu do Svaté země. Druhá je pak věnována ženě, která byla nucena odejít do kláštera právě proto, že zhřešila s Arnem. Na konci se znovu potkávají, ale není všemu konec. Blíží se totiž dánská armáda. Opravdu je až moc poznat, že zřejmě byl film inspirován Královstvím nebeským. Což o to, pohled je jiný než u amerických kolegů, ale zdálo se mi to na začátku hodně zdlouhavé, chvílemi až nudné. Postupem se to ale vše začalo vyjasňovat a konec byl už nadprůměrný. Herec, co hrál Arna se mi páčil, jeho typický výraz seveřana mě provázel po celou dobu. Hudba taky nebyla špatná, dobře se poslouchala. Dám slabší 4*, právě za tu zbytečnou natahovanost, pořád je to ale historický kousek, jak má být. ()

Reklama

Dont 

všechny recenze uživatele

Taková méně velkolepá a více romantická kopie Království nebeského se severským rukopisem. Tou romantikou mám na mysli zejména přeslazené pasáže lásky na první pohled, kdy naprosto chybí nějaký pochopitelný vývoj a naopak přebývá kýč a laciná romantika patřící spíše do červené knihovny. Také označení Knuta jako nejlepšího přítele Arna mi moc nesedělo. Kamarádili se jako malí kluci a několik let se neviděli. Přesun Arna do Svaté země prospěl ze všeho nejvíce divákovi, protože s jeho odchodem vzaly za své kýčovité romantické scény i ono prapodivné přátelství s Knutem. Oceňuji účast švédských filmových osobností Stellana Skarsgårda a Michaela Nyqista a výpravu, na které si seveřané dali záležet. Filmové zpracování stačí na slabší čtyři hvězdy, kniha bude hádám lepší. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Bergmanovy časy už jsou bohužel dávno pryč. Hollywoodsky natočená pohádkově laděná vyprávěnka o velké lásce má prý drahou výpravu, ale poznat to příliš není. Jedna solidní bojová scéna to všeobecné patetično nesmaže. Navíc si představitel hlavní role zapomněl doma charisma, takže mezi zbytkem úctyhodných herců vypadá jako hodně chudá příbuzná. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Stateční rytíři, krásné ženy, perfídná církev, osudová láska, odloučení, shledání - byl jsem v sedmém nebi :) Jo, možná to místy je drobně zkratkovité, bitvy drobně osekané, ale nevadí nevadí. Za každý takový dobrodružně romantický příběh zcela klasického ražení je třeba být v dnešní době maximálně rád. Jo, Sofia Helin - ženská absolutní, fakt krásná. (Viděna sestříhaná verze obou dílů uvedená u nás na dvd). ()

Galerie (440)

Zajímavosti (13)

  • Kríž nosený templárskymi rytiermi (červený okraj, biely vnútorný povrch) je krížom Kristovho rádu, nového rádu tvoreného portugalskými templármi, ktorý vznikol po rozpustení templárskych rytierov. Templársky kríž bol celý červený, jeho tvar sa líši na historických obrázkoch. (Weezy22)
  • Mníšky v opátstve, kam posielajú Cecíliu (Sofia Helin), majú na sebe Hnedý škapuliar často spájaný s karmelitánkami. Zatiaľ čo karmelitánsky rád v tomto časovom období existoval, škapuliar nie. Jeho použitie sa začalo asi v roku 1251 - 65 rokov po skončení filmu. (Weezy22)
  • Spolufinancovať projekt sa teda nakoniec podujala konkurenčná TV4. (Smok)

Reklama

Reklama