Reklama

Reklama

Arn

  • Švédsko Arn - Tempelriddaren (více)
Švédsko / Velká Británie / Dánsko / Norsko / Finsko / Německo / Maroko, 2007, 138 min (Director's Cut: 139 min)

Zatím nejdražší švédský koprodukční film se odehrává v době křižáckých válek, kdy výkvět evropského rytířstva - ale i mocichtiví chudí šlechtici - táhnou do Svaté země, kterou chtějí osvobodit od muslimů. Děj je zasazen do poloviny 12. století a hrdinou je Arn, který kvůli nešťastné lásce k Cecilli, která je zavřena do kláštera, táhne jako mladý rytíř - templář na Jeruzalém. Velkolepé exteriéry jsou točené ve Švédsku, Skotsku a Maroku... (Film+)

(více)

Recenze (268)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Nabízí se tu paralela s Královstvím nebeským, obojí stojí za to, ale tohle není Amerika. Kdo chce pompu, výpravu a akci, vybere si vždycky Hollywood. Tohle je ale něco jiného, jde to víc do hloubky. Možná by bylo fajn, kdyby Ridley Scott byl Švéd, Dán nebo Nor, pak by to byla ta správná pecka, ale toho bohdá nebude...a kdy bude film o bitvě na Moravském poli, Král železný a zlatý? ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Já jen doufám, že se hollywoodští matlalové dívali, jak se dělá historickej film. V tomhle bylo všechno - silnej příběh, láska, nenávist, válka.........prostě skvělý. Perfektně tam bylo ukázaný, jak fungovala hiearchie na severu, kde se i král musel podrobit rozhodnutí thingu a mocenskej boj mezi rody Erik a Sverker. A samozřejmě potěšila i poměrně historická přesnost. včetně jména velmistra Templářů de Torogeho a i intermezzo jeho nástupce Gérarda de Ridefort milovníky historie potěší. Jen si nejsem jist, co to tam mělo bejt za zásadní bitvu - pravděpdobně to byla bitva u Montgisardu a tý velel malomocnej Balduin IV., ale to je nepodstatný. Už se třesu na druhej díl. ()

Reklama

klerik 

všechny recenze uživatele

Poctivo odvedená robota. Sem tam to síce zaškrípe, ale aj tak to vyznieva pôsobivo - tvorcovia veľm dobre pracujú s peniazmi, ktoré majú k dispozícií - širokouhlá kamera, pár pekných záberov, ešte aj bojové strety sú natočené šikovne aj keď komorne. Oproti druhej časti to je kompaktné aj napriek premrštenej dĺžke. Zaujímavá variácia na KRÁĽOVSTVO NEBESKÉ, ktorá sa drží pravidiel, ale neupadá do klišé... ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Tak nejen rusové se svým Vlkodavem, ale už i severský státy začínaj v současnosti točit lepší dobrodružný historický filmy než američani. Sice kvůli faktu, že je to točený s vědomým, že to bude na pokračování, tak to působí hodně zdlouhavým seznamovacím dojmem, protože příběh je tu vyprávěnej fakt dopodrobna a celý ty dvě hodiny jsou v podstatě takový, jako je jinde půlhodinovej úvod. Nicméně celý to nechává tušit, že pokračování bude fakt řežba, protože i těch pár soubojů, co se tu objeví, je moc pěkně krvavě i choreograficky zpracovaná, výprava super a kostýmy perfektní, vůbec to nepůsobí lacině ani televizním dojmem a příběh, potažmo osud hlavní postavy, dává velkou naději, že druhej díl bude fakt stát za to a já se těšim. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Nadějné dílo skandinávské produkce o hrdinném Arnu Magnussonovi, který dal vzniknout Švédskému království. Historický román, protkán dojemným příběhem, sice není až tak velkolepým, ale i tak jeví známky velikosti. V takových dílech je bohužel těžké býti originální a to je zde cítit z každé bojové scény. Tu vykoukne Bluma, jak brání Jeruzalém, tu zas vidíme pomalovaného Mela, jak povzbuzuje své připodělané skoty do bitvy. Na závěr tu zas, na bujném oři, vymetá Crow nejednu břišní dutinu svým mečem. To vše v jedné osobě. Zkrátka se nám tu opakují stále stejné scény z rozdílných filmů. Neskutečnou chybou je pak délka stopáže. Tolik zbytečného materiálu začne po půlhodině nudit a ze zajímavého počinu je rázem nekonečná telenovela, nezáživný den v galerii s kulhavou babičkou, která si každý obraz prohlíží hodinu. Nicméně mám rád příběhy o templářích a tenhle se mi líbil. 70% ()

Galerie (440)

Zajímavosti (13)

  • Exteriéry sa natáčali v juhozápadnej švédskej provincii Västergötland, ale aj v Maroku a Škótsku. (Smok)
  • Kríž nosený templárskymi rytiermi (červený okraj, biely vnútorný povrch) je krížom Kristovho rádu, nového rádu tvoreného portugalskými templármi, ktorý vznikol po rozpustení templárskych rytierov. Templársky kríž bol celý červený, jeho tvar sa líši na historických obrázkoch. (Weezy22)
  • Dňa 21. júna 2007, výkonný producent Johan Mardell potvrdil, že film prekročil rozpočet už v priebehu výroby. (Smok)

Reklama

Reklama