Tři dcery má chudá vdova, dvě šikovné a pracovité, třetí línou. Když se jednou v chalupě objeví pohledný mladík, všimne si Barušky, která v koutě podřimuje. Zajímá se o pěkné děvče a mámu napadne Barču vychválit až do nebe. Mladík v úžasu poslouchá, jaká je Baruška pilná přadlena, která přede i v noci a navíc zlatou nit. Tak pilnou ženu chtěl mladík mít a že byl králem, Baruška se stala královnou...
V pohádce podle Boženy Němcové si v roce 1975 zahráli ústřední dvojici Daniela Kolářová a Jaromír Hanzlík. (oficiální text distributora)
Radek99
Jako učitel jazyka českého mám slabost pro svou mateřštinu, která tak lahodně zní tentokráte v severovýchodním nářečí... ,,Cák na to Barče?"(17.11.2008)
paascha
TV slabota, zahuštěná pseudonářečím. Chybí kvalita a styl, tuna poudání a hyn sa hukáže to nezachrání(17.11.2008)
Historik
Já mám tyhle staré pohádky prostě rád, akorát mi vždycky vadilo to nářečí.(17.11.2008)
kajda.l
Skřet-"Moje jméno nikdy neuhodneš". Barča"..hhmmm..eeehhmm..RAMPELNIK"(17.11.2008)
fantoci
Morální pohádka poudaná v nářečí. Je natočena v jednoduchých kulisách a má jednoduchý děj. Je to však klasika od Boženy Němcové a pranýřuje lidskou lennost. Toto televizní dílo se zařadilo k dalším, kde se, coby herečtí partneři setkali Daniela Kolářová a Jaromír Hanzlík.(6.3.2008)
wictoria
moc hezká pohádka(8.11.2008)
sharka.68
Za to nádherný nářečí a jednoduchost.....(18.11.2009)
Danulinda
Škoda, že autoři nedodrželi více knižní předlohu u hádání onoho skřeťáka (v podání skvělého pana Kopřivy), ale jinak jde o příjemnou a dobře udělanou pohádku.(4.4.2010)