Reklama

Reklama

Valkýra

  • USA Valkyrie (více)
Trailer 3
USA / Německo / Itálie / Španělsko / Francie / Japonsko / Velká Británie, 2008, 121 min

Plukovník Stauffenberg bojuje v severní Africe, ale už má Hitlera plné zuby. Poslední kapkou pro něj je, když utrpí vážná zranění v boji, a přijde tak o oko, část pravé ruky a dva prsty na levé ruce. Stauffenberg se kvůli svému zranění vrací do Berlína, kde již existuje skupina důstojníků, která se chce Hitlera zbavit. Žádný z dosud uskutečněných atentátů na Hitlera nebyl úspěšný. Stauffenberg je přizván do protinacistického hnutí a brzy přichází s plánem na převzetí moci. Hitler musí být zabit a pak se musí spustit operace Valkýra, což je povolání záložních vojsk na ochranu Berlína. Stauffenberg přepíše plán operace tak, aby to vyhovovalo jejich spiknutí. Hitler nový plán podepíše a Stauffenbergovi věří. Spiknutí potřebuje nové členy, ale ne každý je pro věc tak nadšený. Stauffenberg spolupracuje hlavně se svým pobočníkem, dále s Olbrichtem, Beckem a dalšími. Všichni jsou to muži na vysokých postech. Do spiknutí se odmítne přidat Fromm, který velí záložním vojskům, ale za Fromma může jednat Olbricht. Ve spiknutí jsou dvě frakce – vojenská a politická. Politická frakce dělá problémy a požaduje, aby s Hitlerem zemřel i Himmler. Kvůli tomu musí Stauffenberg se zabitím Hitlera počkat, i když už měl jednou skvělou příležitost. Stauffenberg nakonec získává volnou ruku a při další příležitosti spáchá atentát. Toho dne ale nejde nic tak, jak by mělo. Stauffenberg bohužel nemůže nastražit obě dvě nálože a schůzka probíhá na jiném místě, takže výbuch nemá takovou sílu. Stauffenberg i tak věří, že uspěl a že je Hitler mrtev. Valkýra je tedy spuštěna... (TV Prima)

(více)

Videa (6)

Trailer 3

Recenze (1 346)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Singer se sice nevyhnul určité hollywoodizaci příběhu, tedy zjednodušení pozadí, motivů a charakterů postav, ale udržel to v mezích únosnosti. Snad jen gen. Olbricht je tu až moc váhavý a bojácný, taky mi vadí užívání hodnosti seržant, která ve Wehrmachtu neexistovala. Atmosféra je hutná a napínavé je to až do konce, a až na jednu výjimku je to osekané o patetické rozlučky, což kvituji s povděkem. Skoro mi bylo líto, že to netrvalo trochu dýl, aby bylo možno víc rozvinout důvody jednotlivých aktérů a jejich povahu. Pozdrav pro Kennetha Branagha. A rád jsem zahlédl pár tváří z Pádu třetí říše. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Piplačka sa v historických reáliách nie je ani zďaleka moja oblasť, preto som sa nechala bez výčitiek obdarovať dôveryhodným scenárom, hereckými výkonmi či réžiou. Som si istá, že mnohí pri sledovaní tohto filmu držali Stauffenbergovi palce i napriek tomu, že dopredu vedeli, ako to skončí. Žasla som nad tým, ako som sa ponorila do Cruisovej úlohy a v duchu si želala zmeniť nemožné. Cruise znovu dokázal, že mu nie sú súdené len ,,predpotopné" úlohy sladkých cukríkov, ale dokáže sa plne vžiť do vážnosti role, ktorú stelesňoval - a ja som mu všetky emócie bez mihnutia oka verila. A na konci sa modlila, aby nevyhnutný verdikt nikdy nebol vyrieknutý. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Je nutno zabít Hitlera dříve, než zabije Německo. Tom Cruise zahrál hrdinného vojenského šéfa atentátu na Hitelera plk. Clause von Stauffenberga přesvědčivě a vojensky rázně, ale výborní byli vlastně všichni herci. Film má spád, napětí a já jsem ztěžka dýchaje hltal scénu za scénou. I když konec je dopředu jasný, že to byla tak velkolepá pučistická akce jsem se dozvěděl až zde. Singere, díky. Trailery: http://www.csfd.cz/film/233151-valkyra-valkyrie/videa/ ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Mě obecně filmy z druhý světový války a o nacistickým Německu moc nezajímaj, ale Singer celej ten pokus o převrat natočil úplně geniálně a natolik strhujícím způsobem, že mi to úplně bralo dech, obzvlášť, když sem pravděpodobně chyběl kvůli strašný smrtelný nemoci ve škole, když se tohle probíralo, takže sem netušil, co se stane a jak to bude probíhat a vyvíjet se. Navíc se tady sešla skvělá herecká sestava, kterou táhne Tom Cruise jednim ze svých nejlepších výkonů, co jsem měl tu čest vidět a podporujou ho Bill Nighy, mistr vedlejších rolí a nebo vynikající Tom Wilkinson v roli generála Fromma, ale z celkovýho pohledu byli snad všichni herci skvělý. Jediná škoda, že Singer rezignoval na němčinu ve filmu, sice je fakt, že angličtina se líp poslouchá, ale němčina by tomu dodala větší autentičnost a určitě by to s ní bylo ještě lepší, ale nevadí, i tak tomu musim dát 5*, i když trochu slabší, nebylo to úplně dokonalý. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Valkýra je film, který vznikl díky přání, penězům a odhodlání Toma Cruise, který si zahrál hlavní roli. Přiznám se, že jsem projektu nevěřil ani poté, co jsem viděl ukázky a obával jsem se obvyklého znetvoření historických událostí hollywoodštinou. K mému překvapení je Valkýra střízlivě, možná až příliš střízlivě, pojatý snímek, který sice (ostatně nezbytně) složité motivace a události zjednodušuje, nicméně drží se věrně historických událostí. Tom Cruise pojal svého hrdinu trošku zidealizovaně, 2-3 dialogy šustí papírem a ve 2-3 scénách je znát kapka patetismu navíc, ale mnou očekávaných srdceryvných scén loučení s rodinou a odsouzených navzájem jsem byl ušetřen. Pátá hvězdička filmu unikla proto, že události kolem puče jsou pro fanoušky historie detailně známé a film v tomhle ohledu nemá čím překvapit. Z hereckých výkonů stojí za zmínku Kenneth Branagh v roli generála Tresckowa. Singerova režie je profesionální a divák si dosytosti užije napětí při manipulaci s roznětkami nebo s aktovkami naplněnými výbušninou. Jen pro dodatek, Hitlerova smrt mohla skutečně zkrátit válku o několik měsíců, ale vyhlídky samotných pučistů byly mizivé, neměli jednoduše dostatečnou podporu a poté, co by vešly okolnosti zavraždění Hitlera ve známost, byli by bezpochyby odstraněni. Spiklenci ostatně nikdy netvořili nějakou kompaktní skupinu, byli tam umírnění nacionalisté i liberálové a jen obtížně hledali společnou řeč. Jejich představy i vzhledem ke spojencům byly naivní, očekávali, že se dohodnou na příměří a čestném míru, který podle jejich představ zahrnoval i řadu územních zisků z probíhající války. Jenže po úspěšně provedené invazi do Normandie a rozdrcení německé armády v Bělorusku už spojenci nic jiného než bezpodmínečnou kapitulaci nebrali. Celkový dojem: 80 %. Filmu jsem mimochodem nevěřil nejen já, ale i velká americká studia, která očekávala, že umělecká rekonstrukce událostí, které se bezprostředně nedotýkají amerického angažmá za 2. světové války, u publika propadne. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (58)

  • Některé scény musely být znovu natočeny, protože během vyvolávání filmového materiálu byla použila špatná chemikálie. (Mertax)
  • Ve filmu nosí Stauffenberg (Tom Cruise) na uniformě medaile z první světové války, přestože byl příliš mladý na to, aby v ní bojoval. (rublik05)
  • Jeden z mála přeživších členů německého odboje Hans Bernd Gisevius vylíčil ve své autobiografické knize "Až k hořskému konci" plukovníka Stauffenberga (Tom Cruise) jako muže poháněného důvody, které neměly mnoho společného s křesťanskými ideály nebo odporem k nacistické ideologii. (sator)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Mission: Impossible nabírá posilu

Mission: Impossible nabírá posilu

07.09.2019

Režisér a scenárista Christopher McQuarrie a herec Tom Cruise v sobě našli společnou zálibu už během práce na snímku Valkýra. Od té doby spolu pracovali na několika dalších projektech, až tahle… (více)

Tom Cruise opět akční

Tom Cruise opět akční

17.06.2011

V Mission Impossible: Ghost Protocol se podle všeho rozloučí s postavou Ethana Hunta. Má ale šanci na další akční sérii. Studio Paramount totiž Toma oslovilo s nabídkou na roli Jacka Reachera. Ten je… (více)

SoundtraCon na Festivalu fantazie

SoundtraCon na Festivalu fantazie

02.05.2011

V termínu od 1. do 4. července 2010 proběhne v Chotěboři v rámci Festivalu fantazie v pořadí již čtvrtý ročník SoundtraConu. Minulé ročníky navštívili skladatelé Trevor Jones, Petr Hapka a producent… (více)

Reklama

Reklama