Reklama

Reklama

Valkýra

  • USA Valkyrie (více)
Trailer 4
USA / Německo / Itálie / Španělsko / Francie / Japonsko / Velká Británie, 2008, 121 min

Plukovník Stauffenberg bojuje v severní Africe, ale už má Hitlera plné zuby. Poslední kapkou pro něj je, když utrpí vážná zranění v boji, a přijde tak o oko, část pravé ruky a dva prsty na levé ruce. Stauffenberg se kvůli svému zranění vrací do Berlína, kde již existuje skupina důstojníků, která se chce Hitlera zbavit. Žádný z dosud uskutečněných atentátů na Hitlera nebyl úspěšný. Stauffenberg je přizván do protinacistického hnutí a brzy přichází s plánem na převzetí moci. Hitler musí být zabit a pak se musí spustit operace Valkýra, což je povolání záložních vojsk na ochranu Berlína. Stauffenberg přepíše plán operace tak, aby to vyhovovalo jejich spiknutí. Hitler nový plán podepíše a Stauffenbergovi věří. Spiknutí potřebuje nové členy, ale ne každý je pro věc tak nadšený. Stauffenberg spolupracuje hlavně se svým pobočníkem, dále s Olbrichtem, Beckem a dalšími. Všichni jsou to muži na vysokých postech. Do spiknutí se odmítne přidat Fromm, který velí záložním vojskům, ale za Fromma může jednat Olbricht. Ve spiknutí jsou dvě frakce – vojenská a politická. Politická frakce dělá problémy a požaduje, aby s Hitlerem zemřel i Himmler. Kvůli tomu musí Stauffenberg se zabitím Hitlera počkat, i když už měl jednou skvělou příležitost. Stauffenberg nakonec získává volnou ruku a při další příležitosti spáchá atentát. Toho dne ale nejde nic tak, jak by mělo. Stauffenberg bohužel nemůže nastražit obě dvě nálože a schůzka probíhá na jiném místě, takže výbuch nemá takovou sílu. Stauffenberg i tak věří, že uspěl a že je Hitler mrtev. Valkýra je tedy spuštěna... (TV Prima)

(více)

Zajímavosti (58)

  • Severoamerické tržby dosáhly 83,1 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 201,5 mil. (NIRO)
  • Ve scéně, kdy přistává Hitlerovo (David Bamber) letadlo, si lze všimnout, jak v jednu chvíli všichni němečtí důstojníci zašlapávají cigarety. Důvodem je Hitlerova nenávist k tabáku, která vyústila v nacistickém Německu v jednu z prvních protikuřáckých kampaní na světě. (Jimmy15)
  • Jeden z mála přeživších členů německého odboje Hans Bernd Gisevius vylíčil ve své autobiografické knize "Až k hořskému konci" plukovníka Stauffenberga (Tom Cruise) jako muže poháněného důvody, které neměly mnoho společného s křesťanskými ideály nebo odporem k nacistické ideologii. (sator)
  • Pro film bylo složeno 100 minut hudby, přičemž na oficiálně vydaném soundtracku filmu je pouze 64 minut. Skladatel John Ottman na svých oficiálních webových stránkách volně poskytl ke stažení dvě nevydané skladby: "Africa" a "The Church". (FIBO)
  • Věk představitelů Stauffenbergových (Tom Cruise) dětí je trochu odlišný od toho, jaký je uveden v literárním scénáři. Synům by mělo být 9, 7 a 5 let a dceři 2 roky. Z filmu je však patrné, že herci jsou starší. (FIBO)
  • Do záběru, kterým začíná úvodní pasáž v Africe, byla vlajka přidána digitálně až v postprodukci. (FIBO)
  • Ve filmu se objevil i režisér Bryan Singer. Konkrétně v pasáži, v níž Stauffenberg (Tom Cruise) a jeho asistent Haeften (Jamie Parker) skladají ve Vlčím doupěti bombu. Scéna, v níž kamera zabírá polodetail rukou obou herců, byla dotočena až v době, kdy už nebyl k dispozici Jamie Parker, a jeho ruce zastoupily ty Singerovy. (FIBO)
  • Ve scéně, kdy je Stauffenberg (Tom Cruise) sám v místnosti a snaží se umístit připravenou nálož do aktovky, mu aktovka ujíždí po stole, protože se mu s ní jednou rukou špatně manipuluje. Ve skutečnosti toto ve scénáři nebylo nijak popsáno, nicméně tvůrcům se autentické ztvárnění natolik líbilo, že jej použili ve výsledném filmu. (FIBO)
  • První klapka padla 19. července 2007 v Berlíně v Německu. Dále se filmovalo v Kalifornii, německém Brandenburgu, ale i v Praze. (Indy21)
  • Nina von Stauffenberg (Carice van Houten) nosí snubní prsten na pravé ruce, což je správný detail, v Německu je to běžné. (Taninaca)
  • Režisér Singer nechal herce mluvit jejich rodnými jazyky a přízvuky - Toma Cruise (Claus von Stauffenberg) s přízvukem americkým, Kennetha Branagha (Henning von Tresckow) zase britskou angličtinou, ad. "Kdyby herci předstírali německý přízvuk, tak by to působilo méně autenticky a hloupě," komentoval Singer. (zdeny99)
  • Německým úřadům se nelíbilo, že na jejich území má natáčet Tom Cruise, nejslavnější propagátor scientologické církve, která je v zemi oficiálně považována za nebezpečnou sektu. Ministerstvo obrany proto těsně před natáčením zakázalo filmařům vstup do vojenských objektů. Místní protestantská církev pak přirovnala Valkýru k propagandistickým filmům Leni Riefenshtahl a Toma Cruise ke scientologickému Goebbelsovi, nacistickému ministrovi propagandy. Nakonec ale štáb povolení natáčet dostal. (zdeny99)
  • Pro nákladní auta německé armády filmaři použili vozy nakoupené od České armády. Pro potřeby natáčení je předělali tak, aby vypadaly jako německá auta, používaná ve II. světové válce. (FilmFan24)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Mission: Impossible nabírá posilu

Mission: Impossible nabírá posilu

07.09.2019

Režisér a scenárista Christopher McQuarrie a herec Tom Cruise v sobě našli společnou zálibu už během práce na snímku Valkýra. Od té doby spolu pracovali na několika dalších projektech, až tahle… (více)

Tom Cruise opět akční

Tom Cruise opět akční

17.06.2011

V Mission Impossible: Ghost Protocol se podle všeho rozloučí s postavou Ethana Hunta. Má ale šanci na další akční sérii. Studio Paramount totiž Toma oslovilo s nabídkou na roli Jacka Reachera. Ten je… (více)

SoundtraCon na Festivalu fantazie

SoundtraCon na Festivalu fantazie

02.05.2011

V termínu od 1. do 4. července 2010 proběhne v Chotěboři v rámci Festivalu fantazie v pořadí již čtvrtý ročník SoundtraConu. Minulé ročníky navštívili skladatelé Trevor Jones, Petr Hapka a producent… (více)

Reklama

Reklama