Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Miloš KopeckýJiří Sovák v televizním zpracování slavného humoristického románu Kingsley Amise a Roberta Conquesta... Komedie o mužích, kteří si založili Metropolitní egyptologickou společnost, aby si uchránili alespoň částečnou volnost od manželek. Dokonale vybudovaný aparát nejprve vzbuzuje v ženách naprostou důvěru. Pravidelně ve čtvrtek se pánové scházejí v budově společnosti, o víkendech jezdí na semináře. O tuto společnost se však začne zajímat i policie. A teprve shoda okolností přinutí ctihodné anglické gentlemany Metropolitní egyptologickou společnost rozpustit… (Česká televize)

(více)

Recenze (63)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

(2x) Pánové, nežeňte se! Jestli chcete jistou volnost pro svůj koníček... Československá televizní komedie anglického střihu, která mi i po čase opět sedla do noty! Báječný humor kolem útěků od manželství k fiktivním vědeckým seminářům kolem bájné egyptologie. ,,Ve vědě je to jako v umění. V obojím rozhoduje vášeň. Když vášeň umdlévá, tak se stárne. Když neumdlévá, tak věda hoří." Miloš Kopecký i Jiří Sovák byli přímo předurčeni pro tenhle typ komedie, i když v časech normalizačních byla v ČST přímo nadprodukce tohohle žánru různé kvality, záleželo vždy hodně na tématu a scénáři. Zde film nabírá grády zejména ve scénách s nádherně šarmantní Irenou Kačírkovou /Svědomí 1948/, velice nedoceněnou a bohužel i předčasně zesnulou herečku s jedinečným talentem a přímo svůdním temperamentem. Ovšem, panské semináře a televizní interwiev o egyptologii bez egyptologie, to je perla nad perly. Ve vedlejších rolích mí oblíbenci Adamíra, Větrovec a Vinklář. (90%) // Zajímavost: Scénář má na svědomí Pavel Hajný, který až na výjimky v domácím filmu příliš neuspěl, zato se jako scenárista podepsal pod řadu slavných polských filmů ze 70.-80.let. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Skvost! Metropolitní egyptologická společnost a její železné zákony, včetně pravidelných výjezdních seminářů, je vinna tím, že jsem se málem zalknul smíchy. A to nepřeháním. Sovákův Cambuslang alias šmatlavý vrátný alias polský profesor Asymczyk náleží k absolutním vrcholům filmového klaunství, podobně jako závěrečné televizní interview v podání Kopeckého, Vinkláře a Adamíry. Tím bych chtěl vzdát hold vaší otázce. Geniální. Skvělé. Nehynoucí. ()

Reklama

Chegi 

všechny recenze uživatele

Pomalý rozjezd, ale od chvíle, kdy spolek začne vyšetřovat policie to nemá chybu. Hláška za hláškou. Především "TV přenos" je scéna u které jsem smál, jako už dlouho u ničeho. Samořejmě velkým plus jsou i herečtí giganti jako Sovák a Kopecký, kteří dnes českému filmu velmi znatelně chybí, a kteří dávají filmu další rozměr - požitek z hraní. Určitě si v dohledné době přečtu knihu! ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Původní námět je skvělý, kdo z chlapů by občas nechtěl mít podobnou tajnou společnost? Herecké obsazení je také parádní, přesto na mě Egyptologové působili vlažným dojmem. Televizní kulisy jsou nevýrazné, ale tohle by mi ani nevadilo. Vytkl bych spíše pozvolnější a utahaný rozjezd, častěji jsem se začal smát až ve druhé polovině. Není to ale rozhodně špatná televizní adaptace a rozhodně se mrkněte. Sám mám jen dojem, že vzhledem k námětu a obsazení se její potenciál nevyužil zdaleka naplno… tři hvězdy. ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Je to celkem sranda, ale jen díky Jiřímu Sovákovi, který předvádí svůj neobyčejný talent (nejvíce coby buranský vrátný a senilní profesor), jinak by z toho zůstala jen taková lehce úsměvná televizní inscenace s nevýrazným Větrovcem, Adamírou a kupodivu i Kopeckým. Dosti (negativně) mě zaujal Vinklář, protože mi přijde, že se někde u ochotníků naučil tři ksichty a s těma si vystačil celou svou kariéru; čili je to opět starý známý Siola a Dr. Cvach v jednom. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama